I DAG MERE NORMALT OG LEGALT AT ARBEJDE DERHJEMME
Henrik Sohls kontor ligger som et af de sidste på den lange gang, der går ned gennem IT-afdelingen i Sønderborg Kommune.
SAMDATA Magasinet besøger Henrik Sohl, der ud over at sidde i SAMDATA\ HK’S bestyrelse også bestrider hvervet som tillidsrepræsentant for Sønderborgs kommunale IT-medarbejdere. Til daglig er han en del af det hold, som hver dag sørger for, at kommunens digitale rygrad holder sig oprejst.
Henrik Sohls hverdage i Sønderborg Kommune er et godt billede på den forskel, som kommunale IT-medarbejdere gør over hele landet. De sørger for, at alle lige fra borgmestre til SOSU-assistenter kan logge på laptops, tablets og smartphones hver eneste dag i løbet af året. Denne maskine blev i Sønderborg, lige som i alle andre kommuner, sat på prøve, da corona-pandemien gjorde det nødvendigt at sende medarbejdere hjem ad to omgange.
”Lige til at starte med var der meget at se til. Der var tryk på med at få de nødvendige licenser til VPN-forbindelser, så folk kunne arbejde hjemmefra. Vi skulle have udleveret nogle pc’er i en fart. Det var ikke alle, der havde laptop, som kunne køre en VPN-løsning” siger Henrik Sohl.
”Det er blevet mere normalt og mere legalt at arbejde hjemme.”
Henrik Sohl
Lige vænne sig til det nye
Den første hektiske start til trods, gik det efterfølgende godt, understreger han.
Selv tog han først hul på de nemme opgaver som f.eks. at opdatere firmware eller foretage vedligeholdelse af de systemer, der skal holde kommunens netværk kørende. Men denne infrastruktur viste sig at være god og solid, også i den situation hvor så mange lige pludselig skulle arbejde derhjemme fra.
”Generelt skulle de fleste af os lige vænne sig til at arbejde på en anden måde. Til daglig er det jo nemt bare at gå ned ad gangen og se, hvem der nu er på arbejde. Så kommer man også i tanke om, hvad det nu var, man skulle spørge hvem om,” siger Henrik Sohl.
”Hvis man sidder derhjemme, langt fra sine kolleger, og er i gang med en opgave, skal man strukturere sit arbejde på en anden måde. Måske skal man også planlægge det mere end tidligere,” tilføjer han.
Henrik Sohl tager en slurk kaffen.
”Sådan som min hjerne og jeg fungerer, betyder det noget. Når jeg ser kolleger, får jeg nogle andre input end, når jeg sidder derhjemme alene.” Selvfølgelig var han nødt til at møde fysisk op, hvis der var dele på serverne, som skulle udskiftes. Det foregik efter alle forskrifter med at spritte af, have mundbind på og holde afstand fra de kolleger, som også lige måtte være på arbejde.
Ofte var der to eller tre kolleger til stede samtidig fysisk på kontorerne på gangen. Hans indtryk i dag er, at det egentlig fandt sin egen rytme meget hurtigt uden det store drama.
Hjemmearbejde kan have en pris
Henrik Sohl har dog hørt, at medarbejdere i andre kommuner er blevet syge af at være blevet afskåret fra den fysiske kontakt med deres kolleger.
”Her taler vi om meget udadvendte eller ekstroverte mennesker, der ikke kan holde ud at sidde helt alene hele tiden. Det har vi heldigvis ikke haft. Men kollegerne er også meget forskellige. Nogle havde det skidegodt ved at sidde derhjemme, mens andre havde svært ved at motivere sig selv,” siger han.
Selv blev Sohl mest stresset, når han og hans kone skulle dele skrivebordet derhjemme. Hun arbejder også ved kommunen, så hun blev også sendt hjem.
”Vi sad ved hver sin ende af spisebordet. Når den ene skulle holde møde, kunne den anden ikke holde møde. Det kunne simpelthen ikke lade sig gøre. Det larmede bare for meget. Og så stort er vores hus altså heller ikke. Så det gav nogle udfordringer,” griner Henrik Sohl.
Ikke sundt hele tiden
Det løste sig lidt hen ad vejen. Og faktisk arbejder hans kone stadig hjemmefra. Og er meget glad for det.
”Det er blevet mere normalt og mere legalt at arbejde hjemme.”
Henrik Sohl mener dog stadig, at der er en snert eller lidt mere tilbage af den opfattelse, at en hjemmearbejdsdag er ”halv fridag” eller noget, der ligner. Også selv om det egentlig er urimeligt, fordi der er rigtigt mange opgaver, som sagtens kan løses hjemmefra med en god internetforbindelse og en mobiltelefon.
”Du kan arbejde mere koncentreret og struktureret, når du sidder derhjemme, hvor der ikke er nogen, som forstyrrer dig eller kommer rendende. Selvfølgelig er det ikke alle opgaver, som kan løses på den måde. Jeg siger heller ikke, at det er sundt at sidde derhjemme hele tiden i lang tid. Der skal være en eller anden balance, så man også har et fysisk fremmøde.”
Selv om hjemmearbejdsdage er blevet mere accepteret, er der dog langt fra givet frit løb for det.
”Men det har ikke taget overhånd. Og det tænker jeg heller ikke, at ledelsen i Sønderborg Kommune ønsker. Det kommer meget an på, hvad det er for opgaver, som der er tale om. Det skal afgøres helt nede hos den enkelte chef. Der vil altid være nogen, som prøver at udnytte muligheder.”
”Men hvorfor skal det være dem, der kommer til at afgøre, hvad der kan lade sig gøre? Derfor giver det mening, at det er den enkelte chef, der aftaler det med sine medarbejdere,” siger Henrik Sohl.
En blød overgang
Selv synes han, at det tog lidt tilvænning at komme tilbage på arbejde, hvor kolleger kan komme ind ad døren.
”Det har faktisk været mere hårdt end at arbejde hjemmefra. Men nu er vi da begyndt at vænne os til at give hånd igen.”
For hans kolleger i IT-afdelingen tror han ikke, at det har været et generelt problem. Hans chef har været meget large med at lade medarbejdere tage et par ekstra hjemmearbejdsdage, hvis de følte, at der var behov for lige at vænne sig til at have mennesker omkring sig, mens man skal koncentrere sig.
”Vi har haft en blød overgang, som har fungeret meget godt.” Henrik Sohl nikker over mod en kollega.
”Hun var en af dem, som sagde, at hun i alt fald aldrig skulle tilbage til at arbejde normalt igen. Men nu sidder hun her igen.”