IT-KONSULENTER SKAL ARBEJDE EKSTRA UNDER KRISER
Familien Borup Coyle var lige kommet hjem fra ferien i Barcelona, da Danmark var nødt til at lukke ned for første gang som følge af den frygtede virus.
”Lige efter vi kom hjem, var jeg hjemme i tre uger, fordi vi skulle i karantæne. Siden da har jeg arbejdet non-stop. Selv sommeren sidste år var jeg på arbejde hele tiden. Selv sommeren i år har jeg arbejdet hele vejen igennem hos kunderne. Den eneste hjemmearbejdende uge, var lige efter nytår,” siger han.
Han skønner, at ham som minimum har arbejdet 40 procent mere end normalt under hele pandemien.
Egentligt er det øgede arbejdspres ikke voldsomt overraskende for den erfarne IT-konsulent, der også er mangeårigt medlem af SAMDATA\HK’S bestyrelse. Et voldsomt arbejdspres, som man ikke synes at kunne mærke på ham, afslappet som Jan Borup Coyle sidder der i sin fars sorte kontorstol, da SAMDATA Magasinet møder ham i hans fars nye lejlighed i udkanten af Odense.
Det virker som, om han hviler i sig selv. Dette er ikke tilfældigt, da han længe har arbejdet med at finde den rigtige balance mellem fritid, frivilligt arbejde og hans daglige dont. Det vender vi tilbage til lidt senere.
”Selv sommeren i år har jeg arbejdet hele vejen igennem hos kunderne. Den eneste hjemmearbejdende uge, var lige efter nytår.”
Jan Borup Coyle
Løber mange ekstra kilometer for firmaet
Jan Borup Coyle peger på, at virksomheder under normale forhold som regel har mere end almindeligt travlt med at passe den daglige forretning. Den store vedligeholdelse eller opgradering af IT-systemerne kan ofte blive udskudt. Men når krisen rammer, er der pludselig tid til at få gjort alle de ting, som ellers bliver udskudt.
”Og det foretrækker de fleste virksomheder at overlade til eksterne konsulenter,” siger han.
Nu kunne man let forledes til at tro, at han som det mest naturlige har fået overarbejdsbetaling for de mange ekstra timer, men sådan er hans kontrakt ikke strikket sammen.
”Det har været en af de helt store hurdler. Bare her i sommerperioden havde en kunde et stort servernedbrud, hvor de mistede alle deres data. Harddisken blev sendt til Norge, hvor et firma har specialiseret sig i at finde data frem på ødelagte harddiske. Og vi fik faktisk 90 procent af de mistede data tilbage,” fortæller Jan Borup Coyle.
Ikke utilfreds med kompensation
Selvfølgelig kunne han have valgt at sige nej til at tage en ekstra tørn og bare holde fri med familien. Men havde han gjort det, var kundens systemer lammet.
”Og så er det, ens hjerte løber af med en: Så okay, fair nok, så må jeg bruge min ferie på det. Til gengæld mente min arbejdsgiver som udgangspunkt ikke, at de burde godtgøre mig for den ekstra tid. Det fik vi så løst på en måde, som jeg ikke er utilfreds med.”
På samme måde var han også nødt til – midt under den tidlige fase af Corona-pandemien, hvor ingen helt vidste hvor farlig og smitsom COVID-19 var – at tage ud til kunder. Også her blev der fundet en løsning med arbejdsgiver.
Selv om det sidste halvandet år eller mere har været hårdt for både ham og familien, mener Jan Borup Coyle, at pandemien trods alt også har efterladt os med i hvert fald en vigtig lære om at holde den rigtige balance mellem arbejde og fritid. Bl.a. er han selv blevet bedre til at tage nogle hjemmearbejdsdage.
”Jeg har en til to dage, hvor jeg arbejder hjemmefra i stedet for at tage ind i firmaet. Det er, når jeg har opgaver, som kræver mit fulde fokus,” siger han.
Godt kan lide at nyde livet
Den tilgang forudsætter, at der er et klart skel mellem, hvad der er arbejde og, hvad der er fritid. Den udfordring har han løst meget praktisk: Lige så snart han klapper den laptop sammen, som han bruger til arbejde, holder han fri. Som i helt fri.
Skal han på Facebook eller netshoppe foregår det med en helt anden laptop uden software til tidsregistrering eller arbejde.
”Jeg er en af dem, der godt kan lide at nyde livet. Så det vigtigste budskab fra mig er, at du skal finde din indre livsnyder frem. Jeg mener, at balancen mellem arbejde, fritid og familie skal gerne passe sammen. Det er en svær balance. Det er jeg godt klar over,” siger Jan Borup Coyle.
Netop derfor har han planlagt at tage på et kursus, der skal hjælpe ham med nogle redskaber til at blive endnu bedre at holde denne balance i de travle hverdage.
”Jeg vil gerne prøve at være en bedre livsnyder, specielt nu hvor jeg er blevet lidt ældre. Med tiden kan vi godt lide at få noget lidt bedre vin, kaffe sammen med noget lidt bedre mad. Det er helt fint. Men samtidig skal man også finde ud af at få en bedre balance i arbejdslivet. Det vil jeg klart anbefale alle at arbejde med,” siger Jan Borup Coyle.
Mere ind i hverdagen
Også alle dem, der har gået hjemme med familien de sidste mange måneder, bør overveje, om det ikke har været det rigtige at have en balance, hvor det hele tilter en lille smule mere i retningen af familien.
”I mine øjne skal man spørge sig selv, om man fik noget mere værdifuld tid under corona. Hvis svaret er ja, bør man fokusere på at få mere af det ind i sin hverdag. Men hvis man vælger at arbejde mere derhjemme, skal man som regel også bruge nogle redskaber til at skifte mellem arbejdet og fritiden.”
\
CORONA REV ALLE SPIL NED FRA HYLDERNE
Sammen med sin kone, Ida Helene Coyle, driver Jan Borup Coyle netbutikken Spillehulen fra deres privatadresse. Herfra sælger de brætspil og puslespil til hele landet. Og her kunne de mærke, at danskerne brugte mere tid sammen. Ikke længe efter pandemien sendte alle danskere hjem, begyndte ordrerne at strømme ind.
Lynhurtigt blev alle hylder i deres lager tømt, og også de måtte vente længe for at få nye varer frem. Og når der så endelig kom få dråber af nye forsyninger, blev de lynhurtigt udsolgt. Og reolerne på lagret stod igen tomme. Mens det overvældende salg kan synes som et luksusproblem, har det været svært at holde kunderne glade, når de forgæves klikker ind for at købe et nyt spil eller puslespil.
Samtidig har den store efterspørgsel betydet, at almindelige supermarkeder nu tilbyder de mest populære brætspil til under de priser, som Spillehulen kan indkøbe dem fra leverandørerne.
”Ida har ikke fået løn i flere år. Det er et spørgsmål, om hvor længe vi kan holde til det,” siger Jan Borup Coyle, Hans kone er dog overbevist om, at det nok skal gå:
”Vi kan godt klare os i konkurrencen, men det kan blive hårdt økonomisk,” siger Ida Helene Coyle.