HALLO – FINDES DER ET KURSUS HERINDE?
Det burde være nemt at tilmelde sig et kursus på erhvervsakademierne. Søg, vælg, tilmeld – og så blot glæde sig til kurset begynder.
De 10 erhvervsakademiers hjemmesider er gennemgået af Lars K. Jensen (/ LKJ). Han er uddannet journalist, men har i ti år arbejdet i grænselandet mellem programmørerne og indholdssiden. Her har han været med til at udvikle landets største nyhedssite – ekstrabladet.dk – hvor han konstant har haft fokus på, hvad der virker for læserne. Senest har han været produktudviklingschef hos Infomedia.
Vi satte digital produktudvikler Lars K. Jensen til at teste erhvervsakademiernes hjemmesider og bad ham specifikt søge efter efteruddannelseskurser, som var relevante for SAMDATA\HK’s medlemmer.
Han fik til opgave at se på forløbet fra søgning, over tjek af faktuelle oplysninger til tilmelding. Undervejs hobede problemerne sig op, og nogle af dem var så afgørende, at de forhindrede brugerne i at komme i mål.
- Flere steder udbydes der slet ikke efteruddannelse inden for IT-området, og han kunne ikke skrive sig op eller se, hvornår der udbydes kurser.
- Søgefunktionerne gav generelt meget dårlige resultater.
- Teksterne er nogle gange afsenderorienterede og forklarer f.eks. ikke forskellen på akademi- og diplomuddannelser.
- Når han forsøgte at tilmelde sig, blev der ofte skiftet website midt i bestillingsforløbet, hvilket skabte usikkerhed.
Professor: Klassiske fejl
”Det er klassiske designproblemer,” forklarer Dag Svanæs, der er professor i interaktionsdesign ved Trondhjem Universitet og lektor på ITU. Han inddeler dem i to kategorier.
”Der er både tale om dårlig interaktionsdesign – altså om dårlig navigation, og om dårligt indholdsdesign, hvor indholdet kunne skrives bedre til målgruppen.”
”Som fagperson vil jeg sige, at der findes virkeligt klart forbedringspotentiale i, hvordan tingene organiseres og præsenteres. Det burde være nemmere for de studerende at finde de informationer, de er på jagt efter,” siger Dag Svanæs.
”Det andet er, at alle organisationer har deres eget stamme-sprog. Men det skal man ikke eksponere brugerne for – i hvert fald ikke uden at forklare det,” siger han og hentyder blandt andet til, at skolerne ikke forklarer forskellen på akademiuddannelser og diplomuddannelser.
Erhvervsakademier: Vi kan gøre det meget bedre på nettet
Selv om kritikken af erhvervsakademiernes hjemmesider er ganske kontant, er det ikke noget, der kommer bag på Niels Egelund, der er formand for Danske Erhvervsakademiers rektorkollegie.
”Jeg kan kun sige, at jeg godt kan genkende kritikken. Jeg hører meget ofte, at præsentationen og markedsføringen er uoverskuelig.”
Hjemmesiderne bliver her i SAMDATA Magasinet kritiseret for at have dårlige søgefunktioner, indforstået sprogbrug og en uheldig usability, hvor man enten bliver præsenteret for kurser, der slet ikke udbydes eller skifter domæne midt i tilmeldingsprocessen. Niels Egelund understreger, at han ikke er ekspert i hverken usability eller websystemer, men lægger sig næsten fladt ned.
”Det er helt klart noget, der kan gøres bedre, og som vi har enormt fokus på. Helt konkret er vi ved at lave en ny portal til efteruddannelsesforløb, som gør det nemmere at finde kurser, institutioner og de rette forløb som kursist,” lover Niels Egelund.
Erhvervsakademi Sydvest – www.easv.dk
Det starter med et par forgæves søgninger på ”Javascript” og ”Python”, hvor jeg ikke får nogen resultater. Først da jeg søger på ”Programmering” kan jeg vælge ”Web programmering, client-side” (for det ved jeg, at JavaScript er). Desværre udbydes der ikke noget hold, og det viser sig at være gennemgående problem.
Undervejs er sproget noget tungt, og jeg strander undervejs på sider med en lang pdf med hele studieordningen. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvor flot et site er, og hvor smart søgeboksen kan virke, når jeg strander, som jeg gør her. Akademiet lister nogle kurser, men der er ikke planlagt hold, så jeg kan hverken søge eller skrive mig op.
