PAUL FLYTTEDE TIL DANMARK FOR AT SIKRE SIG MOD BREXIT
For halvandet år siden flyttede den 33-årige brite Paul Chaplin fra England til København med sin danske kæreste gennem 14 år. De mødtes som studerende og har levet sammen i England siden. Men da det stod klart, at briterne ville ud af EU, tog parret den endegyldige beslutning af flytte til Danmark for at sikre sig retten til at bo og arbejde her i landet inden den endelige løsrivelse.
”Da jeg flyttede hertil, kendte vi resultatet af Brexit-afstemningen, så jeg brugte straks mine rettigheder som EU-borger til at få mit opholdsbevis,” fortæller Paul Chaplin og forklarer, at det teknisk set ikke er er en tilladelse til at være i Danmark, da han som nuværende EU-borger bosiddende i Danmark inden Brexits effektuering allerede har ret til at være her i landet.
”Så jeg er sikker her. Men det er mest på grund af den danske regering, for vi ved stadig ikke, hvordan tilbagetrækningsaftalen vil blive. Boris Johnson (den engelske premierminister, red.) har ændret aftalen, som Theresa May (Boris Johnsons forgænger, red.) lavede, og det er ikke en god aftale, men i det mindste er jeg garanteret, at jeg kan blive her. Havde jeg ventet til efter Brexit, ville jeg behøve et visa for at flytte til Danmark,” siger Paul Chaplin og forklarer, at han derfor som sådan ikke venter i uvished på noget.
”Jeg er i en privilegeret situation. Den danske regering lavede en lov i marts for at sikre, at jeg som brite kan blive, hvis der bliver en no deal. Så det tog noget worry off my mind,” siger han lettet.
Må ikke krydse grænsen
Han fortæller, at i Danmark føler han ikke, at politik er noget, han behøver bekymre sig om.
”Men indtil den dag, jeg kan få dansk statsborgerskab, vil jeg være bekymret over, om noget kan blive ændret, eller der sker noget. Og jeg har jo stadig familie derovre. Jeg har halvsøskende på 10, 7 og 2 år og håber, at Brexit ikke kommer til at betyde for meget for dem.”
Helt lavpraktisk betyder situationen for Paul Chaplin, at når han tager på ferie eller besøger sin familie i England, så er det vigtigt, at han husker sit opholdsbevis, så han kan dokumentere, at han allerede bor her, når han rejser hjem til Danmark igen. Og han skal gå igennem immigrationskontrollen i lufthaven og ikke den sædvanlige for EU-borgere.
”Og så vil jeg nok ikke kunne bo i København og arbejde i Malmø, fordi jeg ikke må krydse grænsen for at arbejde,” siger han.
Britiske Paul Chaplin har aldrig fået danskundervisning. Alligevel taler han udmærket dansk og kan forstå og læse dansk uden problemer, selvom han ikke selv føler sig sikker nok til at tale og skrive dansk med kunder på sit arbejde. I sin tid lærte han systemerne i dansk grammatik af sin kæreste, og resten forklarer han med, at fordi han arbejder med software og har en logisk analytisk hjerne, så har han brugt det til at genkende mønstre i sproget. \
Brexit på arbejdspladsen
For et års tid siden giftede Paul Chaplin sig med sin danske kæreste Frederik. De bor i København, hvor han ’adore living’ med kun 13 minutters cykeltur til sit arbejde tæt på Christiansborg. At han nu er gift med en dansker betyder, at han kan søge om dansk statsborgerskab seks år efter sin ankomst i stedet for efter ni år. Og det er planen.
”Men reglerne er forfærdeligt komplekse,” siger Paul Chaplin, der til gengæld var ret overbevist om, at det ville være nemmere for ham at finde et job, når han er uddannet inden for computerteknologi. Siden april i år har han været ansat i IT-virksomheden Legal Monster som frontend udvikler. Her arbejder han på de dele af kundernes webshops, som brugerne ser i deres browser.
Hvilke dataregler
Som lovgivningsfokuseret IT-virksomhed er det en del af firmaets service at gøre det lettere for kunderne at overholde GDPR-lovgivningen, privatlivsrettigheder vedrørende opbevaring af data og internationale marketingregler. Desuden er direktøren halvt dansk og halvt britisk, og alt det gør, at Brexit er noget, kollegerne dagligt taler om på arbejdspladsen både i privat og arbejdsmæssig sammenhæng.
”Vores fokus er internationalt, men når England forlader EU, ved vi ikke, hvilke dataregler de får,” siger Paul Chaplin, som dog ikke har ansvar for den del i sit job, fordi firmaet har en advokat, der tager sig af GDPR-lovgivningen.
