TILBAGESKRIDT: KVINDER FORLADER IT-BRANCHEN
Baglæns. Det går utroligt nok baglæns med ligestillingen i IT-branchen.
Helt konkret er andelen af kvinder faldet fra næsten 30 % til blot 27,5 % i løbet af de seneste otte år. Det viser en analyse fra DI Digital og Danmarks Statistik.
Hele Danmark råber på, leder efter – og næsten tigger om flere kloge IT-folk. I de seneste fremskrivninger regner man med, at der mangler 19.000 IT-specialister, når vi når frem til 2030. Allerede nu er det sådan, at 3 ud af 10 virksomheder ikke får besat de ledige IT-stillinger, de har.
Kvinder har været i mindretal i IT-branchen i årtier, og derfor er et det oplagt at tiltrække flere. Når der skal udvikles løsninger, som både mænd og kvinder skal bruge, er det selvfølgelig oplagt at have begge køn med til at skabe løsningerne. Hvis kvinder søgte ind i IT-faget i lige så stort omfang som mænd, så ville problemet med de manglende IT-eksperter stort set være løst viser analysen.
Kvinder udgør ellers et flertal på de længerevarende uddannelser, og selv på de naturvidenskabelige uddannelser udgør kvinder efterhånden 44 %. Generelt har kvinder, der søger ind på videregående uddannelser, højere karaktergennemsnit end mænd, og dermed kunne de nemt komme ind på uddannelserne.
Men kvinderne søger bare ikke ind i faget.
Mangel på rollemodeller
SAMDATA\HK har tidligere vist, hvordan finanskrisen var med til at skubbe langt flere kvinder ud af IT-branchen end mænd, og hvordan der er et klart underskud af kvindelige chefer i IT-branchen. Der mangler med andre ord rollemodeller.
Analysen fra DI Digital viser desværre også, at de kvinder, der søger ind i branchen, især vælger de humanistiske dele af IT-branchen, hvor det er design, medier kultur, der er i fokus. Det er desværre også den del af branchen, hvor der er overledighed.
Opgør med drengerøvskulturen
SAMDATA\HK’s formand Thomas Bisballe har tidligere i år efterlyst et opgør med drengerøvskulturen i IT-branchen. En kultur der decideret er skadelig for bundlinjen.
”Fra vores tillidsrepræsentanter ved jeg, at det ikke er usædvanligt, at kvinder oplever piften eller chauvinistiske kommentarer, hvis de blot går gennem en IT-afdeling. Det er opskriften på at skræmme kvindelige kollegaer bort.”
Thomas Bisballe peger på, at kvinderne i stedet værdsætter en arbejdskultur, hvor der er plads til forskellighed: ”Kvinder forventer, at der er plads til andre ideer, at der er plads til folk med en anden baggrund, og at der bliver lyttet til alle, og at man bliver inddraget i beslutningerne. Helt grundlæggende ønskede de at opleve et trygt arbejdsmiljø.”
DI: Brug for Taskforce og kampagner
DI Digital peger på, at IT-faget har store image-problemer og, at mange har en forkert opfattelse af, hvad faget egentlig giver af muligheder. Derfor foreslår erhvervsorganisationen kampagner, der skal styrke IT-fagets image blandt kvinder.
DI Digital mener også, at man bør oprette en Taskforce, der kan lave konkrete indsatser i forhold til skolernes undervisningsplaner og undervisningsformer.
Endeligt foreslår man en erhvervskandidatuddannelse til IT-specialister, hvor medarbejdere kan fuldføre deres uddannelse, mens de arbejder. Det kan gøre det nemmere at forene IT-faget med et familieliv.
Du kan læse mere i SAMDATA Magasinet, hvor det forrige nummer havde ”Kvinder i IT” som temanummer.
Samtidigt kan du høre SAMDATA\HK-podcasten med Jeppe Engell og Adam Bindslev, der besøgte Erhvervsakademi Aarhus for at tale med fire kvindelige studerende om at være i mindretal på en IT-uddannelse.