DI: ALLE VIRKSOMHEDER KAN VÆRE MÅL FOR CYBERANGREB
Da krigen i Ukraine brød ud, og Danmark sammen med andre vestlige lande erklærede deres støtte til Ukraine i kampen mod Rusland, lurede usikkerheden: Hvad kunne de russiske IT-kriminelle eller statslige hackere finde på? Hvor godt forberedte var den brede skare af danske virksomheder mod de angreb, der kom fra de stadigt mere automatiserede systemer, der bliver anvendt i den virtuelle krig?
”Blandt virksomheder var der en del usikkerhed i forhold til, hvilke trusler man ville blive mødt med, når Danmark som NATO-land tog aktivt stilling til krigen,” siger Morten Rosted Vang, fagleder, digital ansvarlighed og cybersikkerhed i Dansk Industri (DI).
”Gennem de måneder krigen har varet, har vi ikke kunnet iagttage en øget trussel mod danske virksomheder generelt, men vi kan godt høre på de virksomheder, der er til stede i konfliktområder, at de oplever flere angreb.”
Morten Rosted Vang
”Situationen kunne jo udvikle sig i den forkerte retning”
Han fortæller, at DI hurtigt efter Ruslands angreb på Ukraine derfor fik lanceret et website med informationer om IT-sikkerhed. Også selv om truslen for almindelige danske virksomheder, i hvert fald ifølge Center for Cybersikkerhed, ikke var større end ellers.
”Men vi opfordrede alle virksomheder, som ikke havde fået opprioriteret cybersikkerhed, til at gå i gang med det som hurtigt så muligt. Situationen kunne jo udvikle sig i den forkerte retning,” siger Morten Rosted Vang. Han understreger, at situationen for den enkelte virksomhed kunne være meget anderledes end gennemsnittet, hvis de f.eks. havde datterselskaber eller partnere i Ukraine.
”Gennem de måneder krigen har varet, har vi ikke kunnet iagttage en øget trussel mod danske virksomheder generelt, men vi kan godt høre på de virksomheder, der er til stede i konfliktområder, at de oplever flere angreb. Mange har også været nødt til at ændre på den måde, de håndterer de trusler,” siger Morten Rosted Vang.
Software-robotter fyrer angreb af
Ifølge ham er virksomheder i Ruslands nærområde som f.eks. Finland og Estland mere udsatte for angreb fra russisk side.
”Her er det et mere akut trusselscenarie end det, vi ser i Danmark, der også påvirker cybertruslen. Men vi er også fuldkommen klar over, at vi ikke kan nøjes med at fokusere på en type virksomhed, når det gælder om at styrke cybersikkerheden, siger Morten Rosted Vang.
– Det er både de helt små virksomheder og de store globale aktører, der har brug for at tage IT-sikkerheden alvorligt. Man skal være opmærksom på, at hele cybertruslen har udviklet sig til at være utrolig automatiseret. Sådan forstået at der ikke nødvendigvis er nogle, som sidder og planlægger, at nu skal de angribe den og den virksomhed. Det er ofte robotter, som fyrer alt mulige angreb af mod alle de sårbarheder, de nu finder, tilføjer han. \