SMARTLEARNING-TESTS FJERNER STOR BARRIERE FOR MEDLEMMERNE
Efteruddannelse har længe været et vigtigt dagsordenspunkt i HK generelt og i særdeleshed i SAMDATA\HK. I disse dage trækker en ny formand i arbejdstøjet, og for ham er det vigtigt at flere medlemmer får mulighed for at få papir på deres kompetencer og dygtiggøre sig igennem hele arbejdslivet. Derfor har han sagt ja til at afprøve det nye SmartLearning-system til realkompetencevurderinger, som du kan læse meget mere om i resten af bladet.
Til daglig arbejder Jacob Leth Halldorsson som IT-specialist i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, der hører under Skatteministeriet, og som leverer IT og digital infrastruktur til Skatteforvaltningen.
Men han er også tillidsrepræsentant for IT-kollegaerne i styrelsen og næstformand i landsklubben, der organiserer tillidsrepræsentanter i alle Skatteforvaltningens syv styrelser. HK er med 42 procent af medarbejderne den største gruppe blandt de ca. 10.000 ansatte.
“Mine medlemmer ligner meget godt resten af landet. Mange har enten en kort IT-uddannelse eller har lavet sporskifte fra en helt anden baggrund. Nogle er måske IT-supportere, der er blevet systemarkitekter, andre kommer fra forretningssiden i Skat, hvor de har siddet med en skatteopgave, og er så rykket over til IT, og blevet systemspecialister indenfor et fagsystem. På den måde har vi rigtigt mange autodidakte,” forklarer han i dette tiltrædelsesinterview.
“Dét at tage en formel uddannelse, fylder mindre for IT-folk end det burde gøre. Det fylder måske ikke i hverdagen, når man har et job, dér er det mere den uformelle uddannelse og certificeringer, der fylder. Men hvis man vil søge nyt job, udvikle sig i en ny retning, sporskifte eller bare avancere, så spiller formel uddannelse en vigtig rolle.”
Jacob Leth Halldorsson, Fmd. SAMDATA\HK
“Ikke er helt tabt bag en vogn”
Som led i dette nummers udarbejdelse indvilgede Jacob Leth Halldorsson i at prøve systemet.
“Jeg loggede ind og blev mødt af de ca. tolv akademifag, man kan vælge på IT-området. Jeg valgte faget programmering, og det var meget praktisk og forståeligt bygget op omkring fagets uddannelsesmål. Der er fem delområder, der hver har en medfølgende test,” beskriver han og fortsætter:
“I den, der hedder ‘grundlæggende principper for programmering, fik jeg ti ud af ti mulige, men i den, der hedder ‘programmeringssprog’ fik jeg kun fire ud af ti. Jeg har ikke programmeret siden et basiskursus for otte år siden, og det var kun nogle ting, der hang fast fra den gang, men ikke det hele. Så jeg blev jo luget fra,” siger han og griner.
Han oplevede systemet som meningsfuldt.
“Jeg synes det var enkelt og ligetil. Her kan man jo starte sin realkompetencevurdering, så snart man får sit login. Du er ikke afhængig af at planlægge tid med studievejleder eller en faglærer. Det passer rigtigt godt ind i, hvordan mange IT-folk godt kan lide at arbejde. Det betyder, at man kan komme i gang med processen med at få merit eller gennemføre et fag, fordi man kan se, at man ikke er helt tabt bag en vogn. Det synes jeg, systemet understøtter godt,” lyder dommen. I sit daglige virke som tillidsrepræsentant fylder netop det med kompetenceudvikling en del.
“Som lokal tillidsrepræsentant i vores styrelse er jeg meget involveret, når medarbejderne har PULS, som er performance-, udvikling- og lønsamtaler, som er svarende til MUS (Medarbejderudviklingssamtale, red.). Medlemmerne vil gerne sparre om, hvordan de griber det an, og dér snakker vi meget om kompetenceudvikling, og dér er realkompetencevurderingen meget aktuel,” siger Jacob Leth Halldorsson.
“Som lokal tillidsrepræsentant i vores styrelse er jeg meget involveret, når medarbejderne har PULS, som er performance-, udvikling og lønsamtaler, som er svarende til MUS. Medlemmerne vil gerne sparre om, hvordan de griber det an, og dér snakker vi meget om kompetenceudvikling, og dér er realkompetencevurderingen meget aktuel.”
Jacob Leth Halldorsson, Fmd. SAMDATA\HK
Spring over bureaukratiet
Den nye formand tror og håber, at værktøjet kan gøre en reel forskel for mange medlemmer.
