OVERENSKOMSTER PÅ VEJ: INDUSTRI-OVERENSKOMSTER LAPPER HULLERNE I DET SOCIALE SIKKERHEDSNET
NY IT-OVERENSKOMST NÆRMER SIG
Mens disse linjer skrives, forhandles en hel stribe overenskomster mellem fagforeningerne på den ene side og arbejdsgiverforeningerne på den anden.
En af de vigtige overenskomster for SAMDATA\HK er IT-overenskomsten mellem HK og Dansk Erhverv. Ved redaktionens afslutning var den ikke forhandlet endnu, og det er derfor ikke muligt at beskrive det præcise resultat.
Men – historisk set har der altid været en meget klar afsmitning fra Industriens Funktionæroverenskomst, der blev indgået den 9. februar. I denne artikel gennemgår vi derfor resultaterne fra de første aftaler, som ret sikkert vil få betydning for IT-overenskomsten.
Du kan se de endelige resultater på www.hk.dk/omhk/sektor/hk-privat/ok20
”Danmarks sociale sikkerhedsnet har fået en hel del huller i løbet af de seneste år,” konstaterer Kim Bonde Nielsen tørt.
”Det er noget af det, vi lykkedes med at lappe på ved OK 2017 og som vi har bygget videre på ved OK 2020-forhandlingerne.”
Kim Bonde Nielsen sidder med ved bordet, ved en række af HK’s overenskomstforhandlinger, blandt andet når IT-overenskomsten, OK 2020, med Dansk Erhverv skal forhandles på plads for en ny periode.
Lige nu er han og kollegaerne i forhandlings-teamet midt på opløbsstrækningen. De første overenskomster er forhandlet på plads mellem CO-Industri og Dansk Industri.
”Den aftale får altid stor betydning for de andre overenskomster, og derfor har vi et ret godt billede af, hvad IT-overenskomsten kommer til at indeholde.”
De nye barselsregler er et vigtigt skridt i retning af en bedre ligestilling, så det ikke ender på klassisk vis med, at den ene af forældrenes karriere går i stå.
Per Robert Nedergaard Nielsen
Næstformand for SAMDATA\HK
Langsigtede forbedringer
Nogle af de store forbedringer i overenskomsterne er kun kommet, fordi man har haft en langsigtet strategi, fortæller Kim Bonde Nielsen.
”Da vi første gang fik sat penge af til fritvalgskontoen i 2007 blev vi til grin, fordi det kun var 0,5 procent. Men nu kommer den i løbet af de næste tre år op på syv procent, og så giver det pludseligt medarbejderne nogle reelle friheder.”
”Min arbejde med fritvalgskonti startede, før det blev et element i de landsdækkende overenskomster, og var med et IT-firma i København, hvor vi skulle indgå en virksomhedstilpasset overenskomst, hvor der var stor forskel på, hvad de forskellige medarbejdere ønskede. Nogle ville helt klassisk have mere i løn. Nogle
ville have mere på pensionskontoen, og nogle ville have flere fridage.”
”Virksomheden kunne selvfølgelig ikke give dem alle sammen det hele. Men jeg fandt på at lave en konto, hvor medarbejderne selv kunne vælge en gang om året. En del år senere fik vi etableret en lignende model i de landsdækkende overenskomster. Nu når vi op på syv procent i løbet af de næste par år, og så er det noget, der begynder at kunne mærkes,” siger Kim Bonde Nielsen.
Målet med fritvalgskontoen er, at den både kan give luft og fleksibilitet til alle, der er pressede. Det kan være nybagte forældre, der gerne vil have mere tid til børnene, eller ældre medarbejdere, der ønsker at nedtrappe arbejdstiden – eller det kan ganske simpelt være, at man har brug for at få udbetalt flere penge.
”Da vi første gang fik sat penge af til fritvalgskontoen blev vi til grin, fordi det kun var 0,5 procent. Men nu kommer den i løbet af de næste tre år op på syv procent, og så giver det pludseligt medarbejderne nogle reelle friheder.”
Kim Bonde Nielsen
faglig sekretær, HK
Mere ligestilling
En anden af de store ændringer i industri-overenskomsten er, at fædrene (juridisk set ”medfar” eller ”medmor”) får tre ugers ekstra barselsorlov på fuld løn, så de har ret til i alt 16 uger med fuld løn. Det betyder samtidigt, at overenskomsten i god tid kommer i overensstemmelse med EU’s kommende krav på området.
”Det er både en god støtte til forældre og et vigtig skridt i retning af en bedre ligestilling, så det ikke ender på klassisk vis med, at den ene af forældrenes karriere går i stå,” siger Per Robert Nedergaard Nielsen, der er næstformand i SAMDATA\HK.
Han peger også på et andet vigtigt element i Industri-overenskomsten som et godt sikkerhedsnet for IT-folk.
”Den nye aftale giver folk, der er blevet fyret mulighed for at få op til fem ugers uddannelse i opsigelsesperioden. Det er fremragende, fordi det kan blive en god start på at komme videre til det næste job,” siger Per Robert Nedergaard Nielsen.
Håbet er, at dem der står mellem jobs, vil benytte lejligheden til at opgradere deres viden eller måske afprøve en ny retning, så de har nemmere ved at lande et nyt job.
Da der stadig forhandles er det i skrivende stund uvist, om det lykkes at få andre forbedringer i overenskomsten for de IT-ansatte.
