”Næste gang er jeg klogere”
De seneste tre-et-halvt års arbejdsliv har givet Lucas Dechow erfaring, viden og en anderledes selvbevidsthed. Efter han blev uddannet i 2014, har han mest været ansat i korte projekter for forskellige virksomheder.
”Som nyuddannet kan man nemt blive kørt rundt i manegen. Hvis jeg blev tilbudt en stilling i en startup i fremtiden, så kunne det sagtens være, at jeg ville tage den. Men jeg ville være mere varsom med, hvor jeg søger – og jeg ville gøre mit for at præge jobbet langt mere, end jeg gjorde i de første jobs, jeg havde,” siger Lucas Dechow, der især har fået sig nogle dårlige erfaringer hos en enkelt af de fire startups, han prøvede kræfter med efter sin uddannelse.
De negative erfaringer vender vi tilbage til.
Lucas Dechow blev uddannet som digital media integrator fra Roskilde Tekniske Skole. Som navnet antyder, så har hans uddannelse fokus på at kombinere web, 3D, film og andre medier, så det giver en særlig oplevelse.
”Jeg har specialiseret mig i front end-udvikling, og alle jobs, jeg har haft, har med front end-udvikling at gøre,” siger Lucas Dechow.
Som nyuddannet kan man nemt blive kørt rundt i manegen.”
Lucas Dechow
Halvstressende miljø
Det første år efter uddannelsen var Lucas Dechow udvikler i webboghandlen, Saxo.com. Derefter var han nogle måneder hos Rebel Penguin, der udvikler landingpages og apps til betting-industrien. Så kom han til online-avisen Zetland, hvor han i løbet af et år var med til at udvikle deres publicerings-platform.
For nogle nyuddannede kan det være en udfordring at følge med udviklingen inden for branchen, mens man bliver kastet fra det ene projekt og den ene virksomhed til den anden.
”Jeg synes ikke, at jeg har stået i en situation, hvor det hele har ramlet for mig. Jeg kan måske nemmere distancere mig fra det, hvor andre lader sig slå ud. Det er et halvstressende miljø. Især når man er ung, frisk og synes, at man kan det hele. Der kommer jo stort set et nyt framework og nye måder at tænke datastrukturer på hver dag,” siger Lucas Dechow.
De seneste måneder har han dog fundet ro i sit nye arbejde for Esmiley A/S, der udvikler løsninger til hygiejnekontrol for restauranter, barer, kantiner og andre fødevarevirksomheder.
Nogle gange skal den have en skalle
Generelt har alle Lucas’ arbejdspladser valgt at satse på at få deres egen udviklingsafdeling op at stå i stedet for at outsource programmeringen til lavtløns-lande.
”De prioriterede alle at etablere deres eget know how-miljø. Der er utroligt mange virksomheder, der er gået væk fra at outsource. Det gælder både Saxo, Rebel Penguin og Zetland. Kodekvaliteten er meget højere og bedre, når programmørerne sidder i samme rum, end hvis man skal kommunikere via Skype og tidszoner,” vurderer Lucas Dechow.
Der tegner sig et billede af, at iværksættervirksomhederne med vilje vælger nyuddannede og billigere IT-folk til deres projekter.
”Det er jo ikke billig arbejdskraft at have danske programmører til at udvikle de her ting. Mange vil gerne have grønne, nyuddannede folk, så de kan påvirke dem,” siger Lucas Dechow.
Han peger på, at iværksætternes forkærlighed for nyuddannede ikke kun handler om løn. Det handler også om, at folkene bag en startup-virksomhed selv har en ide om, hvordan tingene skal laves. De er ikke interesseret i ideudvikling og modspil – de skal bare have nogle til at udvikle IT-systemet til deres ide.
”Startups har en tendens til at have en ide om, hvor de skal hen. De har bygget en forretningsplan på deres ide, og så har de svært ved at lade sig inspirere af programmørerne. Især hvis de føler, at du er lidt grøn, så giver de ikke plads,” lyder erfaringerne fra Lucas Dechow.
Skidt eller kanel
Alle steder er han blevet aflønnet på sædvanlige overenskomstmæssige vilkår – og med relativt almindelige arbejdstider.
”Det er sådan ni til fire-jobs, selv om der selvfølgelig altid er tidspunkter, hvor planlægningen er gået skævt op mod en aflevering. Så giver man den selvfølgelig en ekstra skalle om aftenen og i weekenden for at få produktet færdigt.”
Ingen af de IT-medarbejdere i iværksætter-virksomheder, som SAMDATA-magasinet har talt med, er blevet tilbudt incitamentsprogrammer eller aktieoptioner i stedet for kolde kontanter i lønningsposen. Lucas Dechow er heller ikke blevet tilbudt alternativ aflønnning. Men han vil heller ikke tage imod andet end kolde kontanter.
