Tre tillidsrepræsentanter: Du skal tage mere efteruddannelse
Nej – din gamle uddannelse holder ikke din tid ud
Hvorfor er efteruddannelse vigtig?
”Hvis man vil have et job fremadrettet, så er efteruddannelse vigtigt. Hvis man ikke vedligeholder sine kompetencer, så ender man med ikke at have et job om to, fem eller 10 år. Husk på, at vi er på vej ind i en robot-alder, hvor op mod 30 procent af de nuværende jobs måske forsvinder. Det er ikke bare lastbilchauffører, der bliver erstattet af selvkørende biler, men advokater som erstattes af systemer, der selv kan sagsbehandle eller IT-systemer, der selv kan fejlfinde og brugere, som kan registrere deres problemer uden brug af en IT-supporter.”
Hvilken type efteruddannelse skal man gå efter?
”Man bør i virkeligheden tænke i karriereplanlægning. Det afhænger utroligt meget af ens job, og om man er ufaglært eller softwareingeniør. Det vigtige er, at man tænker fremad.”
Hvad får folk til at fravælge efteruddannelse?
”Det kan ofte være folk, der har svært ved at finde tid til det, fordi de er forpligtet af familien, eller fordi de er så ophængt af overarbejde, at de balancerer på grænsen til stress. Hvis folk blev syge eller brækkede benet, ville de erkende, at de godt kunne undværes – og derfor kan de også få tid til efteruddannelse. Man skal huske, at man ikke skal uddanne sig til det job, man har nu – men til de job, der er i fremtiden.”
Hvordan inspirerer man som tillidsrepræsentant folk til at uddanne sig?
”Et af vore bedste værktøjer er, at vi har som krav, at der bliver nedskrevet en kompetenceudviklingsplan efter en MUS-samtale. Så har man chancen for at få noget forpligtende ned på papir.
Vi har både nogle grønne 1. level supportere, der griber chancen og i løbet af nogle år kommer med på gode projekter og udvikler sig til gode projektledere. Men vi har også kollegaer, der måske har mistet gnisten, og har resigneret, hvis de ikke føler, at deres arbejde bliver værdsat. Men det er en fejl at tro, at man kan klare sig med den viden, man har nu.
Der er nogle kollegaer, der tænker: ”Det holder nok min tid ud”. Men det gør det ikke. Ikke engang hvis man er fyldt 60.”
”Man bliver aldrig dummere af at prøve noget nyt”
Hvorfor er efteruddannelse vigtig?
”For at fastholde sin værdi på arbejdsmarkedet, ellers ryger man bagud af dansen. Man kan aldrig blive dummere af at prøve noget nyt.”
Hvilken type af efteruddannelse skal man gå efter?
”Noget der giver ro i maven, og som giver mening for en selv. Det kan nemt være kortsigtet at gå efter specifikke systemer.
Det kan i stedet være godt at få styrket sine kompetencer i bredden. Meget af det man implementerer inden for IT, er jo en proces, man skal forandre. Man kan i stedet uddanne sig ud af sit område, så man for eksempel forstår processer, mennesker og kommunikation bedre.
Man skal huske, at en organisation vil kunne se værdien af det de investerer i medarbejderen, og det at kommunikere, og styre projekter bedre kan have meget stor værdi.”
Hvordan får man skabt en efteruddannelseskultur?
”Det er nogle gange nødvendigt at skabe en brændende platform – en fornemmelsen af, at hvis man ikke uddanner sig, så bliver man efterladt på perronen. Der skal være noget på spil for den enkelte.
Ledelsen skal være rigtigt god til at tegne afdelingens mål og udvikling de næste fem år, så man ved, hvad man er på vej hen imod, og så man kan overveje, hvad man kan gøre for at matche det. Det mål skal tegnes meget klart, for at medarbejderne kan tolke det præcist.”
Hvad kan man gøre som TR for at inspirere folk?
”Vi bør hele tiden italesætte, at det er vigtigt, at man uddanner og udvikler sig. Jeg præsenterer blandt andet mine medlemmer for nogle muligheder de har for at få sparring – for eksempel har vi karrieretelefonen i HK Kommunal og HK Stat.
Her kan de coache folk frem til deres egen erkendelse, med spørgsmål som: ”Kan du se dig selv i det her job om 10 år? Hvad nu hvis andre overtager dit job, og gør det meget billigere? Hvad sker der, hvis du fortsætter med at gøre som du plejer?”
Det der især kan hjælpe er, hvis din chef siger til dig, at du skal tage den her uddannelse eller det her kursus. Så føler man sig meget lettere presset som medarbejder, og chefen vil være forpligtet til at skabe tid og rum til kompetenceudviklingen på jobbet.”
De bløde værdier bliver ikke værdsatHvorfor er efteruddannelse så vigtig?
”Den viden, du har i dag, forældes hurtigt. De mainframe-kurser jeg har fra firserne er ikke fem potter pis værd i dag.”
Hvilken type af efteruddannelse skal folk gå efter?
”Hvis du er skrivebords IT-person, er det projektlederuddannelse du skal gå efter. Hvis du er specialist, er det dit speciale du skal styrke. Hvis du vil styrke din markedsværdi, skal du have en certificering inden for dit område.
Her hos Statens IT er det vigtigt, at medarbejderne har kernekompetencer, og hvis du specialiserer dig inden for for eksempel firewalls, skal du være virkelig skarp.”
Hvordan kan man få skabt en efteruddannelseskultur?
”Der er desværre ikke den store efterspørgsel efter de længere forløb, og det kan også være tungt at få ledelsen til at lave de generelle kompetenceløft. Vi er så specialiserede, at de bløde værdier ikke bliver anset som interessante. Det afgørende er, at få den enkelte medarbejder til at indse behovet.”