Logo
  • Forside
  • Kontakt redaktionen
  • Læs PDF-udgaven
  • IT-sikkerhedskultur
  • Grøn IT
  • For få kvinder i IT
  • Sårbare studerende
  • Fremtidens krav
  • Efteruddannelse
  • Løn
  • Løn / overenskomst
  • SAMDATA\HK Podcast
  • Corona forandrer dit arbejdsliv
  • Sociale Kompetencer
  • Big data
  • Digitalisering
  • E-handel
  • Flere temaer
    • Drift
    • Den IT-politiske strategi
    • IT-certificering
    • Nye uddannelser
    • SAMDATA\HK Leder-artikel
    • IT-support
    • Mangel på it-specialister
    • Offentlig it-udvikling
    • Teknologi og Trends
    • Uddannelse
10. oktober 2018
Peder Bjerge
For få kvinder i IT
0

Kvinder ved alt for lidt om mulighederne i IT

ForrigeNæste
Bulgarske Plamena Cherneva har stiftet non-profit organisationen WonderCoders for at inspirere flere kvinder til at vælge IT-branchen. Sammen med andre frivillige arbejder hun for at få en mere ligelig fordeling mellem kønnene i den danske IT-branche. Målet er at forandre mandekulturen i IT-verdenen.

Hvad skal der egentlig til for at få flere kvinder til at vælge IT?

Spørgsmålet har sikkert lige så mange svarmuligheder, som de mennesker du vælger at spørge. Men spørger du bulgarske Plamena Cherneva, er i hvert fald en del af svaret WonderCoders, en non-profit organisation, der arbejder for at inspirere kvinder til at vælge IT-verdenen.

”Med WonderCoders har vi skabt et miljø, hvor kvinder kan føle sig hjemme. Vi deler interessen for IT, og vi kan støtte og motivere hinanden. Vi vil være med til at vise kvinder, hvor stor en forskel IT kan gøre. Og hvor mange fantastiske ting, man kan med IT,” siger hun.

Lige så mange mænd som kvinder

Selv er Plamena Cherneva uddannet inden for IT i sit hjemland, en uddannelse hun har kombineret med en bachelor taget på erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy (Cphbusiness.dk). Hun har arbejdet i forskellige IT-virksomheder både i Bulgarien og Danmark. Og hun har mærket på egen krop, hvad det betyder at være ene kvinder på jobbet.

”Lige siden jeg begyndte i IT-branchen har jeg som kvinde altid været i mindretal i forhold til mine mandlige kolleger. Og det har ind i mellem været ensomt,” siger Plamena Cherneva.

I Bulgarien – i modsætning til Danmark – er der en mere ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i IT-branchen, understreger hun. Da hun fik sin bulgarske bachelorgrad i informationsteknologi var der halvt af hvert køn i hendes klasse.

”Jeg var slet ikke opmærksom på, at der var færre kvinder end mænd inden for IT. Men da jeg kom til Danmark var jeg den eneste kvinde i min klasse, da jeg tog en uddannelse her. Så jeg følte mig virkelig ensom. Og jeg var meget overrasket. Jeg havde slet ikke forventet, at det var sådan,” siger Plamena Cherneva.

Jeg passede ikke ind

Efter sin uddannelse fik hun et job som ”front end developer” i en dansk virksomhed, hvor hun husker, at hun var den eneste kvinde ud af 35 medarbejdere.

”Og jeg havde følelsen af, at jeg ikke passede ind. Jeg skulle hele tiden bevise, at jeg var lige så dygtig som drengene. Det var ikke sådan, at jeg blev behandlet dårligt, men det var stadig ensomt at være den eneste kvinde på arbejdspladsen,” siger Plamena Cherneva.

Og hun undrede sig over, hvorfor det var så svært at få danske kvinder til vælge IT-branchen. Og ifølge hende er en af de primære grunde til dette, en opfattelse af, at IT ikke er noget for kvinder: Det er noget, de bør overlade til mænd. Så skal mandfolkene nok sørge for det tekniske.