”Nu har Europa lige fået samme retningslinjer, og så kunne det ende med, at der igen kommer forskellige regler. Det skal vi tage i betragtning,” siger han og forklarer, at det indtil nu ikke er et problem, da virksomheden indhenter samtykke fra brugerne individuelt i forhold til brug og opbevaring af data.
Crazy og hjerteskærende
Som skatteborger og med tilladelse til at opholde sig og arbejde i Danmark har Paul Chaplin adgang til det danske sundhedsvæsen og på sigt ret til dansk folkepension. Folkepensionen bekymrer den 33-årige IT-medarbejder sig dog ikke meget om endnu, men han sparer op via sin arbejdsmarkedspension.
På det personlige plan er Paul Chaplin og kollegerne mere følelsesladet omkring den forestående Brexit.
”Vi synes alle sammen, det er crazy. Vi kæmper med at forstå, hvorfor det er en god ide,” siger han og peger på de britiske medier som ansvarlige for en stor del af årsagen til Englands løsrivelse fra resten af Europa.
”Det har givet mig mange bekymringer i mange år. Der har været fremmedhad og halve sandheder i de britiske aviser. Det har ført til en polarisering af samfundet, og jeg er bange for, at det vil føre til et opbrud af Storbritannien, og at det er sandsynligt, at Nordirland og Skotland vil løsrive sig. Det land, jeg voksede op i, er ikke til at kende mere. Det føles som om, Storbritannien vender ryggen til sin nærmeste naboer. Det er hjerteskærende,” siger han frustreret.
7 SKARPE OM BREXIT
HVAD ER DER STØRSTE FORANDRINGER PGA. BREXIT?
Briter i Danmark har aldrig skullet tage stilling til, om de måtte være her, fordi det har været reguleret af arbejdskraftens frie bevægelighed. Det er en grundpille i EU, som sikrer alle arbejdstagere retten til at tage arbejde i alle EU-lande. Men når Storbritannien forlader EU, forlader man også hele det regelsæt.
HVAD BETYDER DET FOR DANSKERE I STORBRITANNIEN?
Det betyder et helt andet system for at få lov at arbejde i Storbritannien, som bliver meget mere lig det amerikanske og det australske system, der er pointbaseret, og hvor det ikke er en selvfølge at man kan rejse til England og søge job og tage sine dagpenge med eller for at studere og tage dansk SU med.
HVILKEN BETYDNING FÅR BREXIT FOR BRITISKE STATSBORGERE I DANMARK SOM DIG SELV?
Danmark har signaleret meget tidligt, at man var villig til at indgå straks-lovgivning i tilfælde af no deal for at sikre briter her i landet. Men der er stadig usikkerheder om ganske almindelige ting som folkepension, arbejdsmarkedspension og en masse ting, man ikke kan tage højde for, og som gør, at man er dårligere stillet. Hvad betyder Brexit for andre rettigheder? Rigtig mange danskere har arbejdet i Storbritannien i en periode af deres karriere. Hvis du som dansker har boet og arbejdet i Storbritannien i flere år, så har man hidtil været berettiget til at få de års pensionsopsparing udbetalt fra den britiske stat. Efter Brexit ved man ikke, hvad der sker.
ER DER ANDRE RETTIGHEDER, BREXIT FÅR BETYDNING FOR?
F.eks. noget så simpelt som når man er på ferie og skal bruge det blå sygesikringskort, som er aftalt mellem EU-medlemslandene omkring betaling af sundhedsvæsen. De regler vil ikke gælde mig og andre briter, og så skal vi have en forsikring.
HVAD KAN MAN GØRE FOR AT SIKRE SIG INDEN BREXIT?
Det vigtige er, hvilken status man har, når Storbritannien træder ud af EU. Derfor er det meget vigtigt for briter i Danmark eller danskere i Storbritannien at sørge for at have de rigtige papirer, der kan bevise, at man har permanent opholdstilladelse eller, at man har boet og arbejdet i det land, man ønsker at være i. Efter Brexit vil man blive betragtet som tredjelandsborger, og så har man ikke de rettigheder fremadrettet som EU-borgere tidligere har haft.
HVEM ER PROBLEMET STØRST FOR?
Det største problem er for folk, der fremadrettet i deres karriere vælger at flytte fra Danmark for at bo i Storbritannien og vice versa. De vil opleve en helt anden tilgang. Hidtil har det været en rettighed at studere og arbejde i Storbritannien, men fremover vil det være afhængige af de politiske lovgivere.
HVAD ER DIN EGEN SITUATION?
Jeg er britisk statsborger og har permanent opholdstilladelse. Så det kan godt være, jeg er mindre bekymret. Men det er en usikkerhed, som ligger og nager. Også fordi vi ved ikke, hvordan udviklingen bliver fremadrettet. Så selvfølgelig vil jeg bare en gang for alle have dansk statsborgerskab.
\