IT ER FORUDSÆTNINGEN FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING
”Vi er nødt til at indse, at hvis vi skal nå vores mål om en bæredygtig udvikling, skal vi tænke helt nyt. Vi er simpelthen nødt til at have nogle andre håndtag at dreje på end dem, vi har været vant til. Her spiller det digitale en afgørende rolle.”
Ok, så er tonen da slået an. Men Trine Plambech mener ordene dybt alvorligt.
Hun har arbejdet med emnet digital grøn omstilling, før der var politikere, som talte om klimavalg, og Greta Thunberg udskammede verdens ledere for åben mikrofon. Hun er chef for forretningsområdet ”digital grøn omstilling” på Alexandra Instituttet, der hjælper virksomheder med at udvikle sig ved at anvende ny teknologi og ny viden.
Netop grøn IT var også emnet for det oplæg, hun holdt på SAMDATA\HK’s grønne netværks konvent den 20. november sidste år. Og det er der en god grund til, hvis man spørger hende direkte.
”Grunden til, at digitale teknologier er så vigtige for omstillingen, er, at de åbner helt nye muligheder, end dem menneskeheden hidtil har haft.”
”Vi er simpelthen nødt til at have nogle andre håndtag at dreje på end dem, vi har været vant til. ”
Trine Plambech
Det afgørende digitale lag
Som et eksempel fremhæver hun begrebet den cirkulære økonomi, som mange virksomheder ynder at tale om under overskrifter som f.eks. cradle-to-cradle. Altså at råstoffer, materialer og komponenter bliver brugt og genbrugt i et kredsløb i stedet for, at de ender som affald og går til spilde. Den slags er der ikke plads til i en tid, hvor vi og vores arbejdspladser er nødt til at omstille os.
”Hvis vi f.eks. kigger på byggebranchen, er der store potentialer for at genanvende materialer f.eks. vinduer, mursten, metal- og trædele mv. Men for at det bliver muligt, har vi brug for et digitalt lag, der kan fortælle os, hvor hvilke materialer er, hvilken stand de er i, og hvor mange der er til rådighed. Opgørelser viser, at 10 procent af Danmarks CO2-udledning stammer fra byggepladser og produktionen af byggematerialer, så der er virkeligt noget at hente ved at finde løsninger, der kan understøtte den cirkulære økonomi i branchen.”
Det handler også om at få mere ud af de ting, der allerede er fremstillet. Også her kan det digitale hjælpe. ”Hvis jeg nu tager et konkret eksempel som delebiler, så ville det være uladsiggørligt, hvis ikke man digitalt kunne se, om bilerne er optaget, og hvor længe de er optaget. Skal de repareres, eller er de klar til næste bruger? Alt det er kun muligt med et digitalt lag,” siger Trine Plambech.
Under sit oplæg på SAMDATA\HK’s grønne netværks konvent kom hun med flere andre eksempler på, hvordan det digitale er med til at transformere den måde, vi gør ting på i det daglige.
Et andet eksempel er begrebet ”Industri 4.0”, hvor man digitaliserer mange processer i industrien, så man kan se, hvor der f.eks. bliver spildt for mange ressourcer. Virksomhederne kan undgå at bruge unødig energi eller råmaterialer. Samtidig er det muligt at overvåge maskiner digitalt, så de bliver repareret eller vedligeholdt i tide, inden de går i stykker og helt skal udskiftes. Det handler om længst muligt at kunne blive ved med at bruge de ting, der allerede er brugt ressourcer på at fremstille.
Et tredje eksempel er, at virksomhederne laver digitale tvillinger, altså en digital kopi af noget, de producerer. Hvis en virksomhed producerer et avanceret produkt, som består af mange forskellige dele, det kan være alt fra en ventilator til en bil, kan de lave en digital tvilling af produktet. Ved at berige den digitale tvilling med live data, der viser, hvor de forskellige komponenter bliver belastet eller slides, kan man finde ud af, hvordan produktet kan optimeres, så det går mindre i stykker og bliver lettere at reparere og vedligeholde.
Samtidig bliver det muligt digitalt at eksperimentere med produktets digitale tvilling for at designe det fysiske produkt på en måde, der gør det nemmere at skille ad eller genbruge dele af det. Man kan afprøve nye materialer eller teste nye former for at se, om det giver bedre resultater.
Teknologi kan overstyre
Trine Plambech understreger, at det digitale lag igen gør det muligt at opnå en række fordele, som man før i tiden ikke var i nærheden af at kunne gøre. Her var producenten henvist til at skille tingene ad en gang i mellem for at se, hvordan det så ud indeni.
”Kort og godt betyder det, at vi kan gøre ting med et mindre energiforbrug, færre ressourcer og være meget mere bæredygtige end vi har været hidtil.”
Men et er produktionsvirksomheder, noget andet er de kontorlandskaber, hvor mange medlemmer af SAMDATA har deres kontorstole. Her peger Trine Plambech på, at der er mange ting, man kan anvende digitale teknologier til for at gøre bygningerne og lokalerne mere klimavenlige.
