TENDENS-BAROMETRET
Er de vigtigste teknologi-tendenser mon kunstig intelligens, bruger-fokuseret udvikling – eller er vi ved at blive løbet over ende af en revolution, som vender hele samfundsdebatten på hovedet.
SAMDATA Magasinet har spurgt tre meget forskellige eksperter, og har fået tre helt forskellige bud på fremtiden. Hør hvad trendeksperten, datalogiprofessoren og IT-forretningsmanden mener, vi skal holde øje med i de kommende år.
Fremtiden tilhører dem der forstår kunderne
Det helt afgørende i fremtiden er kunderne. Vinderne bliver dem, der hurtigt forstår at inddrage dem og sætte sig ind i, hvad de vil have, mener trendekspert, radiovært, mv. Christiane Vejlø.
Til hverdag lever hun af at afkode den digitale udvikling, og give os andre overblik enten i hendes eget radioprogram ”Elektronista” på Radio 24|7 eller på websitet Elektronista.dk. Derudover dukker hun jævnligt op som ordstyrer, foredragsholder og tv-vært.
”Det er brugerrelationerne, der bliver afgørende. I stedet for at tage udgangspunkt i firmaernes egne ideer gælder det om at finde ud af, hvad der er af behov hos folk. Lige nu åbner vi selv apps, men i fremtiden ved en app, hvornår der er brug for den, så den kan tilbyde viden på det rigtige tidspunkt. Det kræver, at app’en kan afkode, hvilket miljø du befinder dig i.”
Det vil ofte betyde, at firmaerne skal ændre deres produktionstilgang, vurderer hun. ”Alt hvad du leverer, skal kunne opgraderes og dermed justeres på. Kunderne forventer en ekstrem service, hvor de bliver genkendt, fundet og overrasket med nye serviceprodukter. Det bliver et upgrade society.”
Det betyder også, at der bliver brug for flere analysefolk og eksperter i Big Data. De søgeord der bliver brugt på LinkedIn peger allerede på, at det er denne type folk, der er brug for i fremtiden, forklarer hun.
Udfordringen er selvfølgelig, at store mængder data om vores vaner og forbrug også giver en udfordring omkring privatlivet og datasikkerhed. ”Det ligger en vildt stor kommunikationsopgave for de her firmaer, der skal til at forklare, hvorfor det måske er logisk, at de skal have adgang til vores kalender, blot for at give os et tip på det rigtige tidspunkt. Lige nu er den del ret Wild West-agtig.”
Watson vil være overalt
Den rene og rå computerkraft er nu på et niveau, hvor den begynder at kunne konkurrere med den menneskelige hjerne. Det er IBM’s Watson – bare med en faktor 1000.
Derfor bliver en af de afgørende trends, at computere kommer til at kunne forstå os, og hjælpe os i mange situationer, mener Brian Vinter, professor i datalogi på Niels Bohr Institutet.
”Hidtil har hele computerverdenen været baseret på en ekstrem logisk opbygning, men med IBM’s Watson-teknologi er vi nået dertil, at computeren kan fortolke langt mere fluffy spørgsmål,” forklarer Brian Vinter.
Lige nu er teknologien ret dyr, men han er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se den type computerkraft anvendt overalt.
”Alle steder hvor der er stor viden samlet, og brug for at fortolke og analysere. Det kunne være hos lægen, hvor computeren kan assistere med diagnosen eller i salgssituationer, hvor computeren hjælper med at finde ud af, hvilken løsning der passer til vores behov. Den vil også hjælpe mig med at finde ud af, hvilke research-papers der er offentliggjort, hvilket er svært i dag, fordi der er publiceret så meget, at det drukner. Egentlig kommer det til at ramme alt det, vi i dag kalder IT,” lover Brian Vinter.
”For programmørerne kommer det til at betyde nye værktøjer, der er langt mere avancerede og som vil resultere i andre og mere interessante produkter. Det betyder også, at de skal arbejde på et mere abstrakt niveau, og derfor kan slappe af med den matematiske stringens.”
Mens Brian Vinter ikke er i tvivl om, at Watson-teknologien slår igennem, bliver han lidt mere tøvende, når han bliver spurgt om, hvornår det sker.
”Jeg har lyst til at sige fem år, og belært af erfaringen må jeg hellere sige ti, men når det først kommer, får vi en ketchup-effekt.”
De næste fem år bliver vildere end de forrige femten
De konkrete ændringer der er på vej inden for nanoteknologi, robotteknologi, Big Data, cloud computing og måske ti andre teknologier er så omfattende, at de får betydning for hele samfundsopbygningen.
Det mener Michael Mathiesen, der i 90’erne blev kendt som en af de betydeligste folk i IT-branchen, hvor han som IT-iværksætter og investor skabte og solgte en stribe IT-firmaer, indtil han blev ramt af dot.com-crashet. Efter en håndfuld år, hvor han arbejdede i Vestafrika, er han nu tilbage i Danmark, hvor han arbejder i firmaet 2M Digital Value.
”McKinsey talte op, hvor meget de her store teknologi-gennembrud kommer til at betyde, og da der er tale om eksponentiel vækst, så bliver omvæltningerne større i de næste fem år end i de forrige femten. Og der er sket en del de sidste femten år,” lyder det underspillet fra Michael Mathiesen.
Men hvor de fleste andre fokuserer på de enkelte teknologiers betydning, så mener den kendte erhvervsmand, at vi skal fokusere på et noget større billede og tackle nogle mere grundlæggende værdi-diskussioner.
”Amazon har netop bestilt 15.000 robotter, og vi ved, at man ikke kommer nogen vegne ved at stritte imod teknologiudviklingen. Jeg mener, at den arbejdsløshed der kan følge på grund af den stigende effektivitet kan være eksistentielt truende for samfundet, og hvis nogen tror, at det løser man bare ved at sænke selskabsskatten, så vil jeg godt udfordre den tanke.”
”Jeg er født optimistisk, men det her store paradigmeskifte, betyder også, at vi får muligheden for at gøre tingene bedre i morgen end de var i går. Og guderne skal vide, at vi har problemer som miljø, overbefolkning og kløften mellem rig og fattig. De ting skal vi tage fat i, og det kræver, at lederne i samfundet – både offentlige og private letter bagdelen, og opgiver de gamle måder at tænke på,” siger Michael Mathiesen.
\