NYT KURSUS SKAL STYRKE MINDRE VIRKSOMHEDER OVERFOR IT-ANGREB
”Det rammer ikke os. Vi er kun en lille virksomhed. Så hvad har de at komme efter. Næh, det rammer kun de store.”
Mens det måske kan synes naturligt at tænke sådan om de IT-kriminelles angreb, er virkeligheden er en helt anden. Realiteten er, at alle – store som små – er bytte for internettets forbrydere. Et tilsyneladende uskyldigt klik kan koste dyrt, i værste fald virksomheden livet.
I Industriens Fond grublede man lidt over, hvad man skulle gøre.
”Mange pegede på, at de små virksomheder manglede basal viden inden for cybersikkerhed,” siger Malene Stidsen, projektleder i Industriens Fond.
I fonden har man besluttet at investere over 100 millioner kr. på at forbedre IT-sikkerheden i erhvervslivet, og i den forbindelse etablere en særlig cyberprogramindsats, fortæller hun.
“Mange pegede på, at de små virksomheder manglede basal viden inden for cybersikkerhed,”
Malene Stidsen, projektleder i Industriens Fond
Virkelig gøre en forskel
Her er særligt de små og mellemstore virksomheder, i teknokratsproget ofte forkortet til SMVer, udsatte, fordi de ofte hverken har medarbejdere eller tilstrækkeligt med penge til at sikre sig så godt som de store erhvervsvirksomheder har.
En analyse foretaget for Erhvervsstyrelsen i maj 2018 viste bl.a., at en ud af fire ikke havde de mest essentielle IT-sikkerhedstiltag på plads.
Umiddelbart kunne man måske forledes til at sige, at det må da virkelig være deres eget ansvar: hvad har det med os at gøre? Men de små og mellemstore virksomheder fylder rigtigt meget i den danske samfundsøkonomi. Ifølge Danmarks Statistik udgør de 99,7 procent af alle virksomheder. Og de beskæftiger godt halvdelen af alle arbejdstagere i Danmark.
Med andre ord, kan man hæve deres IT-sikkerhed, vil man virkelig gøre en forskel i kampen mod de IT-kriminelle. Så Industriens Fond havde ikke svært ved at finde argumenter for at forsøge at styrke IT-sikkerheden i denne del af erhvervslivet.
Fuldt hus på kurserne
Det første e-læringskursus rettet til de virksomheder kom i stand sammen med bl.a. IT-Universitetet, hvor prorektor Jens Christian Godskesen har været den drivende kraft.
”Ofte har SMV’erne de mest sårbare computere. De har ofte ikke backup af deres data. Det var oplagt, at vi kunne være med til at levere undervisning, så vi kunne øge virksomhedernes kompetencer inden for IT-sikkerhed,” siger han. Sammen med to konsulentvirksomheder har IT-Universitetet udformet et undervisningsforløb rettet til SMVerne. Det finder man her: https://sikkercyber.dk.
Først var det indrettet som almindelig ”klasseundervisning”, hvor kursisterne skulle møde fysisk op. Siden er det blevet videreudviklet til at foregå som e-læring, der er gratis at deltage i, fortæller Jens Christian Godskesen. Med start i 2019 påregnes det at køre frem til 2024.
Store forventninger
”Det er gået rigtigt godt. Der har været fuldt hus på vores kurser. Når man tænker på, at vi også blev ramt af COVID-19, har det været en god succes i forhold til de KPIer (Key Performance Indicators, der svarer til succeskriterier, red.), som Industriens Fond havde sat. Dem har vi opfyldt,” siger han.
Også Malene Stidsen har store forventninger til de 11,68 millioner kr., som fonden har bidraget med.
”Det overordnede succeskriterie er at øge virksomhedernes modstandsdygtighed over cyberkriminelle. Ud over det har vi en række mere målbare kriterier, f.eks. at der er så og så mange, der har taget kursus. Ud fra det er vi indtil videre godt tilfredse,” siger hun. \