NU SKAL IT-FOLKETS UDDANNELSES-BEHOV KORTLÆGGES
Den 5. maj modtager en stor del af SAMDATA\HK-medlemmerne en mail med et spørgeskema, som det er helt essentielt, at de får udfyldt. Spørgeskemaet handler om de behov og barrierer der er for, at IT-folk får uddannet sig.
Bag undersøgelsen står både SAMDATA\HK, Prosa og IDA. Dermed når spørgeskemaet ud til stort set alle de IT-folk, der er medlem af en fagforening, og det bliver dermed den mest omfattende undersøgelse af IT-folks uddannelse i Danmark. Det fortæller Kim Bonde Nielsen, der er faglig sekretær i HK Privat.
”IT-udviklingen går lynende stærk. Gør vi det ikke godt nok, så kommer vi i den situation, at vi har nogle ledige IT-folk samtidigt med, at erhvervslivet skriger efter at få importeret arbejdskraft, fordi den arbejdskraft der er her, ikke har de rette kompetencer. Det skal vi have gjort op med.”
Undersøgelsen kommer til at dække IT-branchen lige fra de korte uddannelser til de meget specialiserede IT-kompetencer.
Fyringsrunder giver bekymring
”Målet er, at vi får et meget klart billede af, hvor er udfordringerne. Vi skal sikre, at vi beholder arbejdspladserne i Danmark og at vi kan lukke de job-åbninger, der kommer, så vi bevarer Danmark som et videnssamfund,” forklarer Kim Bonde Nielsen, der bl.a. henviser til de fyringsrunder, der har været hos store firmaer som IBM og CSC.
Kim Bonde Nielsen”Derfor er det vigtigt at få fjernet de barrierer, der er for, at folk ikke har de rette kompetencer. Det kan være kurserne ikke er der eller, at certificeringskurserne ikke er kendte nok. Det kan også være at erhvervslivet ikke sender deres medarbejdere på efteruddannelse. Der er mange myter og mange fortællinger om det, men der er ikke noget så godt som fakta,” understreger Kim Bonde Nielsen.
Undersøgelsen har sidste frist 24. maj, og lige efter sommerferien har man det færdige resultat klar. Men her stopper arbejdet ikke.
Håber på fodslag med arbejdsgiverne
”Undersøgelsen er en trædesten, til at få afklaret, hvordan ser verden ud, og med den i hånden vil vi tage fat i ITEK og IT-brancheforeningen, for at finde fællesnævnere, som vi kan arbejde videre med.”
”Hvis vi får et fodslag, hvor både arbejdsgivere og arbejdstagerside er enige, så står vi utroligt stærkt, hvis vi banker på døren hos IT-universitetet eller på Ingeniørhøjskolen, eller hvis pengene skal reserveres i det politiske system. Så er det egentlig lige meget om det er en blå eller rød regering.”
”Enhver regering vil til enhver tid sikre, at man har den rigtige arbejdskraft, og bakke op om, at man får flere i arbejde,” understreger Kim Bonde Nielsen, der regner med at arbejdet med undersøgelsen og det efterfølgende arbejde med samarbejdspartnere løber hen over hele efteråret.