10 gode råd til at overleve som kvinde i IT-branchen
Det startede med et lille nødråb på Twitter fra en amerikansk kvinde: ”Om der var nogen derude, som havde erfaring med at være den eneste kvinde på et hold af udviklere.”
Den norske programmør og blogger Patricia Aas bød lynhurtigt ind med en stribe ”24 survival tips.” Læsningen er deprimerende, for det står lynhurtigt klart, at kvinder ofte oplever, at andre tager æren for deres arbejde og kvinder nemt havner i situationer, hvor de bliver udsat for chikane af mindre direkte seksuel karakter.
Responsen var enorm. Patricia Aas fik lynhurtigt 500 retweets, flere tusinde likes og en lang debat brød løs på Twitter. Mange fortalte, at de kunne genkende situationerne. Den store respons og efterfølgende debat betød, at Patricia Aas skrev de gode råd sammen til et længere blogindlæg.
Hendes erfaringer stammer fra 13 år som programmør hos store firmaer som Opera, Cisco og Knowit. Senest er hun sprunget ud som selvstændig med firmaet Turtle Sec, der leverer konsulentydelser inden for IT-sikkerhed.
Næsten alle har oplevet chikane
SAMDATA Magasinet fanger hende få minutter før, hun skal afsted til Australien for at holde to oplæg på NDC Sydney – en konference for softwareudviklere.
”Næsten alle kvinder har oplevet chikane et eller andet sted på den her skala – uanset hvilket fagområde de arbejder inden for,” fastslår Patricia Aas.
”For mig blev responsen en bekræftelse af, at det ikke bare var mig. Det var en bekræftelse af, at det er en realitet for rigtigt mange at blive udsat for diskrimination.”
Hun er meget bevidst om, at hun ikke ønsker at nævne konkrete ting, hun selv har været ude for, og hun mener også, at det kan skade andre at stå frem med konkrete oplevelser.
”Jeg anbefaler ikke nogen at fortælle, hvad de har været ude for. Det giver bagslag, og du får meget lidt ud af det,” siger Patricia Aas.
”Vi har alle brug for jobs og en karriere, så det er ikke i din interesse at være specifik med det, du har været udsat for.”
Selv om hun ikke ønsker at være konkret, er det meget bevidst, at hun står frem og omtaler problemerne. Målet er at få synliggjort chikanen, både så den kan blive stoppet, og så andre kvinder ikke føler sig ene.
”Kvinder skal vide, at det ikke bare er dem. Vi kvinder har brug for hinanden, og det er nødvendigt at give hinanden et skud selvtillid.”
Selv om Patricia Aas ikke anbefaler kvinder at stå frem i offentligheden, og selv om hun i et af sine råd advarer mod at kontakte HR-afdelingen, så mener hun stadig, kvinderne skal sige fra.
”Det er her, vi har brug for fagforeningerne og tillidsrepræsentanterne. De er der ikke for firmaets skyld, men for kollegaerne. Hvis du har en stærk fagforening, så har du mulighed for at få en indflydelse, som du ikke kunne få, hvis du står alene med din sag,” slutter Patricia Aas inden hun skal afsted til lufthavnen.
Sådan overlever du som kvinde i tech-verdenen
1. Forsøg ikke at blive en af gutterne. På den måde bliver du ikke dig selv.
Det er svært at være anderledes i længden, og mange af os forsøger at tilpasse os for at være ”en af gutterne.” Men det gør dig til en person, du ikke er, og som du ikke selv kan lide.
2. HR er ikke din ven
Efter min erfaring er det bedst, HR kender så lidt som muligt til din eksistens. Selv om de ofte er kvinder, så er min erfaring, at de ikke virkeligt hjælper dig. De siger alle de rigtige ting, men du kan regne med at havne på en uofficiel ballademagerliste, hvis du fortæller dem noget negativt.
3. Forlad firma-fester, før dine kollegaer bliver fulde. Hverken du eller dem ønsker at kende deres inderste tanker.
En masse ting, som burde være forblevet usagt, kommer frem, når folk bliver fulde, eller du kommer måske til at sige ting, som du egentlig ikke ønskede at dele.
4. Overbevis dig selv om, at det ikke er dig – det er dem
Psykologisk manipulation og dine egne mindreværdskomplekser kan have en meget stærk virkning. Måske bliver du bedt om at forandre dig. Folk vil sige, at det ikke handler om, at du er en kvinde, men at du er mindre dygtig, mindre sympatisk, mindre venlig, mindre… Alt sammen noget, som gør det til din fejl. Forsøg ikke at tro på det.
5. Deltag aldrig i team-building aktiviteter som betyder, at du skal klæde dig anderledes på
Bliv væk fra team-building aktiviteter, som får dig til at føle dig dårlig tilpas. Det kan være ture i svømmehallen, sauna, strip-klub, udklædningsfester eller det at have kjole på. Hvis du ikke kan melde afbud, så tag en sygedag. Maveinfluenza er en fremragende undskyldning.
6. Vær ikke bange for at sige op. Du skal ikke ofre dit mentale helbred for dårlige folk
Der er ingen, der belønner dig for at kæmpe i årevis i et dårligt job. Beskyt dig selv, beskyt din fremtidige indkomst ved at forlade jobbet i tide. Det er hårdt. Vi ønsker alle at løse problemerne og fokusere på de positive sider. Men selv om arbejdet er godt, så er dit mentale helbred vigtigere.
7. Indfør regler for kommunikation. Ros gives i offentlighed, kritik gives privat
Et team der kun består af mænd har ofte en rå tone. Når du ankommer som den første kvinde, vil jeg anbefale, at du forsøger at indføre nogle regler for kommunikation. De fleste mænd vil værdsætte det, mens andre vil kæmpe med næb og kløer. Offentlig udskamning vil ofte ramme dig, fordi du som kvinde er et let offer.
8. Forsøg at gøre dit team mere alsidigt – på alle måder. Det ændrer tonen.
Få flere kvindelige udviklere – hvis ikke på dit hold, så på et andet. Det er svært at være alene.
Alt som gør holdet mindre homogent vil være godt for dig. Folk vil holde op med at forvente, at alle er ens.
9. Skrid når der opstår omklædningsrums-stemning. Det er lettere end at diskutere det. Og de skal nok fatte budskabet.
Det kan ikke betale sig at diskutere det, og det vil bare blive brugt imod dig. Bare skrid. Det vil stadig blive brugt imod dig, men i det mindste vil de ikke kunne bruge dine ord imod dig.
10. Stil akavede spørgsmål om upassende udsmykning
Det er her, du trækker, ”jeg-spørger-bare”-kortet. De upassende plakater eller billeder kan være decideret pornografiske. Fortæl ikke, hvordan du føler, da det kan bruges imod dig. Bliv i stedet ved med at stille offentlige spørgsmål – om de synes, det er passende?
Kilde: 24 survival tips for women in tech.
Vi bringer her med tilladelse 10 af de 24 regler.
Læs mere på patricia.no