I bund og grund er årsagen til denne misforståelse, at børn og unge går igennem uddannelsessystemet uden rigtig at få at vide, hvad teknologi er og kan, mener hun.

”Og ikke mindst hvor mange cool ting man kan udrette med teknologi. Kvinder ved alt for lidt om mulighederne. Og hvis de endelig alligevel vælger at læse IT-fag, så dropper de som oftest ud, fordi de ikke føler sig hjemme i studiemiljøet,” siger Plamena Cherneva.

Vi har brug for flere kvinder i IT-branchen, fordi vi har brug for flere mennesker i IT-branchen.
Plamena Cherneva, stifter af WonderCoders

Ikke indbydende for kvinder

Og når mændene dominerer IT-faget, kan det være med til at skabe et arbejdsmiljø, hvor kvinder let kommer til – lige som Plamena Cherneva – at føle sig ensomme på arbejdspladsen.

”Som en minoritet blandt mænd, er det let at føle, at man ikke rigtigt passer ind. At de ikke er gode nok,” siger hun. Plamena Cherneva gør en kort pause, inden hun fortsætter:

”Mine egne oplevelser i mit første job som front end developer var, at arbejdsmiljøet var skabt til, at mænd følte sig velkommen. Der var plakater for nørder. Af computerspil og den slags. Og det er ikke et indbydende miljø for kvinder. Og det er en af de ting, som vi er nødt til at forandre på arbejdspladserne.”

Mændene er så vant til at have IT-verdenen for sig selv, at de kan have svært ved at indstille sig på at skulle dele den med kvinder, mener hun.

”Tag nu virksomheder inden for IT-sikkerhed. De har næsten kun mænd ansat. Og de er vant til at kunne fyre sexistiske vittigheder af. De mener ikke noget grimt med det. De er bare ikke opmærksomme på, at de kan krænke kvindelige kolleger. De er vant til, at det kan man godt. Den slags kan være meget svært at forandre.”

Men selv om det er svært, er forandringerne nødvendige.

”Som kvinder er vi nødt til at sige fra i stedet for at tie stille og acceptere tingenes tilstand. Hvis ikke vil det blot fortsætte som hidtil.”


\ Kort om Plamena Cherneva
I 2006 blev Plamena Cherneva uddannet med en bachelor i informationsteknologi fra Ruse Universitet i Bulgarien. I 2014 fik hun en bachelor i web development fra Cphbusiness.dk (Copenhagen Business Academy).

I 2017 stifter hun WonderCoders, der er en sammenslutning af IT-professionelle, der arbejder for at inspirere kvinder til at gå ind i IT-branchen.

I 2018 blev Plamena Cherneva ansat som IT-medarbejder i den danske afdeling af IT-virksomheden Itelligence. Tidligere har hun arbejdet for bl.a. virksomhederne EPI-USE og Ramboll.


\ Kort om WonderCoders

WonderCoders beskriver sig selv som en non-profit organisation, der som sin mission har at inspirere og støtte kvinder i at gå efter en karriere i IT-verdenen. Du kan bl.a. finde WonderCoders på f.eks. Linkedin og Facebook, hvor et opslag f.eks. inviterer til et søndagsseminar i at udvikle dit eget computerspil.

kvinder i ITligestilling
Del dette
Avatar photo
Forfatteren Peder Bjerge

Freelance journalist med en fortid på Børsens Nyhedsmagasin, Dagbladet Politiken og Computerworld. Medforfatter til bøgerne om den danske it-boble og Skype-iværksætteren Janus Friis. Inden han kastede sig over journalistik, arbejdede han bl.a. som taleskriver for en række erhvervsministre.
Mail: peder@bjerge.net - Web: bjerge.net

Flere artikler

Nu er fire ud af 10 IT-studerende kvinder

26. august 2016

IT er kvindens bedste ven

26. august 2016

Seksuel chikane bør koste det samme som uberettiget fyring

10. oktober 2018

Skriv en kommentar Annuller svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.