Fagforeningen er vigtigere end nogensinde
Anders Skjødt Thomsen har været tillidsrepræsentant for hundredvis af medarbejdere på KMD i mere end 15 år. Den opgave fylder halvdelen af hans arbejdstid – og han elsker det.
”Der er store fordele ved at være i begge verdener. Det er både skønt at programmere, lave uddannelsespolitik og være tillidsrepræsentant. Vekselvirkningen giver udfordringer til både den ene og den anden side,” forklarer han.
Anders Skjødt Thomsen er EDB-assistent fra 1986, og har siden været ansat som udvikler på Kommunedata, nu KMD. I de første mange år var han aktiv i Prosa, men skiftede i 1997 til SAMDATA\HK.
”Da Prosa tabte overenskomsten på KMD, skiftede jeg til HK. Det gav mere mening, og vi er ikke så forskellige, som man gennem tiderne har troet,” siger Anders Skjødt Thomsen og tilføjer:
”Det er måske også derfor, jeg går så meget ind for samarbejde.”
Vi skal stå sammen
Sammen med de to andre tillidsrepræsentanter hos KMD i Aalborg er Anders Skjødt Thomsen potentiel tillidsrepræsentant for 800 medarbejdere. Cirka 450 af dem er organiseret i SAMDATA\HK, der som den eneste fagforening har overenskomsten.
”Vi repræsenterer alle medarbejdere i samarbejdsudvalget, og jeg besvarer selvfølgelig henvendelser fra alle. Dem, der betaler kontingent, får selvfølgelig en bedre service,” siger Anders Skjødt Thomsen.
Han peger på, at samarbejde mellem fagforeningerne ikke bare er noget, han gør af et godt hjerte. Det har afgørende betydning, at fagforeningerne står sammen i stedet for at bekæmpe hinanden. Både dem, der er inden for LO, og dem der står udenfor.
”Fragmenteringen er kun i arbejdsgivernes interesse. Det er derfor en af mine kæpheste, at vi skal styrke samarbejdet – både med Prosa, de akademiske, Teknisk Landsforbund og så videre. Det er heldigvis en proces, der er blevet videreudviklet positivt over de seneste tre-fire år,” siger Anders Skjødt Thomsen.
Født ind i en fagforening
Det faglige arbejde er vel nærmest kommet ind med modermælken på frederikshavneren Anders Skjødt Thomsen.
”Det kommer nok fra barnsben. Min mor og far har altid været politisk bevidste – især i forhold til arbejde. Min far var svejser på Frederikshavn Værft. Der var han rimeligt tit til møde i fagforeningen og kom hjem og fortalte om det.”
Anders Skjødt Thomsen erkender, at fagforeningens og især tillidsrepræsentantens rolle er blevet mere servicepræget de seneste år.
”Det er mere en slags personlig rådgivning. For eksempel i forhold til karriere, arbejdsforhold, konflikter til kolleger og chefen. På en måde har vi fået en mere personlig tilgang til medlemmerne, end vi havde for ti år siden. Og det er helt fint,” siger han.
Medlemmerne ser os mere som et forsikringsselskab end en medlemsorganisation. Over- ordnet er det skidt, fordi vi ikke er så tæt på medlemmerne, som vi var engang. Vi er en interesseorganisation, hvor man kommer, når man har lyst – ikke fordi det er nødvendigt. Det må vi forholde os til.
Anders Skjødt Thomsen
Tilbage til arbejdskampen
Og så alligevel kommer det lidt efter:
”Medlemmerne ser os mere som et forsikringsselskab end en medlemsorganisation. Overordnet er det skidt, fordi vi ikke er så tæt på medlemmerne, som vi var engang. Vi er en interesseorganisation, hvor man kommer, når man har lyst – ikke fordi det er nødvendigt. Det må vi forholde os til.”
Men pendulet små svinge tilbage, mener Anders Skjødt Thomsen. I fremtiden bliver der i hans optik igen brug for at stå på barrikaderne. Og stå fast på sit.
”KMD er begyndt at stille spørgsmål ved stort set alting, der ikke var et issue for fem år siden. Ligesom de betvivler vores påstande på en måde, som de ikke gjorde tidligere. Det er også det, jeg hører andre steder,” siger Anders Skjødt Thomsen.
Arbejdstid og stress
Det er særligt spørgsmålet om arbejdstiden, der er kommet under pres. Og det er et paradoks, når man tænker på, at Anders Skjødt Thomsen som tillidsrepræsentant bruger mere og mere af sin tid på at rådgive om stress.
”Vi arbejder meget bevidst på at blive bedre til at spotte stress – og rådgive folk om stress. Ligesom vi opfordrer kollegerne til at holde øje med hinanden,” siger han.
Principielt er Anders Skjødt Thomsen enig i, at det både er i arbejdsgivernes og medarbejdernes interesse at undgå stress. Men i praksis er det anderledes.
”Når det kommer ud til den enkelte chef – en mellemleder – der skal administrere det, så det ikke altid, at de forstår problemstillingen. Og det er ikke altid, at de tager aktion, før det er for sent,” siger han. Derfor er der fortsat brug for overenskomster og klare regler.
”Selv om man arbejder mere med rådgivning i dag, så er der stadig brug for de gamle discipliner med at slå op i en overenskomst.”
Stress er også politik
Anders Skjødt Thomsens har været medlem af SAMDATA\HKs øverste bestyrelse siden 2010, ligesom han har siddet i HK/Privats bestyrelse og forbundssektorbestyrelsen. De overordnede opgaver med politikken spiller godt sammen med de daglige opgaver som tillidsrepræsentant.
”Det er også en kamp at tage vare på medlemmerne, så vi blandt andet undgår, at de bliver stressede. Der er tillidsrepræsentanten blevet central. Men samtidig er det også overordnet en kamp at få indført en ordentlig stresspolitik. Det er ikke anderledes end at få hævet timelønnen med en krone,” forklarer han. Det hænger sammen.
”Jeg får en personlig tilfredsstillelse ved begge dele. Det er spændende at være med til at styre retningen – prøve at opfange medlemmernes forventninger. Og få dem udført i praksis i form af politik – fagforeningspolitik,” siger Anders Skjødt Thomsen.
Uddannelsespolitik
Medlemmernes uddannelse – og videreuddannelse – er ikke bare vigtigt for at fortsat at sikre god løn og sikker ansættelse. Det er også en parameter i den fortsatte arbejdskamp.
”Hvis du er en eftertragtet medarbejder, så kan du nemmere sige nej til flere arbejdsopgaver. Og så står du bedre rustet til at kræve dine rettigheder både hvad angår betaling og arbejdsmiljø. God uddannelse, god løn og gode arbejdsvilkår er i sig selv et værn mod stress.”
BLÅ BOG \ ANDERS SKJØDT THOMSEN
\ EDB-assistent i 1986.
\ Samme år blev han ansat på KMD i Aalborg – og har været der siden.
\ Har blandt andet været udvikler på KMDs lønsystem til kommunerne. Først udviklet i PL1 – sidenhen i SAP.
\ Har været tillidsrepræsentant i sammenlagt 17 år – og er det stadig.
\ Medlem af Samdata\HKs bestyrelse siden 2010.
\ Bosat i Aalborg. Samlevende og to voksne børn fra tidligere ægteskab.