Da de introverte blev konger
Hvem:
Henrik Byager, 56 år
Hvad:
”Jeg er kommunikationsrådgiver, jeg arbejder med strategi og branding inden for forskellige temaer som livsstil, forbrug og samfundsudvikling. Jeg er oprindeligt uddannet journalist, senere læste jeg på reklameskolen.”
Hvorfor er sociale kompetencer så vigtige i dag?
”Det er fordi, vi har bygget en samfundsstruktur op, hvor det at kunne kommunikere med andre mennesker og kunne indgå i fællesskaber både i fritiden og på arbejdet har stor betydning for hvilke muligheder, vi har.”
“Tidligere havde vi en mere fast samfundsmodel, der bestod af forskellige befolkningsgrupper, der levede på helt bestemte måder. For mange mennesker var det nemmere at navigere i, det var mere overskueligt. Sådan er det ikke mere. Nu står vi på en åben landevej med rigtig mange retninger.”
“Vi skal selv sammensætte vores liv med de elementer, der giver mening. Og den rejse er meget afhængig af vores evne til at kunne indgå i sociale sammenhænge og knytte relationer til andre mennesker. Det er igennem andre mennesker og vores fællesskaber, vi bevæger os fremad og får muligheder. Det er det, vi bliver målt på i dag.”
Nørder har altid fået anerkendelse for deres faglighed, men resten af deres liv har tidligere været noget, man gjorde grin med og lavede satiretegninger over. Men i dag er deres bidrag ikke bare en hjælpefunktion, men det afgørende bidrag på arbejdspladsen, en integreret del af det egentlige produkt eller ydelse. Derfor er nørdernes status ændret.
Henrik Byager
Hvornår begyndte man at tale om sociale kompetencer?
”I 1950’erne og 1960’erne blev velfærdssamfundet bygget op, så den almindelige dansker fik bedre arbejdsforhold, bedre boligforhold og bedre uddannelse. På det tidspunkt tænkte vi ikke over sociale kompetencer.”
“1970erne og 1980erne var præget af forskellige bevægelser med ungdomsoprør, feminisme og sorte kriser. Det er først i det nye årtusind i takt med, at vores arbejdsliv forandrede sig, og vi fik nogle nye strukturer på arbejdsmarkedet, at det ikke længere handlede om overlevelse. Nu handler det om at få udfriet vores potentiale og få det bedste ud af det.”
“Det at være social har tidligere haft en negativ klang, det var noget hippiesnak, men i dag ser vi det som en meget essentiel og vigtig ting at kunne, især på arbejdspladser. Det er i det nye årtusind, der er kommet fokus på sociale kompetencer.”
Hvorfor er fokusset på sociale kompetencer tit en udfordring inden for IT-branchen?
”Den udvikling og udbredelse, der sker af IT-branchen, betyder, at man i dag som IT-ansat skal udvikle løsninger sammen med andre mennesker.”
“IT-afdelingerne er gået fra at være BackOffice, og de mennesker, der arbejdede med det, kom fra en anden planet og talte et andet sprog. Folk forstod ikke, hvad de sagde, men hvis de løste problemet, så var det fint nok.”
“Nu er IT frontend i nærmest alle brancher, fordi det indgår i så mange produkter og ydelser. Nu skal man være på forkant og kunne fungere med andre. Derfor er det klassiske IT-nørd-begreb udfordret, når man skal indgå i et udviklingsteam hos Google, Novo Nordisk IT eller Mærsk. Der handler det om at kunne fungere sammen i en gruppe.”
Hvorfor bliver IT-ansatte opfattet som værende dårligere til at socialisere end andre?
”Nørdebegrebet er ikke grebet ud af den blå luft. Vi kender alle de fordomsfulde billeder af unge mænd, der aldrig skifter tøj, som sidder omgivet af pizzabakker og colaflasker, og som aldrig ser dagslys.”
“Dem, der førte den her branche frem, var mennesker, der fordybede sig i ny teknologi, hvilket er meget tidskrævende, og jo mere de fordybede sig i den, jo sværere blev det at tale med andre mennesker om det. Og hvis det i forvejen ikke er ens stærke side at kommunikere, så bliver det forstærkende.”
“Nu er der sket en enorm udvikling inden for IT, og IT-teknologi er dybt inkorporeret på arbejdspladserne, uanset om du arbejder i den offentlige sektor eller i det private. Selv biodynamiske landmænd har IT-programmer, der kan hjælpe med at optimere høsten. Det er IT-folkenes tid og epoke, det er jeres løsninger, som præger vores liv. Derfor er der også opstået en modbevægelse.”
Hvad går modbevægelsen ud på?
Nørder har altid fået anerkendelse for deres faglighed, men resten af deres liv har tidligere været noget, man gjorde grin med og lavede satiretegninger over. Men i dag er deres bidrag ikke bare en hjælpefunktion, men det afgørende bidrag på arbejdspladsen, en integreret del af det egentlige produkt eller ydelse. Derfor er nørdernes status ændret.”
“Dem, der står for forretningsudvikling og ledelsesudvikling er nødt til at kunne tiltrække de her mennesker. Lederne er nødt til at skabe arbejdsmiljøer, hvor de ansatte føler sig glade og trygge og produktive. Inden for de sidste fem til syv år er der opstået en modbevægelse, der spreder budskabet om, at introverte ikke er mindre værd.”
“De ekstroverte ansatte er gode til møder, de er gode til at stå og fægte med armene til præsentationer og gøre sig bemærkede, men når der virkeligt skal løses problemer og udvikles nye produkter, har man brug for folk, der kan substansen. Man har haft for vane at præmiere de andre. Det er hovedudfordringen for de HR-afdelinger, der sidder og konkurrerer om arbejdskraften i dag.”
Behøver man så slet ikke være god til at begå sig socialt på arbejdspladsen?
”Selvom du er introvert, har du stadig en interesse i at åbne en lille smule op. Hvis du ikke selv er god til at række ud, så vil der være muligheder, du ikke får øje på eller bliver inddraget i.”
“Det er et plus, at de forskellige kommunikationskanaler, vi har i dag – herunder de sociale medier – det giver dem, der ikke er gode til at stille sig ind i centrum på gulvet i et selskab, en mulighed for at kommunikere på deres egne præmisser og dyppe tåen lidt. Det giver folk en større berøringsflade med verden, end de ellers ville have haft. ”