Logo
  • Forside
  • Kontakt redaktionen
  • Læs PDF-udgaven
  • IT-sikkerhedskultur
  • Grøn IT
  • For få kvinder i IT
  • Sårbare studerende
  • Fremtidens krav
  • Efteruddannelse
  • Løn
  • Løn / overenskomst
  • SAMDATA\HK Podcast
  • Corona forandrer dit arbejdsliv
  • Sociale Kompetencer
  • Big data
  • Digitalisering
  • E-handel
  • Flere temaer
    • Drift
    • Den IT-politiske strategi
    • IT-certificering
    • Nye uddannelser
    • SAMDATA\HK Leder-artikel
    • IT-support
    • Mangel på it-specialister
    • Offentlig it-udvikling
    • Teknologi og Trends
    • Uddannelse
23. oktober 2021
Peder Bjerge
Optakt til netværkskonvent
0

”JEG TAGER EFTERUDDANNELSE FOR MIN EGEN SKYLD”

ForrigeNæste
Midt under corona-pandemien har Henrik Harder Olsen, medlem af SAMDATA\HK’S bestyrelse, været i gang med en diplomuddannelse inden for IT på Erhvervsakademi Aarhus. Trods de vanskelige forhold er han sikker på, at de nye kompetencer giver ham flere muligheder i karrieren.

”Jeg har arbejdet i IT-branchen siden 2003, men jeg har ikke en decideret IT-uddannelse. Jeg har bare taget lidt i spredte byger hen ad vejen.”

Selv om Henrik Harder Olsen har taget en uddannelse som projektleder og et par certificeringer i forskellige IT-systemer, savnede han den faglige dybde, som en egentlig IT-uddannelse kunne give ham.

Ud over sit daglige job i KMD er han ved siden af andre tillidsposter valgt ind i SAMDATA\HK’S bestyrelse, hvor han er særligt interesseret i emnet efteruddannelse, som han selv har tæt inde på kroppen i sin dagligdag.
”Jeg vil gerne dygtiggøre mig til et nyt job i KMD eller måske være mere attraktiv for en anden arbejdsgiver, hvis jeg skal ud at søge et nyt job. Når jeg har taget grundfagene, er der på overbygningen f.eks. nogle spændende fag inden for IT-sikkerhed. Det er nok den vej, jeg godt kunne tænke mig at tage,” siger Henrik Harder Olsen.

”Jeg tager efteruddannelse for min egen skyld. Der er ikke nogen, som har presset mig til det.”

Undervisning i fritiden

Men hvad gør du egentlig, hvis du savner at blive klogere på IT?

Joh, for Henrik Harder Olsen var svaret at bruge fritiden og aftener på at tage en diplomuddannelse inden for IT på Erhvervsakademi Aarhus (EAAA). Meget undervisning har han gennemført som fjernundervisning under den nedlukning, som COVID-pandemien nødvendiggjorde. Dette har dog ikke vist sig at være en hindring.

I dag har han færdiggjort de nødvendige fire grundfag, indenfor IT-sikkerhed, database, cloud og programmering. Inden han kom så langt, sørgede han for at få lavet en erhvervskompetencevurdering i HK, hvor han fik hjælp til at overskue sine muligheder inden for efteruddannelse.

”Det var på den måde, at jeg blev opmærksom på erhvervsakademiet i Aarhus,” siger Henrik Harder Olsen.
Lige netop EAAA har den praktiske fordel, at undervisningen ikke foregår langt fra, hvor han og hans familie har deres hus. Nærheden til EAAA sparer ham kostbar tid i en travl hverdag. Samtidig gør uddannelse det muligt for ham at kunne tage et fag ad gangen, hvad der også gjorde det nemmere at balancere med familielivet, tillidsposterne og hverdagene på jobbet.

”Det er et par år siden, jeg reelt begyndte. Hvert delfag indebærer undervisning en dag om ugen typisk fra 17.00 til 20.30 om aftenen, hvad der mestendels foregår i et forløb over otte til 10 uger med en efterfølgende eksamen. Med forberedelse har det taget omkring 14 timer om ugen.”

”Jeg kunne godt have gjort det hurtigere. Nogle tager to fag om ugen, men det kræver, at man kan få det til at hænge sammen, fordi undervisningen ligger på forskellige aftener,” siger Henrik Harder Olsen.

Været rigtigt godt

Når det kommer til undervisningen, er han også en tilfreds mand.

