Klik for at åbne en tv-kanal
Da man var færdig med outsourcingen af store dele af DRs streaming setup, stod man tilbage med et positivt problem: Man havde en hel del teknik til overs, som ikke skulle bruges til noget.
”Vi har en del encodere, som vi ikke længere havde brug for,” forklarer DRs streaming-manager Thomas Elton Jensen. Men det har givet et ny mulighed. ”Vi har nu udstyr stående, som gør, at vi kan starte syv tv-kanaler på nettet, hvis vi har behovet. Det er lidt modsat tidligere, hvor der typisk var udviklingstid på at få lavet en videoafspiller, og hvor der også skulle findes penge til at købe hardware først. Det er nu på plads, fordi man kan trække på gammelt hardware og standard-løsninger.”
”Vi har allerede brugt setup’et på valgaftenen, hvor Monte Carlo sendte sin ret utraditionelle valgdækning samtidigt med, at DR1 tog sig af den seriøse formidling. Vi fik også mange tusinde samtidige brugere, da vi live-transmitterede sænkningen af Ærøsund. Man kunne også godt forestille sig, at vi sendte flere kanaler under OL, hvor vi reelt modtager langt flere feeds fra IOC, end vi kan sende på vores almindelige tv-kanaler.”
Vores ønske er, at event-kanalerne også når ud på de store fladskærmsfjernsyn (Smart TV), som i dag har adgang til DR TV. Det er den løsning, hvor man skal trykke på fjernbetjeningens røde knap, hvor man så får en menu med muligheder.
”Reelt er det blot en URL, som vi sender ud. Når folk trykker på den, så henter den en HTML-side, hvor vi kan præsentere udsendelser og eventkanaler,” forklarer Thomas Elton Jensen.
Flere apps fra eksterne leverandører
DR har allerede apps med både radio og tv-kanaler, men er ikke færdig med at udvikle. Forude venter en løsning til f.eks. spilkonsoller som PlayStation og Xbox.
”Førhen kom folk til dr.dk, når de skulle se vores indhold, men vi skal ud til danskerne på deres mobiltelefon, tablet eller hvor de nu er. Vi bliver ikke så ambitiøse som BBC, der har en model, der gør det muligt for dem at levere indhold til over 650 devices. Der må vi prioritere og se, hvilke udgaver af spilkonsoller eller andre tv devices, der er populære nok.”
”Det er måske ikke svært i sig selv, men det er ikke rentabelt, hvis vi skal opbygge kompetencer til at lave apps til en Xbox. I stedet finder vi en samarbejdspartner, der både kan udvikle og drive løsningen. Det har vi tidligere gjort med både mobilløsninger og HBB-tv, så på den måde er det ikke nyt.”
Thomas Elton Jensen forventer dog, at det bliver nemmere at kode streamingløsninger. En video der leveres i H.264-format kan godt være pakket ind i forskellige teknologi alt efter, hvilken platform, der skal modtage den. Det, der på overfladen ligner én løsning, kan reelt være 3-5 forskellige streamingplayere med forskellige servere. Men her forventer han, at en ny standard – MPEG-Dash vil virke på tværs af platforme.
Cloud med cloud på
En anden tendens der allerede er slået igennem i udlandet er, at man bruger flere forskellige cloud-løsninger. ”I fremtiden kommer vi nok til at tilbyde vores indhold fra flere forskellige cloud-løsninger. Til normalt drift kan vi bruge den billigste leverandør, og så går vi måske over til en dyr, men stærk cloud-leverandør, når der er peaks. Det skifte kan man bygge ind i en algoritme, så alting sker helt automatisk.”