Kvinderne presses ud af IT-branchen
Det går den forkerte vej. I hvert fald hvis man har et håb om, at vi langsomt er på vej mod ligestilling i IT-branchen. For selv om branchen har talt om manglen på kvinder i evigheder, så går det mere bagud end fremad.
Der er udgivet bøger om emnet, holdt konferencer om emnet, og skrevet rapporter og statistikker om emnet. Men intet har ændret sig – bortset fra, at statistikkerne nu også viser, at kvinder faktisk er blevet presset ud af IT-faget.
Finanskrisen satte gang i et veritabelt udskilningsløb blandt IT-folket, og det var kvinderne, der tabte, når fyringssedlerne skulle uddeles. Fra 2008 – 2013 forsvandt der 5.000 stillinger i branchen, og de stillinger kom ikke igen.
Hvad der var mere brutalt: Nedgangen ramte kvinderne fire gange hårdere end mændene. Hele 12,6 procent af kvinderne i IT-branchen mistede deres job i perioden.
Vores største problem
Hos brancheforeningen DI Digital er direktør Adam Lebech enig. Han understreger, at problemet koster danske arbejdspladser.
”Det er branchens største problem, at der ikke er it-specialister nok, og det skyldes især, at der er for få kvinder i faget. Det er både et problem, at vi ikke har en balance mellem kønnene, og det er et problem, at vi mangler folk. Det sidste betyder, at virksomheder enten må flytte opgaver ud af landet eller helt opgive at lave opgaverne,” erkender Adam Lebech.
Skær ikke i uddannelserne
En dansk rapport viser også, at uddannelse er den eneste vej til overlevelse. Der er helt kontant blevet færre jobs til folk, som kun har en grundskole- eller gymnasieuddannelse. Selv de faglærte og dem med mellemlange videregående uddannelser er der blevet færre af i IT-branchen.
Vinderne er folk med en bachelor eller længerevarende uddannelse. De sidder i dag på syv procent flere stillinger end før krisen.
”Der er ikke nogen tvivl om, at der er behov for både efteruddannelse og især for folk med lange, hårde uddannelser,” siger Adam Lebech.
”Vi har bemærket beskæringerne inden for uddannelsesområdet og restriktionerne i SU-mulighederne. Vi så gerne, at regeringen holdt øje med IT-branchens særlige udfordringer. Det er en branche, hvor der er behov for konstant efteruddannelse.”
Det er branchens største problem, at der ikke er it-specialister nok, og det skyldes især, at der er for få kvinder i faget.
Adam Lebech, direktør, DI Digital
En forandret branche
I løbet af de sidste 15 år er der sket flere store forskydninger i branchen. Antallet af jobs inden for telekommunikation, handel med IT-produkter og IT-industrien er faldet støt år for år. Selv om der er også opstået 10.000 ny stillinger inden for IT-service og konsulentbranchen, er der i dag 15.000 færre stillinger inden for IT-området som helhed.
Groft sagt var der måske tidligere plads til folk med relativt korte uddannelser inden for IT-industrien. I dag opstår stillingerne inden for IT-service og konsulentområdet, hvor der kræves en del flere år på skolebænken.
Kvinder forlader IT-branchen
Den danske statistik bakkes op af en undersøgelse fra 2013 fra Europakommissionen. Den viser, at kvinder i Europa forlader IT-branchen i langt større grad end mænd.
Faktisk flygter halvdelen af de kvinder, der har en IT-uddannelse på bachelor-niveau fra branchen i løbet af deres karriere.
Statistikken er helt skæv
Næsten uanset hvordan man kigger på området, er kvinderne i undertal i IT-branchen. Den europæiske rapport viser fx også, at kun 20 procent af medarbejderne i IT-branchen har kvindelige chefer. Det er under halvdelen, af hvad der findes i andre brancher.
Ser man på mængden af kvindelige iværksættere, udgør de faktisk halvdelen af alle iværksættere – blot ikke i IT-branchen, hvor det kun er 19 procent af dem, der stifter et firma, der er kvinder.
”Det er oplagt, at virksomhederne gør ind indsats for at finde nogle kvindelige rollemodeller,” siger Adam Lebech, der også glæder sig over de reklamer, ITU har kørt i foråret, hvor det er kvinder, der fortæller om fordelene ved forskellige IT-uddannelser. ”Vi skal have gjort op med fordommene om, at IT-verdenen er en kedelig nørdverden. Den er i virkeligheden meget kreativ, og det er tit stillinger, hvor man skaber udvikling, der kan forandre verden.”
”Vores indtryk er ikke, at der er et stort problem med en særlig mandekultur, som skræmmer kvinderne væk. Men der hvor det eksisterer, så er det helt klart ledelsens ansvar at få det ændret,” siger Adam Lebech.
Enorm gevinst at hente
I den europæiske rapport vurderes det, at gevinsten ved at få flere kvinder ind i IT-branchen ligger på hele 69 milliarder kroner hvert år.
Samtidigt er der også en gevinst at hente for kvinderne ved at tage arbejde i IT-sektoren. Her tjener de ganske simpelt ni procent mere end kvinder gør i lignende stillinger i andre brancher.
SAMDATA Magasinet har foreholdt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) problemet med den manglende kvindeandel i IT-branchen, og har spurgt, om regeringen har et bud på, hvordan man kan løse problemet, og dermed høste noget af den økonomiske gevinst. Ministeren har desværre ikke ønsket at medvirke i artiklen.