“VI HJÆLPER BYGNINGSEJERE MED AT SPARE ENERGI”
Et sted på Sjælland ligger en stor afdeling i et almennyttig boligselskab. For nogle år siden kontaktede de Henrik Lund Stærmose, der er en af stifterne af Neogrid Technologies.
“Vi sparer dem 10-20 procent på energiforbruget om året. Det er en stor afdeling med 900 lejligheder, og besparelserne svarer til en halv million om året for hele afdelingen, men også til en besparelse på 70 ton CO2 om året,” fortæller han.
Behovsstyret opvarmning
Firmaet, der har eksisteret siden 2010, lever af at trylle data i store mængder om til konkrete energibesparelser. Kunderne er primært almennyttige boligselskaber, men planen er at udvide til andre sektorer.
“Vi hjælper bygningsejere med at spare energi. I stedet for at beboerne skal fryse, har vi udviklet et system, der via data kan lære, hvordan bygningen bruger energi. Vi bruger data og kunstig intelligens til at opvarme bygningen smartest muligt. Vi måler, hvordan bygningen forbruger energi og kører de tal sammen med data for udetemperatur og andre vejrforhold.
Det skaber en detaljeret matematisk model, der anvendes til at forudsige bygningens varmeforbrug, så vi igen kun leverer den varme, som bygningen reelt har behov for, dvs. vi leverer en behovsstyret opvarmning af bygningen,” forklarer han.
Henrik Lund Stærmose fortsætter:
“Vi ser på det samlede energiforbrug. Hvordan performer bygningen i forhold til andre sammenlignelige bygninger? Hvis de bruger meget energi er det interessant for os. Vi placerer vores udstyr i teknikrummet og placerer derefter indeklimasensorer i hver tiende lejlighed til at indsamle data. Allerede efter et par uger ved vores model, hvor meget energi, der skal hældes ind, for at sikre ordentlig indetemperatur. Vi sikrer, at der bruges mindst muligt energi, samtidig med at indetemperaturen holdes på 22 grader.”
Tæller for boligselskaber
Det er der flere formål med, lyder det fra firmaet. Selvfølgelig at spare energi, men også at belaste forsyningsnettet mindst muligt. Men der er selvfølgelig også en økonomisk bagtanke, siger han.
“Det, der tæller for boligselskaberne er, at det giver en økonomisk besparelse. For de fleste selskaber er opstartsinvesteringen tjent ind på to-tre år,” forklarer han.
Han mener, at modellen er et vigtigt led i bestræbelserne på at begrænse klimakrisen.
“Det er centralt for den grønne omstilling. Det er en forudsætning, at vi bruger energi mere intelligent. Vores energisystem er ikke en uudtømmelig kilde, og derfor må vi bruge den smartest muligt,” siger han.
Dataanalysemulighederne er uudtømmelige
Han fortæller, at forbrugsovervågningen også kan give tips om andre problemer.
“Den data, vi løbende indsamler, kan vi analysere. Vi kan fortælle boligselskabet, hvis der er en radiator, der lader vandet fise direkte igennem uden køling, hvis der er en veksler, der er kalket til eller en motorventil, der ikke lukker tæt. Vi kan faktisk også afsløre løbende toiletter i lejlighederne. Dataanalysemulighederne er uudtømmelige. Opgaven er at finde det, der giver værdi her og nu for dem, der skal købe det.”
\