Tak til arbejdsgiverne for at tale IT-faget op
DI Digital skal støttes i deres forslag om at åbne for flere på IT-uddannelserne. Men der er vigtigt at indtænke efteruddannelse af de 100.000 IT-folk, vi allerede har – fx med en sabbat-ordning specifikt til efteruddannelse.
En gang imellem er man som IT-fagforeningsmand nødt til at bakke op om et godt udspil fra Dansk Industri.
Forleden dag markerede Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, at der er et stort behov for flere IT-folk. Der kommer til at mangle 6000 med IT-kompetencer i Danmark inden 2020, lød analysen, der baserede sig på en rapport, over udviklingen af IT-jobmarkedet i hele Europa.
Derfor bør det offentlige tilføre flere midler til optagelse af IT-folk på universiteterne, og overveje hvordan IT-faget kan introduceres i både gymnasiet og folkeskolen, lød forslaget. Jeg kan kun være enig.
Brugervenlige IT-løsninger er kernen i det næste fremskridt
IT er ikke bare et tilfældigt fag, som kan give os nogle arbejdspladser, hvis vi er gode til det. IT er infrastrukturen i rigtigt mange andre brancher, og er forudsætningen for innovationen mange steder.
Det er brugervenlige IT-løsninger, der allerede har revolutioneret musikbranchen, rejsebranchen og mediebranchen. Ja, det er vel svært at finde en branche, der ikke er påvirket af bedre logistik, hurtigere kommunikation og mere personaliserede løsninger.
Vil vi i de kommende årtier høste flere gevinster, skal vi være i stand til at skabe flere IT-løsninger, hvor slutbrugerne inddrages fra starten, og hvor det er IT-håndværkerne, der får kompetencer og frie rammer til at skabe løsningerne sammen.
IT-viden holder ikke 40 år
I Danmark har vi alt for længe været stolte af, at en pæn andel af danskerne får en uddannelse. Men det er blevet en kortsigtet tankegang. Det er fornuftigt at lære et fag og få en formel uddannelse, men det er naivt at tro, at den viden, man får som 23-årig kan holde sig til man er tæt på de halvfjerds. Det ville svare til, at en IT-specialist, der blev uddannet i 1975, stadig havde noget at bruge sin viden om hulkort til i dag.
Derfor er det ikke nok at fokusere på de folk, der skal til at tage en uddannelse. Der skal tænkes i løbende efteruddannelse. Ellers spilder vi nogle af de bedste resurser, vi har.
Der findes allerede 100.000 IT-folk på det danske jobmarked, og det er oplagt, at både arbejdsgivere, det offentlige og medarbejderne selv fokuserer på, hvordan de IT-medarbejdere bliver efteruddannet og opgraderet løbende, så de kan hjælpe virksomhederne til at effektivisere og innovere. Det kan man i øvrigt læse meget mere om, i det nummer af SAMDATA Magasinet, der netop er kommet på gaden, og som har uddannelse som tema.
Uddannelses-sabbat ville fremtidssikre
Når der tales om sabbat-ordninger på det danske arbejdsmarked, ville det være oplagt at sammentænke det med behovet for videreuddannelse. Hvis man løbende optjente en ret til sabbat på dagpengeniveau, som kunne indløses med ECTS-givende uddannelser, ville vi begynde at fremtidssikre vidensniveauet hos danske IT-folk, og dermed sikre, at arbejdsgiverne ikke skulle søge forgæves, efter velkvalificerede folk.
SU giver plads til studiefokus
I medierne har der de sidste par måneder været fablet om at lave SU-systemet om, så de studerende skal miste støtten, og i stedet tage et lån til den sidste del af deres uddannelse.
Men det nytter ikke at efterlyse flere studerende med den ene hånd, og forringe mulighederne med den anden hånd. Når jeg er ude på uddannelsesinstitutionerne, oplever jeg nogle gange, at en del af de studerende er væk, fordi de er ude at arbejde. Det er langt bedre, at de fordyber sig, får gjort deres uddannelse færdig, og kommer videre.
SU’en giver en god mulighed for at skabe social mobilitet, og det er en relativt lille investering, når vi ser på den værdi samfundet får ud af at have veluddannede folk, der kan skabe nye produkter.
Tal IT-faget op
Det er særligt glædeligt, at DI Digital taler IT-faget op, fordi vi i nogle år har vænnet os til, at IT-faget blev dømt ude. Der blev konstant talt om outsourcing og om behov for lønnedgang – lige indtil vi fandt ud af, at mange af opgaverne kommer hjem fra Asien igen og, at der starter masser af små IT-virksomheder i Danmark. Virksomheder som bliver opkøbt af mastodonterne i Silicon Valley, fordi vi godt kan innovere her i Danmark.
De unge er langt mere karrieremindede end nogensinde før, og de holder i den grad øje med, hvor fremtiden ligger. Derfor glæder vi os over, at DI Digital vil være med til at tale IT-faget op. Herfra skal i hvert fald lyde en fremstrakt hånd. Vi vil både uddanne og efteruddanne IT-folket.