Cisco: Giv de studerende IT-certificeringer
Skal danske studerende på IT-uddannelserne have mulighed for at blive certificeret i IT-systemer fra Cisco, Microsoft og andre producenter, inden de forlader uddannelsessystemet?
Ja, lyder svaret fra Henrik Stær, teknisk direktør i Cisco Danmark. Han mener, at de studerende burde forlade uddannelsessystemet som certificerede i de relevante IT-teknologier. Det vil give de studerende en bedre start på arbejdsmarkedet, når de skal søge jobs. Så vil de fra starten være bedre klædt på til de krav, som de vil blive mødt med fra arbejdsgivernes side, mener han.
”Vi ser nogle studerende forlade skolesystemet med en certificering. Men det kunne godt være flere af dem. Vi prøver selv at gøre det ved at være aktive i forhold til universiteterne, de tekniske skoler og datamatikeruddannelsen netop for at få inddraget vores certificeringer i basisuddannelsen for de folk, der er på vej ud på arbejdsmarkedet. Men det skal være de relevante certificeringer i forhold til den enkeltes studieforløb,” siger Henrik Stær.
Må gerne kannibalisere
Han fortsætter:
”Hvis nu man læser et fag på universitetet, hvor netværksteknologi er relevant, bør man afslutte sin uddannelse med en certificering, der er anerkendt i IT-branchen. Nu taler jeg ikke kun om certificeringer i Ciscos systemer. Har man studeret programmering, kunne det måske være certificeringer inden for Microsofts teknologier. På den måde ville man knytte erhvervslivet tættere sammen med uddannelsessystemet. Og dette bliver mere og mere relevant i takt med, at kompleksiteten, integrationen og omfanget af IT-systemer hele tiden stiger.”
Vil det ikke kannibalisere jeres samarbejde med de private udbydere af IT-certificeringskurser?
”Ja, det kan godt være en mulighed.”
Skal ikke tjene på certificeringer
Det rejser så spørgsmålet, om kurserne, tests og certificeringer er en forretning, som I skal tjene penge på?
”Jeg ser det ikke som en forretning. Det er ikke noget, som Cisco tjener penge på. Cisco er overhovedet ikke en kursusvirksomhed. Slet ikke. Jeg ser certificeringskurserne som et middel til at skabe præference for Ciscos teknologier i markedet. Certificeringer er et hjælpemiddel til at hæve uddannelsesniveauet og viden om vores løsninger. Og det har vi stor gavn af. Når vi møder kunder uden Cisco-certificerede medarbejdere, er de typisk på et lavere teknologisk niveau.
Jeg ser det ikke som en forretning. Det er ikke noget, som Cisco tjener penge på. Cisco er overhovedet ikke en kursusvirksomhed. Slet ikke.
Henrik Stær, teknisk direktør i Cisco Danmark
Og vi skal igennem en proces med at lære dem om vores teknologier. Så for os er det vigtigste, at kunderne får succes med at købe avanceret teknologi fra os. Det får de ved at købe de rigtige ting, men også ved at have de rigtige kompetencer til at udnytte vores systemer på den bedst tænkelige måde.”
Så certificeringer er ikke et forretningsområde, som Cisco skal tjene penge på?
”Nu kender jeg Cisco godt nok til, at vi taber ikke penge på det. Vi har ikke certificeringer som en forretningsenhed, men det er meget vigtigt for os i forhold til at give kunderne de bedste muligheder for at anvende vores teknologi.
KOMMENTAR: PROFESSOR: IT-CERTIFICERINGER ER EFTERUDDANNELSE
\ Professor Mogens Kuhn Pedersen, Copenhagen Business School (CBS) afviser ideen med at lade certificeringer blive en del af det etablerede uddannelsessystem.
”Vi har diskuteret det her på CBS, og vi er kommet frem til, at vi i mange tilfælde ikke vil være i stand til at gå ind i det, fordi det er virksomhedsspecifikke certificeringer. Og vi er ikke sat i verden for at promovere den type uddannelser. Det må foregå på efteruddannelsesmarkedet, som er så dynamisk, at det hurtigt kan tilpasse sig, når efterspørgslen ændrer sig,” siger Mogens Kühn Pedersen.