IT-certificeringer minder om et pyramidespil
Dyre kurser og tests til flere tusinde kroner stykket kan blive din adgangsbillet til ønskejobbet. I hvert fald hvis man spørger IT-leverandører som Microsoft og Cisco. Ifølge mange arbejdsgivere i IT-branchen er der stor mangel på medarbejdere med de rigtige kompetencer. Vel at mærke folk med ekspertise i de rigtige teknologier.
Så for medarbejderne er eksamensbeviser – i daglig tale certificeringer – i disse teknologier adgangsbilletter til de rigtige jobs og ønskekarrieren. Og for IT-virksomheder er netop disse medarbejdere ensbetydende med bedre at kunne konkurrere om kunder, opgaver eller større udbud.
Usundt og uigennemskueligt
Netop derfor er det vigtigt at få sat fokus på dette marked, der lever sit eget liv langt borte fra offentlighedens søgelys, mener Thomas Bisballe Jensen, formand for HK/SAMDATA: Alt for få stiller spørgsmålstegn ved kvaliteten af undervisningen og de høje priser for kurser samt certificeringer i IT-systemer fra giganter som Microsoft, Cisco og Oracle. En åben debat om dette vigtige område kan være med til at skubbe udviklingen af dette marked i den rigtige retning, mener Thomas Bisballe Jensen.
Så i dette nummer af SAMDATA Magasinet kan du for eksempel læse historien om en arbejdsløs IT-mand, Hassan Alawi, der rejste hele vejen til Indien for at spare mere end 100.000 kroner på de certificeringskurser, som han mente var nødvendige for at få job.
Ifølge Thomas Bisballe Jensen har denne del af IT-branchen igennem årene udviklet sig til et usundt og uigennemskueligt økonomisk system, hvor virksomheder og privatpersoner er nødt til at investere i dyre certificeringskurser for at kunne være med i konkurrencen om de bedste jobs eller kunder.
”Det hele ser mere end almindeligt speget ud. Markedet virker meget uigennemskueligt med penge, der cirkulerer i et lukket kredsløb,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Han fortsætter:
”Der er ingen tvivl om, at de private aktører tager sig utroligt grundigt betalt for certificeringskurserne. Når vi har afholdt den type kurser for vores medlemmer, så har vi ikke været i nærheden af deres priser. Vi kan også se, at de samme kurser kan fås i udlandet til helt andre priser end på det danske marked,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Som et eksempel fremhæver han, at HK/SAMDATA for nogle år siden afholdte certificeringskurser for medlemmer, hvor forbundet nærmest blev overvældet af interessen fra folk, der ikke var medlemmer. De var vilde for at komme med på kurserne, hvor priserne var til at komme i nærheden af for almindelige mennesker.
”Der synes at være et underskud blandt vores medlemmer og andre i forhold til at få de certificeringer, som kan give dem adgang til at få de kompetencer, der er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Og det forsøger vi at hjælpe vores medlemmer med, når der er tilstrækkelig interesse for dette,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Pres for at blive certificeret
Men det er ikke nok til at løse de grundlæggende skævheder i systemet, der betyder, at IT-leverandørerne selv bestemmer priserne på uddannelsesmateriale og kravene til at bestå de afgørende tests, der skal til for at få de attråede certificeringer, mener han. Ifølge Thomas Bisballe Jensen er et af problemerne, at denne del af IT-branchen synes at leve sit eget liv i et lukket kredsløb.
”Tit er det IT-leverandørerne selv, som har udråbt sig selv til certificeringsmyndighed, og lader partnere sælge kurser forholdsvist dyrt. Ofte skal man tage en certificering for at blive partner eller sælge deres systemer,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Han peger på, at IT-leverandører som Microsoft, Cisco og andre ofte kræver, at deres partnere skal have et vist mål af certificerede medarbejdere for at kunne indgå i et tættere samarbejder.
”Og det er med til at drive markedet. På den måde er der et element af pyramidespil over det. Ofte udbydes der certificeringskurser, som der slet ikke er behov for. Tag bare Microsofts Office-pakke. På et tidspunkt var det bare så nødvendigt at blive certificeret i Office. Og nu er det nærmest flovt at skrive det i en jobansøgning. Den slags redskaber forventes man bare at kunne nærmest fra Folkeskolen,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Åben debat nu
Han medgiver, at leverandørerne kan have et legitimt ønske om, at deres systemer bliver anvendt på den rigtige måde.
”Men i virkeligheden lærer man langt det meste om et system, når man arbejder med det i det daglige og ikke på skolebænken. Så man kan stille spørgsmålstegn ved, hvor vigtigt det er at have de formelle kompetencer til den type systemer. Man skal passe på, at man ikke stirrer sig blind på nødvendigheden af at have det og det kursus,” siger Thomas Bisballe Jensen.
Men han erkender blankt, at det ikke forhindrer arbejdsgivere i at opbygge en opfattelse af nødvendigheden af disse IT-certificeringer. Og det kan man kun modvirke ved at have en åben debat af dette marked.
”Jeg tror ikke på, at man skal regulere det i lovgivningen eller gennem overenskomsterne. Men ved at sætte spot på markedet, kan vi måske være med til at modvirke nogle af de uhensigtsmæssige mekanismer, vi kan se nu. Udfordringen er, at det er et meget abstrakt emne, som ikke har den store folkelige appel,” siger Thomas Bisballe Jensen.
DANSK INDUSTRI SER INGEN PROBLEMER
Ifølge ITEK – branchefællesskabet i Dansk Industri (DI) for virksomheder inden for it, tele, elektronik og kommunikation – har man ikke et overblik over certificeringsmarkedet.
”Vi mener IT-certificeringer er vigtige i den forstand, at man med en certificering i baglommen mestrer et bestemt værktøj. I nogle lande er det adgangen til at få sig et job indenfor det digitale område. Vi forstår, at markedet i Danmark fungerer godt, og det er ikke et tema, der optager drøftelserne med vores medlemmer,” skriver Henrik Valentin Jensen, chefkonsulent i ITEK i en mail til SAMDATA Magasinet.