DANMARKS NYE SOLDATER: CYBERVÆRNEPLIGTIGE
Toft – der foretrækker kun at benytte efternavnet af sikkerhedshensyn – er netop færdig med et ti måneders forløb som Cyberværnepligtig. Det har været intenst, lærerigt – og gav et unikt sammenhold med de andre 15 rekrutter. Hans næste mål er en uddannelse i Datalogi og Økonomi på KU.
Krig føres ikke kun til lands, til vands og i luften. Krig føres i høj grad på nettet, og derfor har Forsvaret i et par år uddannet et lille antal cyberværnepligtige. En af dem er Toft.”Det var et ret intenst forløb, med en stejl indlæringskurve, så det er virkeligt noget, man skal have lyst til,” fortæller Toft, der netop har afleveret uniformen og computeren efter 10 måneder som cyberværnepligtig i Forsvaret.
Toft søgte ind med en almindelig gymnasie-uddannelse (STX) som baggrund, og han havde ikke særlig uddannelse inden for IT. For at øge chancerne for bestå optagelsesprøven læste han selv op på nogle grundlæggende ting om IT og netværk, og det gav pote.
Han bestod optagelsesprøven som cyberværnepligtig og kom ind på hold seks, der bestod af 16 unge mennesker mellem 18 og 27 år.
Sløring i ansigtet
De første fire måneder bliver cyberrekrutterne udsat for det samme som alle andre, der trækker i uniformen og som havner i Hæren: Man starter med at lære at håndtere våben, der er lange marcher, patruljer og øvelser i at bevogte mål med sløring i ansigtet.
”Det er en hel del fysisk træning, og der kommer også tider, hvor man er presset. Den del handler utroligt meget om viljestyrke, men det meste kan løses ved at bide tænderne sammen og bare tage et skridt mere – selv når man ikke tror, det er muligt,” beretter Toft.
De næste seks måneder står der stort set kun IT-sikkerhed på skemaet. Den del af uddannelsen foregår på Ryes Kaserne i Fredericia. ”
Det er virkeligt lange dage, og udfordrende øvelser. Men folk er meget motiverede, så det var et meget effektivt forløb, og så er der virkeligt et tæt kammeratskab, hvor folk hjælper hinanden,” fortæller Toft.
De cyberværnepligtige får først en oplæring i grundlæggende netværksopbygning og efterhånden udbygges så med viden om, hvordan man forsvarer forskellige applikationer.
Nogle nye sider af sig
Undervisningen foregår på små hold med 16 rekrutter, som konstant arbejder sammen, og man slutter af med en uge-opgave, hvor man skal forsvare det netværk, man har opbygget mod en hel stribe forskellige angreb.
”Det har været et år som er gået rigtig hurtigt, som har været fyldt med læring – især på cyberområdet – og som jeg har været meget tilfreds med. Når man bliver presset, og kommer ud i nogle vilde situationer, så ser man nogle nye sider af sig selv.”
Han har valgt at fortsætte i IT-sporet ved at søge ind på Datalogi og Økonomi på Københavns Universitet efter sommerferien. Men han har alligevel fået smag for det militære, og overvejer at søge ind på Hærens Officersskole. Det kræver dog, at han bliver færdig med en bacheloruddannelse først.
Lige nu er der kun en opgave tilbage: At aflevere grej tilbage og rydde op.
”Lige som alle de andre, så skal vi aflevere uniformen, rygsækken og kogegrejet. Men som cyberværnepligtig, så skal man også lige nulstille netværket, rense computeren, og sørge for at aflevere alle kabler,” slutter Toft.