FORHANDLERNE
HK’S kerneteam af forhandlere til IT-overenskomsten med Dansk Erhverv består af fire personer. Bag holdet findes der dog en række folk, som supplerer med faglig viden, juridisk indsigt og talberegninger.
KERNEFORHANDLERNE ER:
PER ROBERT NEDERGAARD NIELSEN
\ Har været med til at forhandle overenskomster for HK siden midt-firserne, og er derfor en af de mest rutinerede forhandlere. Næstformand for SAMDATA\HK og medlem af HK Privats sektorbestyrelse
i Sydjylland. Tillidsrepræsentant siden 1980. Arbejder som intern IT-supporter i CDK Global i Vejle.
FLEMMING ULDALL
\ Er den stemme ved forhandlingsbordet, der ved, hvad de konkrete aftaler får af betydning ude på arbejdspladserne. Bestyrelsemedlem SAMDATA\HK og IT- Medier og Kommunikation (ITMK). Softwareudvikler hos DXC Technology.
KIM BONDE NIELSEN
\ Er faglig sekretær og har arbejdet i HK siden slut-firserne.
KIM JUNG OLSEN
\ Er faglig chef i HK Privat. Har arbejdet i Grafisk Forbund og senere HK i lidt over tyve år.
Vi har selv et ansvar
Den samlede værdi af de forskellige forbedringer i Industrioverenskomsten er svær at udregne præcist i kroner og øre. Som minimum får man en procent mere om året på fritvalgskontoen, men Kim Bonde Nielsen peger på, at medlemmerne også selv har et ansvar for at forhandle deres løn.
”IT-overenskomsten er, som de fleste andre af HK Privats landsdækkende overenskomster, en minimallønsoverenskomst, hvor den ansatte selv skal bruge de håndtag, der er indbygget i overenskomsten. Man skal selv holde øje, og hver gang man får mere ansvar, ekstra opgaver, eller bidrager positivt til ”forretningen”, så skal man sørge for at gribe muligheden og forhandle mere i løn.”
Et tre-årigt sats
Overenskomsterne har på det private område været treårige siden 2014, og det har både fordele og ulemper.
”Det er altid et sats fra begge sider. Man kan vinde på at have en aftale, der sikrer nogle lønstigninger tre år frem i tiden, men man kan også tabe på det, hvis inflationen begynder at stige, og man får et reallønstab,” konstaterer Kim Bonde Nielsen.
Grundlæggende er han dog glad for, at aftalerne rækker nogle år frem i tiden, fordi det giver ro og stabilitet.
”Forhandlingssystemet vil sande til, hvis vi skulle igennem alle overenskomsterne hvert eneste år,” lyder det tørt fra Kim Bonde Nielsen.
\
<hr>
SÅDAN BLEV INDUSTRIOVERENSKOMSTEN
I skrivende stund er IT-overenskomsten ikke forhandlet færdigt, men det er sandsynligt, at hovedelementerne fra Industrioverenskomsten også bliver en del af IT-overenskomsten
mellem Dansk Erhverv og SAMDATA\HK.
\ Fritvalgskontoen øges fra fire til syv procent og udvides med nye muligheder for børne¬familier, der kan bruge kontoen til at holde barns anden sygedag og til fravær ved læge¬besøg med barn.
\ Ligestillingen styrkes markant, idet familierne får yderligere tre ugers forældreorlov med fuld løn, hvor de ekstra uger øremærkes til den anden forælder.
\ Lærlinge og elever får pensionsopsparing allerede fra, de fylder 18 år, hvor det i dag er to år senere.
\ Aftalt uddannelse bliver gjort til en permanent ordning.
\ Afskedigede medarbejdere kan tage op til fem ugers uddannelse.
\ Arbejdsmiljørepræsentanter får styrket deres vilkår med bedre uddannelsesmuligheder og IT-faciliteter.
\ Betalingssatser og tillæg stiger.
SÅDAN ER FORLØBET
9. februar: CO-Industri og Dansk Industri indgik forlig om industrioverenskomsten. Aftalen sætter hovedretningen for de øvrige overenskomster.
Hos HK skal Butiksoverenskomsten forhandles på plads først, og derefter går man i gang med at forhandle Handel- Viden og Serviceoverenskomsten. Når den er på plads, begynder forhandlingerne med Dansk Erhverv om IT-overenskomsten.
Umiddelbart efter der er opnået et forlig, behandler branchesektionen ”IT medie og Kommunikation” (ITMK) resultatet. De giver deres indstilling til sektorbestyrelsen, der behandler resultatet og ITMK’s indstilling. Det sker inden for et par døgn efter, forliget er indgået.
Straks efter sektorbestyrelsens behandling udarbejdes Informationsmateriale og anbefaling af resultatet formidles ud til de berørte medlemmer. Tillidsrepræsentanterne indkaldes til orientering og urafstemningsmateriale udsendes straks efter.
SAMDATA\HK’s medlemmer er omfattet af såvel offentlige som private overenskomster.
De offentlige forhandles i 2021. På det private område, har både HK Handel og HK Privat en lang række landsdækkende overenskomster som forhandles i disse uger og måneder. Så snart de er endelig afklaret går afdelingerne i gang med flere hundrede virksomheds/særoverenskomster, der også omfatter IT folk.