CYBERREKRUTTENS MÅL: AT FÅ EN IT-UDDANNELSE OG PASSE PÅ F35-FLY
Cyberværnepligtige bliver ikke behandlet anderledes end alle andre rekrutter. De skal først lære at håndtere våben, gå lange ture med oppakning og kravle i mudder – eller hvis de er i Søværnet: at klare mosten, selv om bølgerne er meterhøje.
Sådan var værnepligten også for Frederik, der valgte Søværnet, og fik fornøjelsen af både stormvejr og høje bølger på togter i Nordatlanten. Af sikkerhedshensyn, foretrækker han, at vi nøjes med at omtale ham med fornavnet.
”De første måneder går med basisuddannelsen i Søværnet, hvor man bliver uddannet skibsrøgdykker, lærer alt om at stoppe lækager, lave knob, og hvordan bøjer skal læses,” forklarer Frederik, der netop har afsluttet sin tid som cyberværnepligtig på hold seks.
”Det har været sindssygt fedt. Jeg troede ikke, man kunne lære så meget på fire måneder. Vi er blevet rigtigt stærke på Blue Team-delen.”
Frederik, Cyberværnepligtig
Undervejs var han en måned afsted med inspektionsskibet Triton på Grønland, og på den tur arbejdede han som kampinformationsgast. Det er her, man holder øje med radarskærme og evt. fjendtlige fly – mens man forsøger at tackle søsygen.
Efter fire måneder på flådestationen i Frederikshavn, bliver de cyberværnepligtige sendt til Fredericia, hvor de gennemgår et seks måneder langt forløb, hvor de stort set kun fokuserer på IT-sikkerhed. Frederik havde en alm. STX gymnasie-uddannelse som baggrund, og dermed ikke nogen særlig IT-viden, men forløbet var stadig overkommeligt.
”Man starter ud med basal netværksundervisning, og lærer at sætte det op og så tilføjer man gradvist flere og flere services: Active Directory, databaser, delte mapper, osv.” Teamet lærer også, hvordan de detekterer trusler og stopper dem.
”Det har været sindssygt fedt. Jeg troede ikke, at man kunne lære så meget på seks måneder. Vi er især blevet rigtigt stærke på Blue Team-delen,” fortæller Frederik.
Alle de elementer, de har sat op på netværket, vil til sidst blive angrebet i en ugelang øvelse, hvor teamet skal gøre, hvad de kan for at forsvare netværket. ”Det er ikke en prøve, hvor man kan bestå eller dumpe, men det er her, du får afprøvet alt det, du lærte, og hvor du prøver at kombinere det på en måde, som ligner den rigtige verden,” fortæller Frederik.
F35: Skarpt og vigtigt
Mens interviewet står på, er han ved at afslutte værnepligtsforløbet, men han har fortsat tænkt sig at kombinere arbejdet i Forsvaret med en IT-uddannelse. ”Jeg har altid været meget interesseret i F35 kampfly. Det er højteknologisk, det er dér, hvor det både er skarpt og vigtigt – og hvor Danmark investerer rigtigt meget i disse år.”
De præcise opgaver kender han ikke endnu, men han regner med, at det bliver et meget bredt spænd af IT-opgaver, som omfatter alt fra almindelig netværksviden til emner som compliance.
Langt bedre end SU
Hvis alt går efter planen, vil han efter et år kunne begynde på diplomuddannelsen inden for IT-sikkerhed samtidigt med, at han arbejder i Forsvaret.
”Jeg vil få alm. konstabelløn og et IT-tillæg under hele forløbet – svarende til 24.000 kr. om måneden. Det er langt bedre end SU,” understreger Frederik.
Prisen er, at forløbet tager noget længere, end hvis han bare gik direkte efter en IT-uddannelse.
”Tidshorisonten er nok fire til fem år. Til gengæld har jeg både fået en uddannelse og fem års arbejdserfaring, når jeg er færdig.”
Det helt præcise forløb er ikke afgjort endnu, men han håber også at lære mere om ledelse.
”Jeg har tænkt, at jeg også gerne vil tage en sergent-uddannelse. På sigt har jeg ikke noget imod at blive udsendt, men helst på fredsbevarende missioner. Det er selvfølgelig en del af betingelsen, at man kan blive udsendt på skarpe missioner, men det er ikke det, jeg har mest lyst til,” siger Frederik. \