HER ER DIN FREMTID EFTER CORONA-PANDEMIEN
Ikke alene har Covid-19 verden over forårsaget enorme skader på mennesker, virksomheder og stater. Efter pandemien er overstået, vil den såkaldte coronavirus have ændret vores samfund permanent.
En lang række erhvervsfolk, forskere og andre peger på, at pandemien og den økonomiske krise har accelereret en række tendenser, som ellers ville have taget år at slå fuldt igennem.
I løbet af de sidste måneder har man f.eks. set ITfolk ty til redskaber som Zoom, Microsoft Teams, Cisco Webex og andre redskaber til at holde møder over video. Og det er ifølge eksperter gået godt.
”Der var en høj grad af parathed, blandt andet fordi den digitale infrastruktur har været på plads. Samtidig har man, på bagkant måske, måttet erkende, at man egentlig var klar til det,” siger Jeppe Agger Nielsen, Aalborg Universitets Center for IT-ledelse. Læs interviewet med ham nedenfor.
SAMDATA’s medlemmer centrale
Men måske er det alligevel ikke så overraskende, da en stor del af disse tjenester ikke er nye. Det nye er, at virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre nu er nødt til at anvende digitale redskaber hver dag til møder, projekter og andre opgaver i et hidtil uset omfang. Det gælder lige fra efteruddannelse til uddannelse af unge datamatikere og andre IT-folk. Under pandemien har vi set undervisning gå fra at foregå fysisk i undervisningslokaler til at foregå online over f.eks. Microsoft Teams. Dette har ifølge undervisere og elever både vist muligheder for at udvikle nye og bedre former for undervisning men også, hvor de digitale redskaber kommer til kort.
Ifølge Jeppe Agger Nielsen vil månederne under Corona-pandemien give et bedre grundlag for at udvikle nye måder at kombinere den fysiske face-to-face-undervisning med digitale redskaber. Virksomheder som Area9 har f.eks. vist, hvordan man kan gennemføre efteruddannelse digitalt tilpasset den enkelte elev.
Samtidig ser man virksomheder eksperimentere med at anvende den type digitale kanaler til f.eks. også at erstatte det sociale samvær, som medarbejderne før havde, når de hentede sig en kop kaffe, spiste frokost sammen i kantinen eller afholdt fredagsbar. I alle disse sammenhænge vil SAMDATA’s medlemmer være centrale for at få dette til at fungere i hverdagen på jobbet.
Enkelte har peget på, at udviklingen på sigt ikke alene vil digitalisere arbejdsopgaver, men også presse rollen som chef; fra før at have en afgrænset og veldefineret rolle i et hierarki skal cheferne måske til at vænne sig til, at også deres opgave digitaliseres. Man kan ikke længere besøge medarbejderne ved deres skriveborde eller tage en snak ved kaffemaskinen.
I færd med at afdække
I dette nummer af SAMDATA Magasinet vil vi tegne billedet af den hverdag, som IT-medarbejderne skal finde sig til rette i efter krisen; og ikke mindst hvordan de skal håndtere de krav, som stilles til den øgede digitalisering.
Vi ser tilfælde, hvor medarbejdere i en ekstrem situation konstruerede digitale løsninger, som kunne håndtere, at meget skulle foregå på afstand i stedet for ved fysiske møder. Du kan f.eks. læse om, hvordan Henrik Harder Olsen og hans kolleger i KMD på kort tid omlagde undervisningen af kommunale sagsmedarbejdere i det nye dagpengesystem fra fysiske kurser til at foregå online.
”Jeg synes, det er imponerende, at vi kom i hus med projektet med at få alle landets kommuner over på det nye sygedagpengesystem og kunne gå live efter de i forvejen stramme tidsplaner,” siger Henrik Harder Olsen om forløbet i artiklen “Kollegaerne klarede at få nyt system i luften trods Corona.”
Hvad bliver konsekvenserne?
Lige nu er en lang række forskere på flere danske universiteter i gang med at afdække de langsigtede konsekvenser af pandemien. Endnu er vi kun i de tidlige stadier, så det er begrænset, hvor langt de er kommet i indsamling og analyse af data på de måneder, hvor pandemien forandrede det danske arbejdsmarked.
Dette til trods har de sammen med andre valgt at dele deres foreløbige resultater og arbejdshypoteser med SAMDATA Magasinet. Forskere fremhæver en række tendenser, som på sigt kan få store konsekvenser for medlemmerne af SAMDATA. Nedenfor kan du læse interviews med fem forskere, hvor de peger på de tendenser, der kommer til at præge vores arbejdsliv i årene fremover, og som vi i magasinet har udforsket i en række artikler:
\ Det danske arbejdsmarked bliver et digitalt eksperimentarium, fordi virksomheder og arbejdspladserne bliver presset af krisen til at finde nye løsninger for at fungere effektivt. Vi står midt i Danmarkshistoriens største digitaliseringseksperiment, hvor løsningerne
bliver skabt af brugerne selv frem for at bliver lagt ned ovenfra af chefer og konsulenter.
Læs mere i artiklerne:
– Hvad har krisen gjort ved arbejdspladserne?
– Digitalisering bliver speedet op
– HR bliver afgørende
– Efteruddannelse har fået elektrochok
\ Medarbejdernes engagement og fællesskab er afgørende for, at arbejdspladserne kan fungere under de ekstreme vilkår.
Læs mere om det i artiklerne:
– Virussen der vækkede os og skabte forandring
– Corona åbnede døren for øget overvågning af medarbejderne
\ Modstanden mod at anvende digitale redskaber er forsvundet. Det betyder, at en digitalisering, som ellers ville have taget år, vil ske hurtigere end ellers. Læs mere om disse i artiklen:
– Lige pludselig var modstanden mod forandringer lig nul
\ HR-funktionen og nye ledelsesformer bliver afgørende for, at arbejdspladser kan fungere effektivt i det nye paradigme. Læs mere om disse i artiklen:
– Digital ledelse bliver “The New Normal”.
\ Efteruddannelse bliver langt mere digital; det gør det muligt at tilrette undervisningen til den enkelte elev eller mindre grupper, hvor man konstant kan måle effekten af denne. Læs mere i artiklerne:
– Svært at fastholde de studerendes opmærksomhed
– Alicja venter på at kunne komme tilbage til studiet i København.