CASE: 200.000 LAVTHÆNGENDE PAP-KRUS
”Vi er egentlig ikke aktivister, men det hele startede med, at vi sammen tog på HK-kurset ’Klimaaktivisme på arbejdspladsen’,” fortæller Nina Heidelbach og Pia Olsen, der til hverdag arbejder som indkøbere hos Alfa Laval i Aalborg.
De er begge aktive på arbejdspladsen som henholdsvis tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, og kurset var med til at åbne deres øjne for, hvor nødvendigt det er at gøre noget for miljøet.
”Der kom nogle fakta på bordet, og det gik op for os, hvordan vores klima reelt har det. Det blev ret klart, at vi alle har et ansvar, men især også at vi alle kan gøre noget,” siger Nina Heidelbach.
Satte et strategisk team
De to kvinder var fra starten bevidste om, at de ville være afsted på kurset som et team, fordi det gjorde det nemmere at skabe handling, hvis de havde nogen at sparre med, når de kom tilbage til virksomheden.
Allerede mens de var i gang med kurset, begyndte de at lave en kortsigtet plan, så de havde noget at styre efter, og da de kom tilbage til Alfa Laval, gik de i gang med at finde nogen, der kunne hjælpe dem. Strategisk udvalgte de fem personer, som havde adgang til de forskellige afdelinger.
”Vi fik sat et ret godt hold – blandt andet med en smed fra produktionen, én der er bygningsansvarlig, én der er ansvarlig for indkøb af rengøringsmidler og én der er kommunikationsansvarlig og som derfor kan hjælpe med at opdatere intranettet og sprede viden,” forklarer Nina Heidelbach. På den måde havde de adgang til viden og indflydelse rundt om i virksomheden.
Lavthængende krus
Deres første mål blev at få ændret en helt lavpraktisk vane: At få sænket forbruget af pap-kopper, som bliver brugt overalt til at drikke kaffe og vand. Men folk smed ofte krusene ud efter hvert møde.
”Det viste sig, at hver medarbejder bruger 1,83 kopper pr dag – året rundt – selv under coronaen, hvor mange arbejdede hjemme,” fortæller Pia Olesen. Samlet set blev det til mere end 200.000 kopper om året. Et forbrug, som nu stort set er forsvundet. Medarbejderne har nu hver deres personlige krus, som de også bliver opfordret til at tage med hjem og vaske i opvaskeren derhjemme, så der ikke skal vaskes ekstra op.
”Vi har nogle få kopper som bliver brugt til gæster, men det er virkeligt minimalt,” fortæller Pia Olesen.
Next-level: Bio-diversitet
Undervejs har de løbende efterlyst ideer og forslag fra kollegaerne, og det betyder, at de nu er i gang med en stribe nye initiativer, f.eks. reducering af papirforbruget ved at printe mindre.
”Vi har også lige fået sat nye el-ladestandere op. Ud over, at det er med til at understøtte den grønne omstilling, så har det også den fordel, at det er et medarbejdergode. Det er nemmere at fastholde medarbejderne, når de kan få ladet deres el-bil op på arbejde,” siger Pia Olsen.
De har også fået anlagt et bed med vilde blomster ved virksomheden og er nu i gang med at undersøge om de kan opsætte insekthoteller. Siden de begyndte arbejdet, er det væltet ind med opmærksomhed fra andre virksomheder og fagforeningsfolk, der har bedt dem om at dele deres viden. Det har næsten overvældet dem.
”Vi har kun mødt opbakning – både fra kollegaer og fra direktøren, hvor vi kan mærke, at det betyder noget. Vi har selvfølgelig et arbejde der skal passes, men det giver en masse god energi til det daglige arbejde, at vi får så megen positiv respons,” siger Pia Olesen.
”Hvis vi kan, så kan I også”
De er meget bevidste om, at de løsninger de får skabt på Alfa Laval ikke nødvendigvis kan kopieres 1:1 i andre virksomheder, men de mødes meget gerne med andre for at udveksle viden.
Grundlæggende har de erkendt, at det faktisk ikke er så svært at skabe små og store forandringer.
”Hvis vi kan, så kan I også,” lyder rådet fra Nina Heidelbach og Pia Olsen, der helst ikke vil kaldes miljøaktivister – selv om de er ret aktive, når det kommer til at gøre noget for miljøet.
\
“Hvis vi kan, så kan I også.”
Nina Heidelback og Pia Olesen, Alfa Laval, Aalborg
BILLEDTEKST
Nina Heidelbach og Pia Olesen er gået til arbejdet som et team, og det har gjort det meget nemmere for dem at skabe resultater og holde det fælles miljøprojekt i gang.