Parat til flere udfordringer
”Hvorfor har du ikke gjort noget?!”
I løbet af de otte år Thomas Bisballe har været tillidsrepræsentant hos KMD, er over 1000 medarbejdere blevet fyret, og han har adskillige gange oplevet, at frustrerede medarbejdere har opsøgt ham for at aflevere en ordentlig skideballe.
”Det er en del af det at være tillidsrepræsentant. Når ledelsen træffer upopulære beslutninger, og medarbejderne ikke tør reagere direkte mod cheferne, vender nogen sig mod tillidsrepræsentanten og placerer skylden dér,” konstaterer han roligt.
Omvendt har de mange turbulente perioder, som KMD har gennemlevet, også givet ham rollen som den, man kan regne med, den der støtter og guider:
”Når det går galt, er jeg den, der kan hjælpe midt i det kaos, mange oplever ved en fyring. Det er en god fornemmelse at være der for kolleger, der føler sig klemt,” siger den 45-årige driftsoperatør, der bruger tredive procent af sin arbejdstid på at være tillidsrepræsentant.
I øjeblikket er han i gang med at blive omskolet til IT-udvikler. Dem mangler KMD 168 af, og Thomas Bisballe er godt tilfreds med at have gennemgået et tre måneder langt forløb med blandt andet online-prøver. Han har selv i høj grad kunnet definere indholdet, efter at han blev enig med sin chef om, hvilke kompetencer han havde, og hvilke, der skulle styrkes.
Vi har virkelig gjort noget ved det og tilbyder mange webinarer. Det er en af måderne at sikre, at flere medlemmer kan bruge vores tilbud og få udbytte af dem. Specielt, hvis man bor et sted, hvor det er langt til vores fysiske møder, er det en fordel.
Thomas Bisballe
Kompetencen på plads
Med sin omskoling gør han, hvad han længe har anbefalet medlemmerne – styrker sine kompetencer. For det bør enhver IT-ansat gøre, mener han, der har arbejdet vedholdende for at sikre flere og bedre muligheder for kompetenceudvikling, siden han blev formand for SAMDATA\HK i 2012.
Blandt andet i kraft af flere og mere varierede tilbud til medlemmerne, både i form af kurser og foredrag med fysisk fremmøde, men også med en vifte af webinarer, hvor man kan blive hjemme ved skærmen og dygtiggøre sig.
”Vi har virkelig gjort noget ved det og tilbyder mange webinarer. Det er en af måderne at sikre, at flere medlemmer kan bruge vores tilbud og få udbytte af dem. Specielt, hvis man bor et sted, hvor det er langt til vores fysiske møder, er det en fordel”.
Formanden arbejder sammen med bestyrelsen i øjeblikket på en model, der skal give det enkelte medlem mulighed for at tjekke egne kompetencer og finde frem til præcis, hvor der bør sættes ind for at dygtiggøre sig.
Papir på færdighederne
Da Thomas Bisballe blev valgt, var han også meget optaget af at hjælpe flere medlemmer til at få papir på de kompetencer, de allerede ligger inde med, og kan til sin glæde konstatere, at det er lykkedes at få realkompetence vurderingerne til at fungere. De foregår ved, at den enkelte ved prøver og samtaler får vurderet sin kunnen på et relevant uddannelsessted.
”En meget stor del af vores medlemmer, helt op til 40 procent på nogle områder, er selvlærte. Det kan give dem store problemer, at de ikke har papir på det, de formår, hvis de mister deres arbejde og søger et nyt. Derfor har vi brugt meget energi på at få realkompetence vurdering til at fungere i praksis. Det fantastiske er, at du på den måde nærmest kan få en uddannelse forærende – f.eks. få papir på, at du er datamatiker – alene på baggrund af det, du allerede kan.”
Til kamp for kvinderne
Et andet område, som Thomas Bisballe og hans bestyrelse er optaget er, er at sikre ligestilling for kvindelige medlemmer:
”Det bruger vi meget tid på, for der er ingen tvivl om, at kvinder forskelsbehandles. Det begynder allerede under uddannelsen – jeg har selv overværet undervisning på IT-uddannelsesstederne og oplevet, hvordan kønsdiskrimination gennemsyrer det helt ned i detaljerne,” siger formanden, hvis kone netop er blevet færdiguddannet som programmør.
”Hun var til sin eksamen i gruppe med to mænd og fik en dårligere karakter end dem, med henvisning til, at hun kun havde skrevet rapporten til opgaven. Faktisk havde hun stået for koden, men man antog uden at spørge, at kvinden havde stået for rapporten, ikke det tekniske.”
Tid til at smede
Thomas Bisballe ser gode muligheder for at SAMDATA\HK kan præge udviklingen på IT-området generelt i de kommende år:
”Både politikere og arbejdsgivere er enige om, at vi herhjemme mangler veluddannet IT-arbejdskraft og at behovet kun bliver større med tiden. Så jeg er sikker på, at vi har gode muligheder for at få stor indflydelse på udviklingen nu, hvor vi også er ved at være igennem krisen.”
Den har været med til at holde lønningerne på et kunstigt lavt niveau:
”Vi ser eksempler på, at der er højere lønninger for IT-specialister i Kina end herhjemme. Det er på tide, at arbejdsgiverne vågner op, nu hvor vi har et opsving på vej,” mener Thomas Bisballe, der håber at få mulighed for at gøre sin indflydelse gældende i den sag og mange andre med endnu en formandsperiode.
”Jeg har brugt tre år sammen med bestyrelsen på at udleve nogle af vores visioner for medlemmerne, men vi vil gerne arbejde videre for at virkeliggøre flere af dem. En sammenlægning af LO og FTF ser ud til at være oppe over, og det kan medføre at PROSA og SAMDATA\HK smelter sammen – hvis medlemmerne vil det sådan. Der er lagt op til tre meget arbejdskrævende, men også meget spændende år på formandsposten.”
BLÅ BOG \ Thomas Bisballe
\ Læste civilingeniør, men sprang fra sent i uddannelsen og fik læreplads indenfor offentlig administration i Frederiksberg kommune.
\ Arbejdede fra 1996 i lønudbetaling i HS med budgetlægning og regnskabsopfølgning.
\ I 1998 ansat i legetøjsfirmaet Midgaard Distribution, hvor han var Organisedplay- og marketings manager.
\ Fra 2002 ansat i DMDATA, fusioneret med Strålfors A/S.
\ Siden 2005 hos KMD som driftsoperatør, i øjeblikket under omskoling til udvikler. De seneste otte år desuden
tillids- og arbejdsmiljørepræsentant.
\ Suppleant og siden bestyrelsesmedlem i SAMDATA\HK, fra 2009 næstformand og fra 2012 formand.
\ Gift, bosat på Amager.