”Jeg synes, at lærerne har været gode til at understøtte os ved at tage sig tid til at finde ud af, hvem vi elever er, og hvor vi hver især kommer fra. Vi kommer jo alle med hver vores baggrunde og interesser. Så overordnet synes jeg, at det har været rigtigt godt.”

Han tilføjer:

”Når man under nogle af modulerne har skullet skrive opgaver, eller når man står for at skulle op til eksamen, skal man punke sig selv for at få lavet de ting, som man nu skal have lavet,” siger han.

Henrik Harder Olsen understreger, at i den sammenhæng gælder det om at være klar over ens personlige ambitioner:
”Man kan nøjes med at bestå eksamen eller vælge at gå efter et 12-tal i karakter. Når alt kommer til alt, handler det om, hvor meget tid man har at investere i det. Men generelt synes jeg, at lærerne på akademiet har været rigtig gode til at sørge for, at alle var med. Når alt kommer til alt, er det alligevel op til en selv at sørge for at få læst derhjemme. Du kan altså ikke bare nøjes med at møde op til undervisningen og regne med, at det er nok til at bestå dine eksaminer.”

Meget handler om at kunne planlægge sin tid rigtigt. Går det galt, bliver man hurtig presset. Under det sidste undervisningsmodul han tog, havde han f.eks. undervurderet, hvor langt dette forløb egentlig ville tage. Den fejl kolliderede med, at han og familien skulle renovere deres hus.

”Så der var lige lidt ekstra pres på. Det betød, at jeg var nødt til at slække lidt på mit ambitionsniveau. Der måtte det være nok bare at bestå.”

De mange timer værd

Han kan godt forstå, hvis andre tøver lidt, hvis de overvejer at tage en efteruddannelse. Det kan være en balanceakt at få hverdag og efteruddannelse til at hænge sammen. Men når Henrik Harder Olsen ser tilbage på forløbet indtil nu, er han ikke i tvivl.

”Jeg kan sagtens leve med det. Jeg ville dog måske ikke lige have valgt at renovere hus samtidig med en efteruddannelse,” siger han med et smil i stemmen. Det han har lært, kan han nemlig bruge direkte i sin hverdag på jobbet.

Henrik Harder Olsen har flere gange oplevet, at han på jobbet kunne genkende dele af det, han har tilegnet sig på efteruddannelsen. Nogle er det noget fra programmeringssproget Python eller lidt XML-kode, han falder over. Alt sammen er det med til at give ham en anden forståelse af sit fag og erhverv, end før han begyndte at efteruddanne sig.

”Jeg forstår faglige problemstillinger på en anden måde, uanset som det gælder noget med database, IT-sikkerhed eller cloud. Det har virkelig givet mig lyst til at videreudvikle mine færdigheder, særligt inden for IT-sikkerhed og hvordan vi håndterer det i fremtiden.”

”Hvad den uddannelse har givet mig, har stået mange gange mål med det, jeg har skulle investere. Samtidig har jeg lært, at okay jeg kan sgu godt lære noget nyt. Og det i sig selv er lige så vigtigt som de faglige færdigheder, jeg har tilegnet mig på uddannelsen. Det har været helt nyt at komme ind i et studieforløb, hvor det sidste på grund af corona har foregået meget online. Det har været en ny verden, jeg lige skulle sætte mig ind i, men det fandt jeg ud af, at det kunne jeg da sagtens finde ud af.”

”Og ellers har der været en masse hjælp at hente på erhvervsakademiet.”
\

”Hvad den uddannelse har givet mig, har stået mange gange mål med det, jeg har skullet investere. Samtidig har jeg lært, at okay jeg kan sgu godt lære noget nyt.”
Henrik Harder Olsen

DelegeretmødeSAMDATA
Del dette
Avatar photo
Forfatteren Peder Bjerge

Freelance journalist med en fortid på Børsens Nyhedsmagasin, Dagbladet Politiken og Computerworld. Medforfatter til bøgerne om den danske it-boble og Skype-iværksætteren Janus Friis. Inden han kastede sig over journalistik, arbejdede han bl.a. som taleskriver for en række erhvervsministre.
Mail: peder@bjerge.net - Web: bjerge.net

Flere artikler

Spark døren ind

26. august 2015

Kage-tricket lettede forhandlingerne

26. august 2015

Røde faner og træsko er ikke lige Gitte

26. august 2015

Skriv en kommentar Annuller svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.