“Der er ingen forskel”
Dyttende og knurrende snegler trafikken sig af sted igennem Bangalore. Klokken er halv otte om aftenen, så mørket er for længst faldet på. Sunil P.V., 39 år, sidder i sin sølvgrå Toyota Innova i gang med et konferencekald med tre kolleger fra den tyske software-producent SAP, der har over 4.000 ansatte i Indien.
I fire år har han været ansat i SAP som Risk-manager, og hans opgave, forklarer han kort, er at tage højde for faktorer, der kan spænde ben for et IT-projekt.
”Så har I med i budgettet, at vi skal bruge tolke på projektet?”, spørger han ud i bilen, og en skrattende kvindestemme svarer. I Bangalores trafik tager hjemturen på tolv kilometer som regel en time. Så han har god tid.
Sunil P.V. har 15 års erfaring i IT-branchen. Efter at han afsluttede sin bacheloruddannelse som IT-ingeniør i 1997 blev han ansat i et stort internationalt firma i Bangalore. Som de fleste startede han som programmør til en månedsløn på under 17.000 rps. Rundt regnet 1.800 kroner. Han må ikke afsløre, hvor meget han tjener i dag, men månedslønnen er nu væsentligt højere end hans årsløn var for femten år siden. ”I den høje ende af gennemsnitlønnen for mellemledere i den indiske it-industri”, mener han selv, men synet af hans hjem antyder, at det nok er en mild underdrivelse.
Huset er i to etager og måler i alt 230 kvadratmeter. En stor hall med en hængesofa er det første man ser, når man træder ind ad døren. Sunil P.V.s kone og to børn tager imod. Den 8-årige søn Sidharth kommer løbende og præsenterer sig selv på engelsk. Ligesom 20 mio. af de indiske forskoleelever bliver han undervist på engelsk. En tendens, der er hastigt stigende, ifølge Times of India.
Asiatiske uroer hænger ned fra en stor vindeltrappe midt i hallen, og et kammer på én m2 udgør hjemmets bederum, men bortset fra det minder indretningen om noget fra et amerikansk hjem med samtalekøkken og fladskærm i stuen. I bogreolen står den seneste biografi om Apples grundlægger Steve Jobs. Det er fem år siden Sunil og hans kone Swetha flyttede fra Sunils forældre og ind i huset her. Inden de blev gift, havde de set hinanden én gang, fortæller Sunil P.V.
”Arrangeret ægteskab. Sådan er det for det meste i Indien”, siger han med et afslappet smil. Han er vant til, at denne tradition kan være lidt svær at forstå for vesterlændinge. Han har arbejdet i det internationale IT-miljø i 15 år, og kender til mange af de kulturelle forskelligheder, man støder på i samarbejdet. Som en naturlig del af ansættelsen i SAP bliver medarbejderne sendt på kursus i ”kulturel følsomhed”. En af de ting, man lærer der, fortæller Sunil P.V., er for eksempel, at vesterlændinge har svært ved at forstå et indisk ja og nej.
”Inderne er sådan opdragede, at man helst ikke siger nej til en gæst eller en overordnet, og derfor er det selvfølgelig ekstra udfordrende at lave klare aftaler”, forklarer han, og tilføjer,
”Men professionelt er der ikke længere stor forskel på indiske og vestlige IT-folk. På grund af vores uddannelsessystem er inderne meget dygtige til matematik og engelsk. Og kulturelt er vi gode holdspillere. Den eneste forske,l der stadig er tilbage, er at vi er vant til nogle andre arbejdsmetoder. Men det skel er også ved at forsvinde, efter at vi har arbejdet med Vesten i så mange år”, fortæller han.
”Møder med folk fra Vesten er meget resultatorienterede, og udvikler man et produkt, skal tingene fungere første gang. Det er en af de ting, jeg godt kan lide ved at arbejde med vestlige IT-folk”, siger han.
”Dér har vi lært meget. Vesten er også god til at udvikle nye ting. Ligesom Google, Apple og Microsoft gør. Det er inderne ikke så gode til”, siger Sunil P.V. og tilføjer.
”Endnu”. For efter tredive år med eksplosiv udvikling inden for IT, er Sunil P.V., som de fleste andre i branchen, ikke i tvivl om, at festen langt fra er slut.
Indiske IT-lønninger
Indiske lønninger varierer meget alt efter sektor, anciennitet og delstaten. Her er nogle udvalgte gennemsnitslønninger.
Bemærk at beløbene er årsløn.
- Software-udvikler: 39.919,- kr.
- Senior Software ingeniør: 70.791,- kr.
- SAP konsulent: 73.870,- kr/år
- Projektleder: 132.082,- kr./år