Kage-tricket lettede forhandlingerne
”Er det ikke noget for dig, Jette?”
Det faglige arbejde var i første omgang ikke noget, Jette Jensen opsøgte selv. Det kom til hende, lidt efter lidt, og åbnede en ny side af arbejdslivet for hende.
”Jeg havde aldrig overvejet at gå aktivt ind i fagligt arbejde, før jeg blev opfordret til at være kasserer i vores SAMDATA\HK-klub i Udenrigsministeriet. Det kunne jeg godt håndtere, men jeg blev også sendt til møder, når formanden og næstformanden var forhindret. Jeg slog ørene ud og lyttede, men der var meget, jeg ikke forstod dengang,” konstaterer den 58-årige projektleder, som i dag er tillidsrepræsentant i ministeriets it-kontor, der tæller 38 SAMDATA\HK-medlemmer.
Hendes nysgerrighed efter at engagere sig dybere i det faglige blev nemlig vakt som kasserer, så da klubben stod uden formand, lod hun sig overtale til at tage posten. På betingelse af, at hun fik en veltalende kollega som næstformand.
”Ved de første forhandlinger som formand var jeg usikker og følte ikke, jeg var ordentligt klædt på til at klare opgaven. Det hjalp på nervøsiteten at bruge kage-tricket i begyndelsen, altså at tage kage med til alle deltagerne. Kagespisning brød den anspændte stemning og gav anledning til lidt småsnak, så alle følte sig bedre tilpas, før forhandlingerne gik i gang,” fortæller Jette Jensen.
Nok så væsentligt gik hun hurtigt i gang med de uddannelsestilbud, HK Stat har til tillidsrepræsentanter:
”Når jeg skal stå på mål for noget, vil jeg være ordentlig inde i tingene, så jeg tog imod de forskellige tilbud for tillidsrepræsentanter. Det hjalp mig meget og var samtidig enormt spændende. Jeg havde holdningerne, men manglede kroge at hænge dem på, jeg lærte blandt andet at argumentere på den rigtige måde.”
Rundt i verden
Hvis nogen havde fortalt den unge Jette Jensen, at hun med tiden ville blive så involveret i fagligt arbejde, at det fik en stor plads i både hendes hjerte og kalender, ville hun formentlig have været temmelig overrasket. Oprindelig ville hun være musiklærer, men efter kort tid på konservatoriet indså hun, at det ikke var det rigtige for hende. I stedet blev hun korrespondent og fik ansættelse i Udenrigsministeriet:
”Mit indtryk dengang var, at det var et fedt sted at være, hvor arbejde og ferie smelter sammen. Jeg ville blive betalt for at tage rundt i verden og få en masse oplevelser. Senere lærte jeg, at det var noget mere nuanceret og ikke én lang ferie, men jeg opnåede at bo i forskellige verdensdele, som jeg håbede på.”
Kort efter ansættelsen i ministeriet i 1980 blev Jette Jensen således sendt til det tidligere Jugoslavien, hvor hun arbejdede med administrative opgaver på ambassaden. Halvandet år efter gik det videre til Indien, hvor hun mødte sin kommende mand, der også arbejder i Udenrigsministeriet. Efter at de blev gift, var de sammen udstationeret i først Rumænien og siden Indonesien, hvor de blev i seks år.
”Vi trivedes i Indonesien. I det hele taget har vi haft stort udbytte af at være så meget ude,” siger Jette Jensen.
Den fornuftige side af it
De to bonussønner, som hendes mand bragte med ind i ægteskabet, var intenst optaget af computerspil og indirekte medvirkende til, at hun begyndte at interesse sig for it.
”De sad altid foran skærmen, så jeg besluttede mig for at finde ud af, om der ikke var noget mere fornuftigt at bruge it til i forbindelse med, at jeg gik i gang med at læste HD.”
Sin it-viden fik hun for alvor brug for, da hun i 2000 vendte tilbage til Danmark for at arbejde. Lige siden har hun været tilknyttet it-kontoret, hvor hun blandt andet arbejder med projekter i forbindelse med oprettelse og nedlæggelse af danske ambassader rundt om i verden.
”Jeg har et arbejde at passe, men når nogen har brug for mig som tillidsrepræsentant, tager jeg mig den nødvendige tid. Hvis jeg opfanger en dårlig stemning på kontoret, er jeg også opsøgende og forsøger at løse problemerne. Den del af mit faglige arbejde får jeg ros for af både de ansatte og min chef.”
Bag kulisserne
En af de elever, Jette Jensen har haft i ministeriet, er Ulla Moth-Lund Christensen, som nu er formand for HK Stat Hovedstaden. Hun opfordrede i 2008 sin tidligere elevvejleder til at træde ind i sin bestyrelse og Jette Jensen sagde ja tak:
”Det var igen noget nyt, som udfordrede mig og betød, at jeg skulle lære en masse nyt. Samtidig giver det rigtig god mening at dele viden i HK på tværs,” siger Jette Jensen, der i sin egenskab af formand for brancheklubben SAMDATA\HK Hovedstaden også er med til at arrangere blandt andet fagpolitiske møder for medlemmerne.
”Efterhånden fylder det faglige en del, men det ville være svært for mig at undvære den indflydelse og det ansvar, det giver. Jeg har en oplevelse af at komme bag kulisserne, og når det er lykkedes at få gode aftaler på plads på min arbejdsplads om f.eks. uddannelse, giver det en succesoplevelse.”
I øjeblikket er det især udsigten til en mulig sammensmeltning af PROSA og SAMDATA\HK, som optager Jette Jensen:
”Det er to forskellige kulturer, der skal finde sammen, og jeg tror det kan blive en meget spændende proces. Den vil jeg meget gerne bidrage til.”
BLÅ BOG \ JETTE JENSEN
\ Uddannet korrespondent i tysk og engelsk.
\ Ansat i Udenrigsministeriet siden 1980, afbrudt af en kort afstikker til Amagerbank.
\ Udstationeret til ambassaderne i det tidligere Jugoslavien og dernæst Indien i begyndelsen af 80’erne.
\ Har desuden været udstationeret i Rumænien og Indonesien.
\ Arbejder nu som projektleder på ministeriets it-kontor, hvor hun er tillidsrepræsentant for 38 SAMDATA\HK medlemmer.
\ Begyndte det faglige arbejde som kasserer i SAMDATA\HK-klubben i
\ Udenrigsministeriet i 1990. Formand siden 2005.
\ Bestyrelsesmedlem i HK Stat Hovedstaden siden 2008.
\ Medlem af bestyrelsen for SAMDATA\HK Hovedstaden 2008. Formand 2013.
\ Medlem af bestyrelsen for SAMDATA\HKs landsorganisation 2009.
\ 58 år, gift, bor i Hvalsø.