Stor søgning på uddannelse som it-supporter
”Jeg har ikke fået en praktikplads endnu, men jeg venter på svar fra et firma i Silkeborg. Det er lidt spændende, især når man kæmper med fire andre om pladsen.”
22-årige Mette Kjærgaard er lige blevet færdig med eksamen efter grundforløbet på uddannelsesinstitutionen Mercantec i Viborg. Nu skal hun videre i uddannelsen mod målet at blive IT-supporter. Men det kræver en praktikplads. Og dem er der mangel på.
Men hverken de få praktikpladser eller faren for at uddanne sig til arbejdsløshed afskrækker pigen fra Vejen i Sydjylland. At pigerne er i mindretal på uddannelsen har heller ikke fået hende til at genoverveje sit valg af studie.
”Vi er to piger ud af de 18, der er på holdet. Men det er også fint nok. Jeg er ikke så meget til det der hønsesnak, hvis du forstår, hvad jeg mener,” griner hun og fortsætter:
”Jeg har altid villet arbejde med computere. De har interesseret mig, lige siden jeg var lille. Jeg synes også, at det er spændende at komme ned i selve computeren. Samtidig kan jeg godt lide at hjælpe andre mennesker.”
Populær uddannelse
Mette Kjærgaard har været i gang med grundforløbet på uddannelsen siden 12. august sidste år. Og hvis alt går vel er hun færdig med uddannelsen i 2016. Bagefter studiet overvejer Mette Kjærgaard at arbejde et par år som IT-supporter for at få erfaring fra den praktiske verden. Men planerne slutter ikke her. Allerede nu går hun med tanker om at videreuddanne sig til datatekniker med speciale i infrastruktur.
”Så kan jeg komme endnu mere ind i arbejdet med at opsætte netværk og dykke ned i infrastrukturen.”
Mette Kjærgaards kamp for en praktikplads er ikke enestående, fortæller John Hansen, uddannelseschef på House of Technology på Mercantec. House of Technology rummer en række tekniske erhvervsuddannelser lige fra automatiktekniker til IT-supporter.
”It-supporter er en meget populær uddannelse blandt de unge. På House of Technology har vi de sidste år haft en kraftig stigning i antallet af unge, der søger ind på den uddannelse,” siger han.
Han mener årsagen blandt andet er, at uddannelsen er til at overskue, fordi den kun varer to og et halvt år.
”Samtidig er den så bred, at mange af de unge sagtens kan se sig selv i den uddannelse. Og jeg tror ikke, at de tænker så voldsomt meget på, om de kan få et arbejde bagefter.”
Kamp om praktikpladser
Hvor andre erhvervsuddannelser har faldende elevtal, kan House of Technology konstatere et stigende antal elever på de tekniske uddannelser. Og langt over halvdelen af eleverne vil være IT-supportere. John Hansen peger på væksten i uddannelsesaftaler om praktikpladser over de sidste år som et tydeligt tegn på, at uddannelsen som IT-supporter er populær.
Lokalt for House of Technology er antallet af aftaler nemlig steget fra 13 i 2010 til 40 i 2013. På landsplan er antallet af aftaler om praktikpladser steger fra 343 i 2010 til hele 412 i 2013. Men på trods af væksten er der stadig for få praktikpladser til de mange elever.
– Vi kan slet ikke finde praktikpladser nok til alle dem, der søger. Jeg kunne bruge dobbelt så mange praktikpladser som IT-supporter til de godt 100 elever, der starter hos mig om året. Til sammenligning kan jeg nemt finde praktikpladser til automatiktekniker eller elektronikfagtekniker, siger John Hansen.
I den sydlige del af Jylland er billedet det samme. Ifølge Mogens Nielsen på EUC Syd i Sønderborg er der langt fra praktikpladser nok til alle de unge, der vil ind på data- og kommunikationsuddannelsen for at blive IT-supporter.
”De unge afskrækkes ikke af udviklingen på arbejdsmarkedet. Og er de over 18 år, behøver de ikke komme omkring en studievejleder, der kan hjælpe dem med at vælge retning. Men de, som jeg og mine kolleger taler med, bliver gjort opmærksom på, at det kan være meget svært at få en praktikplads,” siger Mogens Nielsen.
Knapheden på praktikpladserne er dog kun en del af billedet. Efter endt uddannelse skal der helst være arbejde at få. Og her kan det knibe gevaldigt. Mogens Nielsen nævner, at en lokal fagforeningsmand ind i mellem gør ham opmærksom på, at der er ledige 50 IT-supportere alene i Sønderborg:
”Selvfølgelig skal de unge vælge med hjertet, men de behøver ikke at koble hovedet fra.”