”Med digital styring af bygningen kan man mindske en bygnings energiforbrug. Man kan f.eks. sørge for ikke at varme rum op, hvor der ikke er mennesker. Man kan sørge for at tilpasse ventilationen, så der ikke bliver luftet for meget eller for lidt ud,” siger hun.
Her kommer der en vigtig pointe, nemlig at man samtidig skal sørge for at tilpasse brugernes adfærd.
”Man kan komme ud for, at teknologien agerer anderledes end det, som mennesker har brug for. Hvis jeg nu sidder på et kontor, og har brug for at åbne et vindue, men det kan jeg bare ikke, fordi systemerne er kommet frem til, at temperaturen er, som den skal være, så er det jo ikke en god løsning. Vi skal have en tilpas balance, så jeg som menneske er i stand til at styre mine omgivelser, indeklima eller varme, så omgivelserne imødekommer individuelle behov samtidig med, at de samlet set medvirker til at øge bygningens bæredygtighed.” siger Trine Plambech.
HVEM ER TRINE PLAMBECH?
Trine Plambech er ansvarlig for Alexandra Instituttets forretningsområde Digital Grøn Omstilling og arbejder som forsker og rådgiver. Hun er desuden en flittigt benyttet foredragsholder.
”På Alexandra Instituttet arbejder vi med, hvordan vi kan anvende det digitale som løftestang for en bæredygtig udvikling. Og det er lige præcis, hvad mange virksomheder efterspørger lige nu. De vil både øge digitaliseringen og fremme bæredygtighed og de to går rigtigt godt i hånd,” siger Trine Plambech. Selv finder hun det personligt utroligt spændende, at mennesker kan finde teknologiske løsninger på de store udfordringer, verden står overfor lige nu.
”Jeg har en faglighed, der har ben både i naturvidenskaben, i psykologi med viden om mennesker og det digitale. Det passer enormt godt med det, vi arbejder med på Alexandra Instituttet,” siger Trine Plambech.
Hun har en Bachelor i miljøplanlægning og psykologi fra Roskilde og Stockholms Universiteter. Hun er uddannet cand.it i interaktionsdesign fra IT-Universitetet i København og senest har hun læst til landskabsarkitekt cand.hort.arch på Københavns Universitet. Ud over Alexandra Instituttet, hvor hun har været ansat de sidste knap 12 år har hun bl.a. arbejdet for Nokia og Mobile People.
Skal være nemt at opføre bæredygtigt
Med andre ord hvorfor oplyse et helt lokale, hvis der kun sidder en enkelt medarbejder på weekendvagt i åbent kontorlandskab med plads til 50 personer ved skrivebordene? ”Vi bliver stadigt dygtigere til at udnytte teknologiens muligheder, så der f.eks. kun er lys, hvor der er behov for det. Samtidig er det vigtigt, at f.eks. lyset ikke kun styres digitalt. Det er vigtigt, at den enkelte kan tænde og slukke for lyset, så det passer til den aktivitet, der udføres og føles rart og trygt at være på arbejde,” siger Trine Plambech.
Langt de fleste mennesker vil gerne bidrage til øget bæredygtighed ved f.eks. at affaldssortere, slukke lyset og det der ligner. Men det skal være nemt, for hvis man skal ned på knæ for at finde en kontakt, som er gemt nede bagved en reol, så får man det ikke gjort, påpeger hun.
”Virksomhederne skal gøre det nemt for brugerne, beboerne eller medarbejderne at opføre sig bæredygtigt. Det må ikke være sådan, at det kun er de mest entusiastiske, som får det til at lykkes i hverdagen. Det vil være ærgerligt, fordi vores studier viser, at langt de fleste faktisk gerne vil være med til at bidrage, og der er meget at hente igennem menneskers adfærd,” siger Trine Plambech.
Koster mindre energi
Mens argumenterne for at anvende digitale teknologier til at komme frem til grønnere løsninger og mere bæredygtig adfærd synes iøjefaldende, er der et argument, der går i den anden retning. Den indvending går, måske lidt gammeldags, på, at brugen af digitale systemer koster enorme mængder strøm. At hver en simpel Google-søgning, som de fleste af os foretager et nærmest uendeligt antal gange om dagen, koster nok strøm til at holde lys i en almindelig glødepære i et antal sekunder.
Hvad synes Trine Plambech om det argument?
”Dansk forskning, bl.a. på Danmarks Tekniske Universitet, har vist, at man faktisk bruger mindre ressourcer, når man anvender en digital løsning i stedet for det modsatte. Så selv om man ganske rigtigt bruger energi at håndtere, transportere og opbevare data, hvad vi gør i stadig større mængder, så er det stadig en god ide at digitalisere processer. Regnestykket falder ud til fordel for digitalisering,” siger hun.
Samtidig foregår der meget forskning netop i, hvordan man kan transportere, lagre og behandle store mængder data med et mindre energiforbrug. ”Forskning og udvikling af nye løsninger på området er helt afgørende, fordi vores dataforbrug vil blive ved med at stige, og derfor skal der findes løsninger, der sikrer at vi kan gøre det med mindst muligt energiforbrug,” siger Trine Plambech.