SAMDATA\HK-formand: Fagforeningsarbejde handler om mere end løn
For tre år siden fik SAMDATA\HK et nyt værktøj: En samlet IT-politik med seks nøje udvalgte hovedpunkter, der skabte en hovedkurs for fagforeningens arbejde.
Siden da har bestyrelsen holdt stramt fast i værktøjet, når der skulle prioriteres. Som eksempel har næsten alle SAMDATA Magasinets temanumre fokuseret på de seks hovedpunkter.
En af dem, der har været glad for den stramme fokus er SAMDATA\HK’s formand Thomas Bisballe. Han mener, at IT-politikken har gjort det nemmere at fokusere bestyrelsesarbejdet og dermed opnå nogle klare resultater.
HOVEDPUNKTER I SAMDATA\HK’S IT-POLITISKE STRATEGI
\ EFTERUDDANNELSE OG KOMPETENCEUDVIKLING
\ FAGLIG ORGANISERING OG MEDLEMSENGAGEMENT
\ FAGLIG KØNSFORDELING
\ IT I FREMTIDENS FOLKESKOLE
\ OFFENTLIG IT-ANSKAFFELSE OG – UDVIKLING
\ IT-SIKKERHED OG PRIVATLIV
Hvorfor skal SAMDATA\HK have en IT-politik? Bør I ikke bare fokusere på at kæmpe for bedre løn?
”Arbejdsgiverne bruger utroligt mange resurser på at påvirke vilkårene på arbejdsmarkedet, og medlemmerne vil gerne have, at vi involverer os på deres vegne.
På vores delegeretmøde har de været med til at besluttet de hovedemner, som vi arbejder med. De er opsummeret i vores IT-politiske strategi og rækker lige fra efteruddannelse til ligestilling og faglig organisering. Men vi er ikke partipolitiske, selv om nogen stadig tror det.”
Hvad er det SAMDATA\HK vil påvirke på arbejdsmarkedet?
”Vi vil gerne have et reguleret arbejdsmarked med ordnede vilkår. Det kommer ikke af sig selv.
Der sker hele tiden en glidning hen mod et mere uorganiseret arbejdsmarked, hvor man flytter risikoen over på arbejdstagernes side. Det gælder både for freelancere, men også i startup-virksomheder, hvor det måske virker fint at deles om risikoen for stifterne, men når man begynder at have mere almindelige ansatte, er der brug for fastere rammer.
Funktionslønskontrakter opfatter jeg som aftaler uden højeste beskæftigelsestid, og det er tit svært at styre, når man fx arbejder hjemmefra, og når man måske konstant går og tænker på arbejdet.
Det er tit folk mellem 30 og 40 år, som har vænnet sig til, at det kører derudad med jobbet. De elsker deres arbejde, får lønforhøjelser og giver den max gas med arbejdet – lige indtil den dag, hvor de går ned med stress og står og beder om hjælp til helt simple ting som at taste et telefonnummer. Når de er nået dertil, tager det tit flere år, før de kommer tilbage til et fast job.”
Vi vil gerne have et reguleret arbejdsmarked med ordnede vilkår. Det kommer ikke af sig selv.
Thomas Bisballe
Hvor har SAMDATA\HK haft sine største sejre i den seneste periode?
”Helt klart inden for uddannelsesområdet, hvor vi har fået en stribe konkrete ting gennemført.
Vores største succes er, at vi har fået realkompetencevurderingen (RKV) op at køre. Rigtigt mange SAMDATA-folk er selvlærte IT-folk, og for dem kan det være afgørende at få papir på den viden, de har skrabet til sig gennem årene.
Vi er også stolte af, at vi har været med til at skabe en helt ny uddannelse i IT-sikkerhed i samarbejde med Københavns Erhvervs Akademi (KEA). Sikkerhed er et enormt vigtigt fagområde, og der manglede i den grad en fokuseret uddannelse inden for området.
Vi var også med til at modernisere Datamatikeruddannelsen, så de fx skiftede nogle forældede projektmetoder ud til fordel for scrum og agil-udvikling, som er det, alle arbejder med. Vi har netop været med til at få et kursus i Robotic Process Automation (RPA) stablet på benene på KEA med ultrakort varsel. Det forventer vi os en del af.”
Ifølge den IT-politiske strategi skal SAMDATA\HK markere sig, når nye IT-skandaler ruller. Har I været gode til det?
”Det synes jeg ikke, vi har. I mange af de konkrete skandaler har vi været hæmmet af, at vi har medlemmer i klemme, hvis arbejdsvilkår og fortrolighedsklausuler vi skulle respektere. Men jeg synes, det er helt uforståeligt med den manglende medie-interesse for skandalerne.
Til gengæld: Når man kigger på overenskomsterne, er det faktisk ret vigtigt, at vi har fået lov til at hjælpe folk i en opsigelsesperiode. Førhen var fagforeningen sat ud på sidelinjen, nu kan vi hjælpe folk længe før, de når frem til jobcenteret. Det er flere tusinde medlemmer, vi får støttet på et vigtigt tidspunkt.”
Du er afgående formand. Hvis du – på vej ud ad døren – skulle pege på et område, som SAMDATA\HK gerne måtte arbejde mere med i fremtiden, hvad skulle det så være?
”HK’erne bliver – ligesom andre brancher – ramt af, at der kommer flere freelancere, og derfor bliver det vigtigt at servicere og fastholde dem som medlemmer. Det kan være et regnskabskursus eller viden om, hvornår det kan betale sig at bruge revisorer og advokater.
Det er også vigtigt, at freelancerne ikke bliver et prækariat, som mister forbindelsen til deres fagforening og som ender med at underminere vilkårene for andre, fordi de føler sig presset til at gå ned i pris.
Vi skal huske at tænke på det hele arbejdsliv – fra vugge til grav. Man har ikke længere det samme job hele livet, og det skal vi tilpasse os.”
\ NY FORMAND PÅ VEJ
Ved det kommende delegeretmøde trækker Thomas Bisballe sig som formand for SAMDATA\HK efter seks år på posten. Du kan læse et længere afskedsinterview med ham på samdata.dk. Her kan du også læse interviews med de kommende kandidater til posten som formand for SAMDATA\HK. Ved magasinets deadline havde Gitte Korsgaard Andreasen og Jens Rastrup meldt sig som kandidater.