IT skal redde Danmark
I løbet af 2012 vil uddannelsesminister Morten Østergaard (R) være involveret i tre større tiltag og strategier, der alle påvirker IT-faget positivt.
Det første tiltag er en innovationsstrategi. Det andet er et løft i kvaliteten i uddannelser og inden for forskning. Det tredje er en digitaliseringsreform, der skal fremme selvbetjening i det offentlige.
De tre nye digitale strategier, der sættes i værk i løbet af 2012 er en gave til IT-faget. De skal medvirke til at styrke Danmarks position i den globale konkurrence. De skal højne produktiviteten ved at have en veluddannet arbejdsstyrke, skabe nye arbejdspladser og sikre en høj velfærd.
Inden for uddannelsespolitikken vil regeringen satse på at øge kvaliteten af uddannelser og forskning, både på universiteter, herunder IT-universitetet, og på Erhvervsakademierne, der bl.a. uddanner datamatikere og multimediedesignere.
”IT-kompetencer er et dansk særkende, og vores samfund og befolkning er velegnede til at udnytte det digitale potentiale. Derfor indgår udnyttelse af IT og IT-kompetencer i regeringens overvejelser om den kommende innovationsstrategi. Den vil jeg i samarbejde med en række andre ministerier lægge sidste hånd på ved udgangen af 2012,” siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
”Fremover vil vi få mere samarbejde mellem virksomheder og organisationer på tværs af landegrænser. Danskere vil få opgaver i udlandet, og udlændinge vil komme til Danmark for at arbejde i konkurrence med de lokale IT-folk. Derfor skal vi gøre os parate til mere samarbejde over grænserne ved at have tilstrækkelige kvalifikationer. Regeringen er optaget af at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt, så vi ønsker at sænke skatten på arbejde og gøre arbejdskraften mere attraktiv. Det er den cocktail sammen med en styrket innovationskapacitet, der skal sikre konkurrenceevnen,” siger Morten Østergaard.
Løft i IT-uddannelser
I øjeblikket er han ved at forhandle nye udviklingsmål for universiteterne. Det samme vil komme til professionshøjskolerne og erhvervsakademierne senere på året. Begge dele sker for at løfte kvaliteten af uddannelserne for at sikre et samfund med stærkere kompetencer. Morten Østergaard mener, det er en vigtig dagsorden, at videregående uddannelser, herunder IT-uddannelser, får sat de samme overordnede udviklingsmål.
Til forskel fra tidligere skal det være op til de enkelte institutioner, hvordan målene skal indfries. Der skal ikke længere detailreguleres, men være plads til frihed under ansvar, og der skal gives plads til institutionernes forskellighed. Sigtet er, at eksempelvis IT-Universitetet sætter konkrete mål for at løfte kvaliteten af uddannelserne og at få bedre match med de forventninger, de uddannelsessøgende har. Senere kommer turen til akademierne.
”Hvis vi ikke leverer IT-kandidater af højeste kaliber, flytter virksomhederne og jobbene derhen, hvor de findes,” siger Morten Østergaard.
IT-velfærd og IT-sundhed
Foruden den tidligere regerings digitaliseringsindsats, ønsker regeringen at lægge en ny digitaliseringsreform oven i. I lighed med et tidligere fremsat høringssvar fra SAMDATA\HK til den tidligere minister foreslår regeringen en massiv indsats for at løfte digital service væk fra projektstadiet og ud i hverdagen på institutioner, sygehuse og kommuner og regioner.
”Vi vil gerne væk fra de spredte IT-projekter og i stedet fokusere på IT-understøttet velfærd. Det omfatter hjemmebehandling af kroniske patienter, genoptræning via video og IT-baseret besøg i hjemmeplejen. Vi vil arbejde struktureret med digitalisering i det offentlige, så det ikke kun bliver spredte IT-projekter, men en egentlig omlægning til digitale velfærdsydelser af høj kvalitet,” siger Morten Østergaard.
Hvis vi ikke leverer IT-kandidater af højeste kaliber, flytter virksomhederne og jobbene derhen, hvor de findes.
Morten Østergaard