ERHVERVSAKADEMI SYDVEST: SVÆRT AT FÅ GANG I EFTERSPØRGSLEN
I det sønderjyske og vestjyske har Erhvervsakademi Sydvest svært ved at få tilstrækkeligt volumen på deres IT-efteruddannelse. De sidste nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at erhvervsakademiet de sidste seks år stort set ingen aktivitet har haft på akademiuddannelsen i informationsteknologi.
”Når du kommer ud i vores område, altså det gamle Ribe og Sønderjyllands amter, bor der ikke så mange mennesker. Kommer du derimod til Aarhus har du relativt mange mennesker på et lille område. Odense ligger geografisk godt placeret. Men tager du os i Esbjerg, så er det halve af vores opland Vesterhavet. Og rødspætterne skal altså ikke på kursus,” siger Jørgen Nørgaard Clement, uddannelseschef på Erhvervsakademi Sydvest.
Ikke lykkedes
Den sidste lune bemærkning til trods har man, ifølge ham, haft svært at se det store behov for akademiuddannelsen i informationsteknologi i det område, erhvervsakademiet betjener. Tidligere har man flere gange forsøgt at skabe interesse i f.eks. Sønderborg for den efteruddannelse, men selv med tilstrækkeligt praktikpladser til rådighed lykkedes det ikke at finde nok studerende til at oprette et hold.
Til gengæld går det bedre med at tiltrække studerende til den diplomuddannelse i softwareudvikling, som erhvervsakademiet tilbyder. Her viser opgørelserne fra Uddannelses- og Forskningsministeriet en stigning i 2018. ”Nu går det bedre med at rekruttere IT-folk til den efteruddannelse,” siger Jørgen Nørgaard Clement.
Vi har en udfordring her
Den stadig øgede digitalisering i det sønderjyske får ham til at tro på et øget behov for akademiuddannelsen i informationsteknologi. Blandt andet står erhvervsakademiet for at skulle afholde en konference om digitaliseringen, hvor man håber at få både det offentlige og private i tale.
”Der vil mere og mere blive brug for den slags kompetencer. Men ofte er det først, når folk står på en brændende platform, at de for alvor kommer i gang med at opkvalificere sig. Og så er det som regel for sent. Så ja, vi har en udfordring her,” siger Jørgen Nørgaard Clement.
Han peger på, at Erhvervsakademi Sydvest er gået sammen med IBA Erhvervsakademi Kolding for at få mere gang i efteruddannelsen.
”Så dækker vi hele Syd- og Sønderjylland sammen. Vi mangler begge at få skabt en efterspørgsel. Vi har diskuteret det mange gange, fordi det er et meget svært problem at løse,” siger Jørgen Nørgaard Clement.
”Når du kommer ud i vores område, altså det gamle Ribe og Sønderjyllands amter, bor der ikke så mange mennesker. Det halve af vores opland er Vesterhavet, og rødspætterne skal altså ikke på kursus,” siger Jørgen Nørgaard Clement, uddannelseschef på Erhvervsakademi Sydvest.