”Det er ikke særlig almindeligt i Danmark. Det er nok mere almindeligt i USA, hvor man får equity, som du kan sælge, hvis virksomheden går godt. Jeg syntes det at få equity, er ikke det samme som at få en lønforhøjelse, så for mig at se er det mere skidt end kanel. Det giver ikke en direkte værdi for dig som ansat,” siger Lucas Dechow.
For de unge og nyudlærte handler det øjensynligt ikke så meget om løn og arbejdstider. For Lucas Dechow handler det mere om at falde til i arbejdskulturen og miljøet i de virksomheder, han har arbejdet i. Han har især lært at sætte pris på frihed og selvbestemmelse.
”Giver de plads til at komme med ideer og forslag, så bliver det også meget sjovere at arbejde med,” siger han.
Gik ned i løn
En af virksomhederne på Dechows cv var i særdeleshed en frustrerende oplevelse for ham, og han søgte også væk, lige så snart han fik mulighed for det.
”Hos dem var tonen og arbejdet meget staccato med præcise afleveringsfrister og arbejdstider. De havde sådan en mentalitet, hvor de lagde vægten over på dine skuldre. Det var lige på og hårdt,” siger Lucas Dechow.
Virksomheden kaldte selv kulturen for work hard and play hard.
“Men det var ikke sjovt. Det var mere work hard, jeg oplevede ikke noget play hard. Det var ikke superfedt. Jeg tror, at jeg i dag vil kunne spotte den kultur på lang afstand, hvis jeg møder den igen.”
Selv om Lucas Dechow gennem sine første jobs har fået gode begynderlønninger, og lønningerne endda er steget pænt undervejs, så valgte han alligevel at gå ned i løn, da han skiftede til jobbet som udvikler hos Zetland.
”Hos Zetland fik jeg nogle helt andre vilkår. Der var ikke stramme mødetider, de er meget mere afslappede. De har tiltro til en og ved, at man leverer. Det var en lettelse for mig og gav meget mere energi. Den lille nedgang i lønnen kunne jeg leve med,” fortæller Lucas Dechow.
Han er dog steget jævnt i løn gennem årene og de kortvarige ansættelser.
”Jo flere frameworks jeg har fået under bæltet, jo mere jeg har specialiseret mig og fået erfaring, jo mere kan jeg kræve en bedre løn, når jeg søger arbejde næste gang.”
Startups er sjove
Det er tilfældigheder og projekter, der har ført Lucas Dechow fra den ene kortvarige ansættelse til den anden. Det er ikke, fordi han brænder for korte projekter og løse ansættelser.
”Når projekterne var slut, og virksomheden skulle noget andet, så faldt det, og jeg måtte finde på noget andet,” forklarer Lucas Dechow.
I virkeligheden har han hele tiden været på udkig efter et fast job. Det har han fundet hos Esmiley, hvor han foreløbig har arbejdet i et par måneder.
”Her er det arbejdsmiljø og den kultur, som jeg trives i. Det er sjovt og spændende,” siger han.
Selv om Lucas Dechow har blandede erfaringer med sine første år i startups, så vil han ikke tøve med en anden gang at kaste sig ud i jobs i nye og små vækstvirksomheder.
”I fremtiden vil jeg være mere opmærksom på indstillingen og virksomhedskulturen, inden jeg siger ja tak til at et nyt job. Jeg har lært at sætte pris på den personlige frihed,” siger han og tilføjer med eftertryk:
”Men det er en utrolig sjov proces at arbejde i en startup. Entusiasmen og energien er der. Det er sjovt at brænde for det, man laver. Men det skal ske i en god tone. Det skal være rart at have travlt.”
Bordfodbold, smil og venlighed
Lucas Dechow er med sine 24 år også ganske bevidst om, at han allerede nu kan tilbyde et andet og bedre modspil til både det sociale og faglige på arbejdspladsen.
”Jeg tror, at jeg ville være meget mere selvsikker – jeg ville helt sikkert markere mig mere på en fremtidig arbejdsplads,” siger han.
Skulle Lucas Dechow give råd til andre, der overvejer at søge jobs i en iværksættervirksomhed, så vil det lyde nogenlunde sådan her:
”Man kan altid fornemme, hvordan der er at være. Er kulturen åben, glad og friske – er de stringente eller smilende og glade. Nu lægger jeg også mærke til, om der er bordfodbold og andre faciliteter, hvor man kan mødes med kollegerne og hygge sig. Det er blevet vigtigt for mig,” siger han.
CV Lucas Dechow
\ 2017 Esmiley A/S. Stadig ansat
\ 2016-17 Zetland
\ 2015-16 Rebel Penguin
\ 2014-15 Udvikler hos Saxo.com
\ 2014 september, Digital media integrator fra Roskilde Tekniske Skole (RTS). Under uddannelsen var han i praktik hos Media Movers og 1508.