Wondertech Summit: Lad os få flere kvinder i IT-branchen
Det første, der slår en til Wondertech Summit-konferencen, er ikke talerne. De handler om IT-sikkerhed, blockchain og big data. Sådan som det plejer at være til tech-konferencer.
Men for en enkelt gangs skyld er der kun kvindelige talere til en tech-konference. Det samme gælder hovedparten af publikum – dog med et par håndfulde mænd spredt i salen. Det er en dag, hvor kvinder er i fokus.
Men hvorfor overhovedet lave en teknologi-konference, hvor det kun er kvinder, der står på scenen?
”Der er utroligt få kvinder i IT-branchen, og derfor er det afgørende, at vi får sat lys på problemet.” siger SAMDATA\HK’s nyvalgte formand Gitte Korsgaard Andreasen.
SAMDATA\HK er hovedsponsor på konferencen, og Gitte Korsgaard Andreasen mener der både er faglige og sociale grunde til at sikre sig et bedre mix i IT-branchen.
”Kvinder er gode til at tænke i processer og løse opgaver i teams. Noget af det lyder som sociale egenskaber, men det er netop de fagligheder, vi har brug for, når vi skal udvikle IT-systemer som er borgervenlige,” siger Gitte Korsgaard Andreasen.
”Vi får også nogle mere homogene arbejdspladser, hvis vi har flere kvinder i branchen. Kvinder er ofte rummelige, betænksomme og omsorgsfulde, og det vigtigt for at skabe gode arbejdspladser.”
Opdragelse fra 50’erne
En af de mest prominente talere til Wondertech Summit var Lynn J. Rothschild, der er seniorforsker hos NASA. Her forsker hun blandt andet i, hvordan forskellige typer af mikrober reagerer, når de udsættes for Uv-stråling. Den viden er afgørende, hvis det skal lykkes for NASA at skabe længerevarende missioner eller rumbaser på Mars eller månen.
I en pause fortalte hun SAMDATA\HK om hendes private oplevelser af, hvordan hun har oplevet det at være kvinde i en mandeverden.
”Jeg så lyset, da jeg første gang så verden gennem et mikroskop. Det var en helt fantastisk verden, der åbnede sig for mig. Jeg var så heldig, at der var nogle mandlige lærere, som støttede mig i 5. og 6. klasse.”
På den lange vej frem til hendes nuværende, prominente job, har hun igen og igen oplevet modstand som kvinde.
”Dengang var det meget usædvanligt for kvinder at tage en videnskabsuddannelse. Det er faktisk lidt utroligt at tænke på i dag, men Yale University tog først kvinder ind fra 1969.”
”Undervejs har jeg også oplevet lærere, der lagde ud med åbent at erklære, at kvinder ikke var lige så dygtige som mænd. Heldigvis endte det semester med, at han både gav mig en undskyldning og fortalte, at han havde ændret holdning til kønsspørgsmålet.”
De mange år med modstand har ikke betydet, at hun i dag foretrækker at hyre kvinder. Det har hun en bagtanke med.
”Jeg håber, at de mænd, jeg ansætter, oplever at kvinder nemt kan være chefer i videnskabsstilling. Forhåbentlig tager de den viden med sig, når de selv skal hyre folk engang, så de hyrer folk på lige vilkår.”
Selv om det er i arbejdslivet hun har mødt køn-forskellene, så er det en historie fra hendes egen familie, der har gjort det klart, hvor dybt kønsroller kan sidde i rygraden på folk.
”For blot 10 år siden, var jeg med mine forældre til en fest. Lige før vi går ind, siger min mor til mig: ”Lad nu være med at tale hele tiden, der er ingen der interesserer sig for, hvad du arbejder med. Det var som taget ud af 1950’erne.”
”Heldigvis tog min far mig i forsvar. Han understregede over for min mor, at der nok var en del, der interesserede sig for mit arbejde hos NASA, når jeg jævnligt bliver interviewet til tv-stationer som BBC, National Geographic og Discovery Channel, og når bl.a. Harvard inviterer mig til at gæsteforelæse,” smiler Lynn J. Rothschild.
Arbejdsgiver: Vi vil have kvinder
I forhallen til Wondertech-konferencen holdt en håndfuld firmaer til – blandt andet HTML24, der både var til stede for at fortælle om firmaets produkter – og så for at gøre sig synlige over for kvindelige ansøgere.
”Vi har ca. 25 ansatte, og vi har aldrig været mere end fem kvindelige programmører. Det vil vi gerne ændre på,” fortalte Daniela Popescu, der selv arbejder som Web Developer hos firmaet.
Hun synes både det er godt med flere kvinder af faglige årsager og sociale årsager.
”Kvinder er bedre til at organisere noget socialt og laver andre aktiviteter end mænd. Og så er det godt for den psykologiske stemning i firmaet, at vi ikke bare er eet køn.”
Hun understreger, at der især er nogle meget faglige grunde til at hyre kvinder.
”Kvinder laver velordnet kode, er gode til at samarbejde og bedre til at følge instruktioner end mænd. Derfor vil vi gerne have flere af dem,” siger Daniela Popescu.
Skift retning hver gang du kan
En af dagens helt unge talere, 22-årige Anastasiya Kornitska, gav håb for en mere positiv fremtid for kvinder i IT-branchen.
Hun er vokset op i Ukraine, men har siden studeret i Polen og Estland og er senest flyttet til Sverige, hvor hun nu arbejder med IT-sikkerhed.
”Jeg har aldrig mødt upassende opførsel. Jeg har faktisk kun oplevet, at folk støtter mig og, at hvis der er en kvinde og en mand, der søger et job inden for IT-sikkerhed, så har kvinden fået jobbet.”
Hun gav i sin tale på konferencen en stribe gode råd til kvinder, der overvejer at bevæge sig ind i IT-branchen.
”Hvis man spørger sig selv, hvorfor man skal søge ind for IT-branchen, så er svaret, at verden hele tiden er ved at blive mere digital. Det betyder, at der er flere opgaver der skal løses, flere ledige jobs og derfor også bedre lønninger.”
Hun pegede også på, at man skal huske selv at opsøge mulighederne.
”Hvis du spørger dig selv, hvornår du skal vælge, så er svaret: Der er aldrig et perfekt tidspunkt. Du skal skifte retninger, hver gang du står med en valgmulighed: Når du skifter job. Når du tager efteruddannelse, når der dukker nye opgaver op i afdelingen.”
Hun lagde især vægt på, at man hele tiden udvidede antallet af værktøjer, man besidder.
”Prøv noget, som er helt nyt – machine learning – eller noget du bare ikke har gjort før. Men hold især øje med de nye digitale tendenser inden for de dit fagområde. Det er her de nye jobmuligheder dukker op,” understreger Anastasiya Kornitska.