Klædt af og klædt på igen
1,1 millioner måske smukke mennesker fra danske BeautifulPeople.com.
359 millioner brugere af MySpace.
500 millioner Yahoo-tilmeldte.
69 millioner brugere af Dropbox.
164 millioner karrieremennesker på LinkedIn.
Sammenlagt milliarder brugerkonti er blevet hacket og lækket de seneste år. Denne artikels forfatter hører til blandt de afklædte hos Dropbox og LinkedIn.
Det ved jeg efter at have frekventeret sitet haveibeenpwned.com og plottet mine tre e-mailadresser ind i et felt på forsiden, der oversat til dansk spørger „er du blevet udnyttet“.
Pwned er IT-jargon for at være offer for hacking. Nogle uvelkomne har hugget dine data, fx passwords, mailadresse og andre følsomme, personlige oplysninger:
Sitet er oprettet af en højt skattet person hos Microsoft, australieren Troy Hunt. It-sikkerhedseksperten begyndte at udvikle hjemmesiden efter et stort hackerangreb mod IT-giganten Adobe i 2013.
Troy Hunt er i dag „Most-Valuable-Professionel” hos Microsoft. Millioner af andre har også tillid til Hunt – eller i det mindste hans hjemmeside, der er gratis at bruge.
Troy Hunt har verdensry indenfor computersikkerhed og et vidt forgrenet netværk, der informerer ham, når der er foretaget hacks. I skrivende stund kan haveibeenpwned.com scanne knap 1,5 milliarder hackede kontoer. På sekunder kan sitet afsløre, om en privatperson eller et firma ufrivilligt har fået uønsket offentlighed om data.
Hjemmesiden udpeger, hvilke data der kan være tale om, mens det er op til brugeren selv at efterforske i hvor høj grad, hun er taget ved næsen.
Hjemmesiden giver i sit Q&A gode vink om konsekvenser, og om hvor man skal lede. Det er også muligt at finde lækkede e-mailadresser på de enkelte hackede sites
I mit tilfælde mener jeg at vide, at skaden er begrænset til, at jeg dagligt må fjerne mængder af spam, der stritter i alle retninger.
Det er billigt sluppet, for lækkede data resulterer i massive mængder spam, men også i selvmord, finansiel kollaps og bondefangeri.
De enorme datamængder er en vare, der alt efter, hvad de skal bruges til, sælges for små og store beløb. I hænderne på en afpresser, der ligger inde med følsomme oplysninger om menneskers seksualvaner, besøg på obskure hjemmesider og andet, kan de være meget store beløb værd.
Måden at forebygge angrebene på er blandt andet at undgå at bruge de samme passwords til flere tjenester. Indrømmet. Jeg hører til de mange dovne, der for nemheds skyld bruger den samme kode, for når mange sites frekventeres, er det bøvlet at skulle operere med forskellige koder. Og hvor kan man sikkert opbevare dem, så de i en håndevending kan findes, når der en sjælden gang er brug for dem?
Spam er til at leve med. Skraldespanden er inde for rækkevidde. Værre er det når folk afpresses og trues med at personlige oplysninger offentliggøres, hvis ikke der erlægges store kontante beløb nu og her. Det advarer blandt andre FBI om. Læk fra datingsites som Ashley Madison.com, der fører folk, der i forvejen er i et parforhold, sammen med ukendte, kan få alvorlige konsekvenser. Flere medier har kædet læk fra utroskabssites sammen med selvmord.
Så pas på derude i det virtuelle virvar. Overvej et besøg på haveibeenpwned.com. Det er gratis. Letsindighed kan blive dyrt.