/ LKJ
Erhvervsakademi Dania – www.eadania.dk
Jeg vælger ”Efteruddannelse” og får en frise af gråtone-billeder, som hverken gør noget godt for mine øjne eller overblikket. Prøver at bruge søgefunktionen i stedet, men får 0 resultater på både ”JavaScript” og ”Python”. Søger på programmering og får nu hele 38 resultater, som jeg dog kan filtrere ned til de 22, der er relevante som efteruddannelse.
Går ind på det øverste resultat og kan konstatere, at der kun er online-kurser (som hos IBA). Den integrerede søgning betyder desværre, at jeg bliver forvirret, når jeg lander hos SmartLearning.dk. Når jeg klikker på ”Tilmelding” får jeg ganske vist praktiske oplysninger, men teksterne om tilskud er så generelle, at de ikke hjælper mig.
/ LKJ
Erhvervsakademi Kolding – www.iba.dk
God inddeling i toppen, hvor der skelnes mellem fuldtidsuddannelse og efteruddannelse. Det gør det nemt for mig at navigere i første lag. Herefter skal jeg vælge efter uddannelse efter type og varighed, men hvorfor kan jeg ikke vælge efter interesse? Jeg søger både på ”Python”, ”Javascript” og får ingen resultater. Først ved at søge på ”Java” får jeg resultatet ”Udviklingsmiljøer”, hvor der ingen hold er i øjeblikket.
Heldigvis kan jeg skrive mig op og få besked, når der er nyt. Når jeg søger på programmering, får jeg 122 resultater. Jeg vælger det første, men her udbydes heller ikke noget hold. I stedet henvises jeg til online-udbyderen SmartLearning. Jeg forsøger forfra på listen over planlagte hold, men kan ikke filtrere efter holdtyper. Det er igen ”indefra-og-ud”, og jeg kan ikke bruge listen til noget som helst. Det er frustrerende. / LKJ
Erhvervsakademi MidtVest – www.eamv.dk
Søger på ”JavaScript” og ”Python” og havner på en side, hvor jeg kan bestille tid hos studievejledningen? Prøver med ”Programmering” og får 14 resultater uden anvendelige overskrifter. Klikker rundt fra en ende af, og ender med at sejle rundt på ubrugelige undersider. Er tæt ved at give op, men går tilbage og klikker på ”Kurser og efteruddannelser”.
Vælger de aktuelle kurser inden for IT og finder faget ”Programmering” (som burde være dukket op i søgningen). Vil læse om kursets indhold og får en generel tekst, som ikke hjælper mig. Finder dog de konkrete undervisningsdage, tilmeldingsfrister og bliver sendt til Bygovenpaa.dk for at tilmelde mig. Tjekker også ”Videregående programmering”, men her strander jeg med beskeden ”Vær opmærksom på, at EAMV ikke udbyder samtlige moduler.”
/ LKJ
Erhvervsakademi Aarhus – www.eaaa.dk
Søgningen starter skidt – som på flere af de andre sites. Både ”JavaScript” og ”Python” giver irrelevante resultater, når man søger efteruddannelse. Bedre går det, hvis man søger på ”Programmering”, hvor man får flere relevante resultater og en fornuftig inddeling i hele uddannelser og enkeltkurser. Men klikker man på ”tilmeld” havner man forvirrende nok på et helt nyt site, der hedder ”bygovenpaa.dk”, hvor man åbenbart kan tilmelde sig kurset. Det havde været mere logisk at forblive på Erhvervsakademiets site.
Men grundlæggende er dette en noget bedre oplevelse end de andre steder. Søgedesignet er bedre, når man finder ud af, hvad man skal søge efter. Deres sider har et flot, overskueligt og læsbart design. På mobil gør de det, at de skjuler noget af siden, så de kan rykke navigationen (der ligger til venstre på desktop) lidt længere op. Det er godt set.
/ LKJ
KEA – Københavns Erhvervsakademi – www.kea.dk
Jeg starter med søgning på ”JavaScript” og ”Python” og får som sædvanligt ingen resultater. Søgning på programmering giver en toårig uddannelse. Jeg prøver at klikke på ”Efteruddannelse” i menuen, og nu giver søgefeltet pludseligt resultater. Jeg gætter på, at jeg nu søger i et andet datasæt, men det er ikke forklaret. Der står ”A” og ”D” ud for nogle kurser uden, at det er forklaret, men når jeg trykker på ”Se holdstart og tilmeld dig”, scroller den til bunden af siden, hvor jeg kan se undervisningsdatoer, tidspunkter og steder.
