VI I HK STÅR I FORRESTE RÆKKE TIL AT ANVENDE AI
Sagt kort og kontant. Vi kan ikke ignorere generativ kunstig intelligens.
Bundlinjen er, at generativ AI ikke vil erstatte mennesker. Til gengæld vil mennesker, som forstår at anvende AI rigtigt, stå forrest til de nye jobs, ja måske endda udkonkurrere dem, som ikke forstår at omfavne den kunstige intelligens rigtigt.
Vi har set det tidligere med internettet og robotteknologier. Ingen af disse teknologier har erstattet mennesker. Ja, de har overtaget nogle arbejdsopgaver. Men i kølvandet på deres indtog på arbejdspladserne er der skabt nye jobs og opgaver til medarbejderne.
I HK har vi alle dage arbejdet for at sikre vores medlemmer, muligheder og ret til at efteruddanne sig, så deres kompetencer passer til arbejdsmarkedet. Bare se her i SAMDATA Magasinet, hvor vi kommer med mange forskellige tilbud på efteruddannelser, kurser eller andre måder at blive opkvalificeret.
Sådan har det været lige så længe, jeg kan huske. Til gengæld bliver der endnu mere brug for den indsats, hvis vi skal tro, hvad eksperter siger om konsekvenserne af AI her i magasinet. Og jeg mener, at de har fuldkommen ret, fordi det er vores medlemmers fagligheder, der bliver altafgørende i det nye, vi er på vej ind i.
Ingen kan affærdige AI
Selvfølgelig er det fint, at der er nogen, som tager lange uddannelser i kunstig intelligens og bliver specialister i det. Det har vi også brug for i samfundet.
Men – og det er et vigtigt men – i virkeligheden er det i mine øjne langt vigtigere at mobilisere alle de mange, mange kompetencer, som ikke bare SAMDATA-medlemmer, men alle HK’ere besidder. Alle sammen ved de rigtigt meget om deres fagområder, og det er dem, der bruger det i hverdagen, som skal få det til at fungere.
Både datamatikere, IT-teknologer, IT-konsulenter og andre har selvfølgelig kompetencer, der bliver afgørende, når det gælder kunstig intelligens. Men det har laboranter, grafikere, regnskabsfolk og mange andre faggrupper i HK sandelig også. Vi har brug for deres viden og faglighed, fordi deres fag kommer også til at blive påvirket. I dag kan ingen ryste på hovedet af kunstig intelligens, som noget der kommer til at foregå langt væk fra deres virkelighed på jobbet.
Selv om jeg taler på vegne af SAMDATA/HK, vil jeg tillade mig at understrege, hvor vigtigt det her er for alle faggrupper i HK.
Uanset om vi arbejder inden for det offentlige eller private, vil vi alle komme i kontakt med AI på den ene eller anden måde. Ikke bare på arbejdspladsen i det daglige, men også i de regler om brug af kunstig intelligens, som uvægerligt vil komme fra regeringen eller EU, måske efter pres fra arbejdsgiverne eller samfundet. Men dem, som skal føre reglerne ud i livet på arbejdspladserne, vil helt oplagt være HK’s medlemmer. Og det vil kræve viden, også mere end man kan få ved at se en YouTube-video.
Vi skal søge indflydelse
Netop derfor skal vi i HK og resten af fagbevægelsen, sørge for at få indflydelse på, hvordan de regler kommer til at se ud. Hvis ikke vi, som sidder med de udfordringer i det daglige, skal være med til at finde løsningerne, hvem skal så? Alt andet vil ikke give mening.
Et konkret eksempel er professionshøjskolerne og erhvervsakademierne, hvor mange af vores medlemmer i SAMDATA og resten af HK tager deres uddannelse og senere efteruddannelse. Her sidder vi som fagforening med i uddannelsesudvalgene, hvor man står med den udfordring, at AI kan gøre det nemmere at snyde til eksaminerne. På den ene side vil vi ikke have, at der bliver snydt.
Men på den anden side skal erhvervsakademier og andre uddannelsessteder også fremme, at de studerende lærer at anvende AI-redskaber. Deres fornemste opgave er at forberede de studerende på den virkelighed, som vil møde dem på arbejdsmarkedet. Og her vil AI være en stadig vigtigere bestanddel.
Måske er det ikke det dilemma, som fylder mest hos os med et fuldtidsarbejde, men jeg nævner det som et eksempel på et af de mange af slagsen, som vi vil møde hen ad vejen. Og ja, indimellem vil vi stå overfor udfordringer, som kan synes svære. Blot skal vi huske på, at det har introduktion af nye teknologier altid gjort.
Tag nu bare de Texas Instruments lommeregnere, de fleste af os kender fra gymnasiet eller folkeskolen. De kunne udregne kvadratrødder, cosinus og sinus og mere til, som de færreste af os har haft brug for senere. Da jeg gik i gymnasiet, skulle man have sådan en med i tasken. Men bare få år før, var de forbudt som snyd.
Lær af historien
Det er et godt eksempel på, at selv i løbet af vores egen tid, har historien gentaget sig. Nye teknologier melder sig, og efter en vis skepsis tager vi dem i brug. Og vi bliver faktisk hurtigt ret gode til at anvende nye redskaber og finde nye muligheder at bruge dem på.
Sådan kommer det også til at foregå med de nye hjælpemidler, som vi får med kunstig intelligens. De vil give os helt nye muligheder for at arbejde hurtigere, nemmere og smartere, når vi først kommer i gang med at anvende dem for alvor.
I dag er der allerede værktøjer som ChatGPT, DALL-E og GitHub Copilot, som hurtigt kan gøre en forskel. Men hvis historien har lært os noget, så er det kun begyndelsen. Ganske som de første biler lignede de hestevogne, de afløste, og de første computere lignede fjernsyn, vil generativ AI udvikle til sig til redskaber, vi almindelige mennesker kan have svært ved at forestille os helt i dag.
AI vil overtage kedelige rutineopgaver
Vi skal se AI som et værktøj til at støtte os i det daglige, så vi kan bruge vores tid netop der, hvor det giver størst værdi for vores arbejdsplads.
Ikke mindst skal vi huske på, at de nye redskaber ikke er ufejlbarlige. De er kun så gode som de mennesker, der har konstrueret og fodret dem. Igen bliver vores faglighed afgørende, uanset om vi er uddannet som datamatikere, laboranter, grafikere eller indenfor administration. Vi kender vores fag til bunds, og det er vores styrke i forhold til at anvende AI i hverdagen.
Vi er nemlig dem, som kan sige: ”Hov stop, det der kan ikke passe”, hvis vi kan se, at et stykke AI leverer forkerte resultater.
Til gengæld kommer kunstig intelligens til at overtage mange af de kedelige rutineopgaver, så vi kan bruge vores tid bedre. Vi vil kort sagt kunne producere det samme på kortere tid. Måske kunne det også give os nogle andre fordele.
I en tid med manglende arbejdskraft, vil regeringen ikke nedsætte vores arbejdstid, men måske er det AI, der kan gøre en fire dages arbejdsuge en realistisk mulighed. Og hvorfor ikke? Hvis vi når mere på den samme tid, kan der også være plads til at lade arbejdet fylde mindre i vores liv og komme os medlemmer til gode. \