“Hvis man arbejder med de her ting i hverdagen og vil have papir på sine evner, så har man måske kompetencer til at starte på højere niveau, men på grund af uddannelsessystemets opbygning, er der krav om uddannelse på laveste niveau. Hvis man skal være motiveret og udfordret, så ville det jo være oplagt at starte direkte på en diplomuddannelse (og dermed springe akademiniveauet over, red.). Man kan så få merit for det meste eller måske det hele. Det tror jeg, vil give mange af mine kollegaer mod på at tage formel uddannelse,” siger han.
Han fortsætter:
“Dét, at tage en formel uddannelse, fylder mindre for IT-folk, end det burde gøre. Det fylder måske ikke i hverdagen, når man har et job, dér er det mere den uformelle uddannelse og certificeringer, der fylder. Men hvis man vil søge nyt job, udvikle sig i en ny retning, sporskifte eller bare avancere, så spiller formel uddannelse en vigtig rolle.”
Han peger på, at især de meget system- eller teknologispecifikke uddannelser og certificeringer kan låse en fast i snævre muligheder.
“Jeg håber, at systemet her kan skabe opmærksomhed om den mere generiske uddannelse, der ikke er systemspecifik. Hvis man bruger en bestemt teknologi i firmaet, så kan det være svært at søge job steder, der bruger andre teknologier. Jeg tror, at det vil gavne de fleste, at man kan få papir på nogle generiske kompetencer i stedet for kun de systemspecifikke kompetencer,” siger Jacob Leth Halldorsson.
Han tilføjer: “I mange år har der manglet medarbejdere i IT-branchen, og det er vi nok lidt påvirkede af. Men hvis der kommer en nedgangsperiode, så vil formel uddannelse betyde mere for jobsikkerheden.”
En barriere der forsvinder
I den nye formands optik er efteruddannelse et centralt handlepunkt for SAMDATA.
“Vi har talt om det i 10-15 år, men der har været nogle barrierer. Jeg tror, at realkompetencevurderingerne har været en af dem, og jeg tror, at det bliver nemmere nu. For det handler jo ikke bare om at forklare medlemmerne, hvorfor det er vigtigt at uddanne sig, det det handler også om at gøre det tilgængeligt. Det bidrager det her til – det er en banebrydende mulighed,” siger Jacob Leth Halldorsson, før han afslutter med et ønske om, at systemet kan spredes andre steder.
“Realkompetencevurderingerne er en udfordring mange andre steder, og dérfor tager meget få dem. Jeg håber, at det kan udbredes til resten af efteruddannelsessystemet, også indenfor andre områder end IT. “ \
FAKTA: BAG OM JAKOB
Efter dette blad er færdigredigeret overtager Jacob Leth Halldorsson posten som formand i SAMDATA\HK. Det gør han fordi den nuværende formand Per Robert Nedergaard Nielsen går på pension. Som første næstformand er det 39-årige Jacob Leth Halldorsson, der dermed overtager tøjlerne.
Den tilgående formand startede som kontorelev i Skatteforvaltningen i 2013. På det tidspunkt tog forvaltningen ikke IT-supporter elever, så i stedet blev han ansat som ‘kontorelev med turbo på IT’, hvilket i praksis betød, at hovedparten af praktiktiden blev brugt i IT-supportafdelingen, mens resten blev brugt hos sagsbehandlerne.
“Det sidste er en stor gevinst i dag, for jeg ved, hvad det betyder for slutbrugerne, når systemerne ikke virker,” siger han. Efter elevtiden blev han i huset. Han var involveret i overgangen til et nyt sagshåndteringssystem til fejlmeddelelser og bestillinger internt i huset, og endte med at blive systemansvarlig for dét. “Det betød, at jeg var den eneste tekniker, og at jeg så fik lov at opbygge et helt team, som jeg så selv blev uformel koordinator for,” forklarer han.
I 2017 blev han tillidsrepræsentant efter at være blevet prikket på skulderen af andre fagligt aktive.
“Jeg har en naturlig aversion imod uretfærdighed, så der skulle ikke meget til at overtale mig,” siger han.
Kort efter blev Skat fordelt ud på syv forskellige styrelser og Jacob Leth Halldorsson blev fællestillidsrepræsentant for HK’erne i sin egen styrelse, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Et par år efter stillede han op og blev valgt ind i både HK Stat Hovedstadens bestyrelse og SAMDATA Københavns bestyrelse. I 2021 trådte han ind i SAMDATA’s landsbestyrelse, blev næstformand og nu træder han så til som ny formand. \