Find din favorit
Det er lidt ligesom kost- og motionsrådene. Alle kender dem, men derfra til at overholde dem, er der et stykke. Du har formentlig også hørt talrige gange, at efteruddannelse er uundværligt. At du ikke kan begå dig uden, i hvert fald ikke på den lange bane. Men den ene dag tager den anden, du har travlt på arbejde, og pludselig er der gået endnu et år uden efteruddannelse.
Så hvis din viden ikke skal blive rusten og umulig at genbruge i en anden stilling, er det måske nu, du skal stoppe op og gøre noget ved det. Næsten ligegyldig, hvilken form for efteruddannelse, du vælger, vil den have en vis positiv indflydelse på dit cv – hvis du med eller mod forventning skulle få brug for at vise det frem for en potentiel arbejdsgiver.
Der er dog undtagelser, som ikke gør noget særligt for dit cv, og det er desværre præcis den eneste form for efteruddannelse, mange it-ansatte får.
Nemlig de hurtigt overståede certificeringer, som er nødvendige for at udføre det daglige arbejde. Det er ikke tilstrækkeligt at opdatere sin viden på den måde, og have papir på at kunne et bestemt system.
Akademiuddannelse i dit tempo
Til gengæld gør det noget markant for en eventuel fremtidig ansøgning at tage imod tilbud om offentlig efteruddannelse.
VVU, Videregående Voksenuddannelse, tilbyder modulopbyggede efteruddannelser på akademiniveau – det kaldes også en akademiuddannelse. Det er korte, videregående og erhvervsrettede efteruddannelser for voksne.
Hvis du har en erhvervsuddannelse, er der åbent for voksenuddannelser indenfor dit fagområde. Du kan skræddersy præcis den uddannelse, du ønsker, med fag fra andre uddannelser. Der er mange at vælge imellem, så du har mulighed for at skærpe dine kompetencer på mange felter.
Uddannelsen kan tages i dit tempo, samtidig med, at du passer dit arbejde – typisk tager det tre år at gennemføre, hvis du vil have hele uddannelsen, men du kan også vælge at følge bare et enkelt akademifag i stedet.
Skærpet jobprofil
Akademiuddannelserne er bredt anerkendt, og de kan skærpe din jobprofil, hvis du søger mod nye jobområder, eller gøre dig bedre rustet til det, du allerede beskæftiger dig med.
Uddannelserne går efter at opfylde erhvervslivets efterspørgsel på kompetencer. Eksempelvis gør Akademiuddannelsen i informationsteknologi dig i stand til at analysere og imødekomme en virksomheds behov for it-løsninger, så den opnår det størst mulige udbytte af sine it-systemer.
Uddannelsen er rettet mod dig, der allerede arbejder med it – fx som programmør eller systemudvikler, og du får både teoretisk og praktisk viden. Du lærer, hvordan software er konstrueret, og hvordan det er muligt at skabe software, der er tilpasset en given virksomhed – og du bliver indført i, hvilke informationssystemer virksomheden kan bruge i det daglige arbejde. Du får forståelse for drift og vedligehold, juridiske og sikkerhedsmæssige aspekter ved et it-projekt og om udviklingen inden for informationsteknologien.
Der er deltagerbetaling for akademiuddannelsen, ofte betaler arbejdsgiveren, men smækkes pungen i her, er der gode muligheder for at få udgifterne dækket af uddannelsesfonde.
Master og diplom-uddannelser
En diplomuddannelse kunne også være det, du kigger efter, hvis du vil specialisere dig fx i software- eller webudvikling. Det tager typisk to et halvt til tre år på deltid.
Eller måske er en Master i it-ledelse dig i stedet. Det er en deltidsuddannelse på universitet, rettet mod højtuddannede it-medarbejdere i private og offentlige virksomheder, og den tager to-seks år at få papir på.
Du skal som minimum have en mellemlang videregående uddannelse, for at kunne søge om optagelse og et par års erhvervserfaring – måske er du it-specialist, it-konsulent eller rådgiver på it-området.
Uddannelsen udstyrer dig med de færdigheder, som er væsentlige for at være en kompetent it- eller digitaliseringsleder, og du bliver præsenteret for den nyeste forskningsbaserede viden indenfor feltet.
Der er en stribe forskellige fagpakker at vælge imellem, uddannelsen tager afsæt i din karriere, og du kommer til at arbejde med, hvordan du som leder kan skabe værdi med it.
Fang en hacker
Bliver det for langhåret og ambitiøs en omgang for dig, er der også mange udbydere, der frister med kortere efteruddannelser på it-feltet.
Hvad siger du eksempelvis til et kursus i Retorik for it-professionelle? På to dage lærer du at skrue dit budskab sammen, så det kommer ud over rampen, lover Dansk It.
Eller hvad med et hacker-kursus på op til fem dage? Udbyderen SkillsHouse har i samarbejde med et sikkerhedsfirma udviklet kurser, som er henvendt til både udvikleren og teknikeren. På kurset simuleres hackerangreb og du lærer, hvordan du skal undgå at blive ramt. Der er også gennemgang af de største og nyeste hacker-angreb og af, hvordan de kunne have været undgået.
Paletten er stor og mulighederne mange, hvis du vil gøre noget for at opgradere dine jobmuligheder med efteruddannelse og blive klogere på dit fag – så hvad venter du på?