Det er en fin service. Hos KEA forbereder de også læseren, før man bliver sendt til Bygovenpaa.dk. Overall har dette været en fin usability-oplevelse. Siderne er designet med godt med luft, og man navigerer logisk rundt. KEA ligner faktisk nogen, jeg gerne vil tiltro min efteruddannelse.
/ LKJ
Zealand / Erhvervsakademi Sjælland – www.zealand.dk
Her er søgefunktionen desværre gemt under tre prikker, og min søgning på ”JavaScript” giver to helt irrelevante kurser, forbi fejlbeskeden fortæller, at ”JavaScript is required for this content.” Forvirrende. Jeg vælger ”SmartLearning – Webprogrammering, server side”. Siden har god læsbarhed, fin punktopstilling og fortæller ikke mindst, hvad jeg lærer.
Når jeg klikker på tilmelding, havner jeg ganske vist på tilmeldingsformularen, som så desværre refererer tilbage til det forkerte Erhvervsakademi. Det virker sjusket.
Jeg vælger derefter ”Videregående programmering” og får en side, der ikke fortæller særligt meget om faget, ikke angiver datoer for undervisningen og ikke har nogen tilmeldingsknap eller nogen kontaktperson. Jeg antager, at der ikke er noget hold på vej, men hvordan skal jeg som bruger af sitet gætte, at det er dét, det betyder?
/ LKJ
CPHBusiness – www.cphbusiness.dk
Der er godt nok meget navigation i toppen af siden – hele fire lag tæller jeg. Helt slemt bliver det på en mobiltelefon. Klikker på ”Videreuddannelse” i topmenuen og skal vælge mellem ”Akademiuddannelser” og ”Diplomuddannelser” og kommer i tvivl om, hvad forskellen er – og hjælpeteksten hjælper ikke.
Vælger et par kurser og havner igen på SmartLearnings hjemmeside med onlinekurser og samarbejdet bliver aldrig rigtig forklaret. Men inden da er navigationen fin, luftig får jeg et godt overblik over modulerne. Alt-i-alt var dette en af de bedre oplevelser. De har i hvert fald tænkt over at gøre det let at navigere til de enkelte moduler.
/ LKJ
UCL – University College Lillebælt – www.ucl.dk
Starter med at søge på ”JavaScript” og får uoverkommelige 452 resultater, fordi søgemaskinen søger i kildekoden, så jeg får alle sider, der indeholder JavaScript. Går tilbage til navigationen, hvor jeg vælger kompetenceudvikling og derefter IT. Jeg skal nu vælge mellem ”Akademiuddannelser” og ”Diplomuddannelser”, men får ikke forskellen forklaret og bliver blot forvirret, da jeg får to ret ens lister over fagmoduler.
Vælger fagmodulet ”Programmering”, men får ikke at vide, hvilket programmeringssprog jeg skal gennem. Prøver med ”Videregående programmering”, men ender med samme problem. Når jeg klikker på ”Tilmeld”, havner jeg på et nyt site – bygovenpaa.dk.
Samlet set klarede sitet sig okay, især fordi det ser ud til, at der en del hold på vej. Men der er mangler i tekster og navngivning. Det må være muligt at fortælle hvilket programmeringssprog man lærer, at forklare forskellen på Diplom- og Akademiuddannelser og undgå at blande bruge synonymer som ”Uddannelse” og ”Kompetenceudvikling” for forskellige sektioner.
/ LKJ
Professionshøjskolen UCN – www.ucn.dk
På forsiden kan jeg slet ikke finde nogen søgefunktion. Først når jeg har valgt ”Kurser og videreuddannelse” får jeg en søgefunktion. Søger på ”JavaScript” og ”Python” og får 0 resultater. ”Programmering” giver dog syv resultater. Når jeg går videre til ”Videregående programmering” antyder brødkrummen-stien, at det er en uddannelse under ”Informationsteknologi”, men det er ikke klokkeklart for mig som bruger.
Jeg klikker videre til Informationsteknologi og kan se en række moduler, men ikke klikke mig videre til en beskrivelse af dem. Nederst på samme side nævnes nogle af de samme kurser – nu med links. Jeg tolker det som om kurserne er en del af uddannelsen, men ikke udbydes for tiden. Beskrivelsen af kurset er meget generel og, jeg får endnu engang ikke at vide, hvilket sprog jeg bliver uddannet i.
/ LKJ