ERHVERVSMINISTEREN VARSLER EN NY NATIONAL STRATEGI FOR CYBERSIKKERHED
”Vi kan se, at hver fjerde af de danske små- og mellemstore virksomheder ikke har implementeret helt basale sikkerhedstiltag så som at opdatere styresystemer og lave backup af data,” siger erhvervsminister Simon Kollerup. Regeringen arbejder derfor på en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed.
IT-sikkerhed er ikke bare noget, som berører den enkelte virksomhed. Det kan få betydning for hele nationen, hvis vi ikke sikrer vores systemer og IT-infrastruktur siger erhvervsminister Simon Kollerup i en appel til danske virksomheder.De seneste regeringer har alle styrket Danmarks forsvar mod hackere. En bred forligskreds i Folketinget bevilgede i 2018 hele 1,4 milliarder kroner til Center for Cybersikkerhed i perioden frem til 2023.
Den nuværende regering har fortsat den linje, og forude venter flere initiativer.
”Vi har sat arbejdet i gang med en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed, som vi kommer til at lancere i 2021. Her lægger vi op til at styrke den digitale robusthed på tværs af myndigheder, borgere og virksomheder,” siger erhvervsminister Simon Kollerup til SAMDATA Magasinet.
Et IT-angreb på en mindre virksomhed giver bølger i resten af vores samfund.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
DE TRE DYRESTE HACKERANGREB I DANMARK
* Mærsk: 1,9 mia. kr. Mærsk blev ramt af ransomware i 2017. Den samlede regning løb op i 1,9 mia. kr. hvilket er det største beløb en dansk virksomhed har tabt ved cyberangreb.
* Demant: 550 – 650 mio. kr. Høreapparatsvirksomheden Demant blev i 2019 ramt af hackere, hvilket påvirkede engrossalget især i USA og serviceniveauet i detailforretningerne.
* ISS: 300 – 500 mio. kr. Hackere infiltrerede i februar 2020 ISS-koncernens IT-systemer. Genopretningsomkostningerne løb op i et sted mellem 300 – 500 millioner kroner.
Hele samfundets problem
Danske virksomheder har ikke godt nok styr på deres IT-sikkerhed, og det problem angår ikke bare virksomhederne. Det handler reelt om at sikre samfundet.
Det siger Simon Kollerup, der håber, at danske virksomheder vil tage den nye ”Sikker på nettet”-kampagne til sig.
”Vi kan se, at hver fjerde af de danske små- og mellemstore virksomheder ikke har implementeret helt basale sikkerhedstiltag så som at opdatere styresystemer og lave backup af data.”
Ministeren peger på, at det ikke bare er virksomhedernes problem. Reelt kan det påvirke hele samfundet.
”Det kan have store konsekvenser, da mange SMV’er er underleverandører til store virksomheder, myndigheder, regioner og kommuner. På den måde kan et IT-angreb på en mindre virksomhed give bølger i resten af vores samfund,” siger Simon Kollerup.
Skal behandles ordentligt og ansvarligt
Han peger dermed på, at IT-sikkerhed både handler om forsyningssikkerhed, troværdighed og ansvaret for borgernes data. Derfor er det, ifølge ham, afgørende, at virksomhederne forbedrer deres IT-sikkerhed.
”Det er helt klart noget, der skal mere fokus på, så danske forbrugere kan være sikre på, at f.eks. deres data bliver behandlet ordentligt og ansvarligt.”
”Forbrugerne skal kunne stole på den IT-sikkerhed, der er hos virksomhederne. Det er også helt essentielt, hvis dansk erhvervsliv skal få mest mulig værdi ud af de mange nye digitale løsninger og bruge det som konkurrenceparameter også globalt,” understreger Simon Kollerup.
Man skal ikke kigge længere væk end Storbritannien for at finde klare eksempler på, at hullet IT-sikkerhed kan lamme essentielle dele af samfundet. Da WannaCry-angrebet ramte det britiske sundhedsvæsen i 2017, gik det ud over 80 hospitaler, hvor computere blev låst og MRI-scannere gik ned, så patienter måtte sendes videre til andre hospitaler. Samtidigt blev otte procent af de almene lægepraksisser også ramt.
Da man gjorde skaderne op efterfølgende, beløb skaderne sig til trekvart milliard kroner (92 mio. pund), heraf var de 150 mio. kr. i tabt produktivitet og resten i direkte IT-omkostninger.
ERHVERVSMINISTER SIMON KOLLERUP (S)
2019 – Erhvervsminister
2015 – 2019 Ordfører for landbrug, fødevarer, fiskeri og dyrevelfærd.
2014 – 2018 Formand for Ungdomsringen
2011 – 2012 Næstformand for Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer
2009 – 2011 Cand.scient.pol, Københavns Universitet
2009 – 2011 Konsulent, overborgmester Frank Jensens sekretariat
Minister klar i mælet
Herhjemme er det mest kendte eksempel selvfølgelig angrebet på Mærsk, der blev ramt af NotPetya blot få måneder efter WannaCry ramte det britiske sundhedsvæsen.
Mærsk er en global koncern, der måtte lukke 76 havneterminaler i 59 lande. Undervejs måtte 45.000 computere og 4.000 servere geninstalleres, og selv om kunderne allerede efter et par dage kunne bestille containerfragt, så kostede det alligevel tæt ved to milliarder kr., før slutregningen var gjort op.
To milliarder kroner er et abstrakt tal. Men beløbet er stort nok til, at man kan undervise mere end 25.000 folkeskoleelever i et år for de samme penge. Derfor er erhvervsminister Simon Kollerup da også ret klar i mælet, da SAMDATA Magasinet spørger, hvor vigtigt IT-sikkerhed egentlig er i det store spil.
”Vi lever i en digital tidsalder, hvor en stor del af vores arbejde og dagligdag foregår online. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne har styr på deres it-sikkerhed, så de er modstandsdygtige over for digitale angreb. Det kan have store konsekvenser og omkostninger for den enkelte virksomhed og for samfundet,” understreger Simon Kollerup.
\