PSYKOLOGEN: UDEN ENGAGEMENT – INGEN ARBEJDSGLÆDE
Hvis man skal opnå vedvarende forandringer i en organisation, er man helt afhængig af medarbejdernes engagement. Ellers løber tingene hurtigt ud i sandet.
Det fortæller Susanne Ploug Sørensen, der er autoriseret organisationspsykolog. Hun har en ph.d. i netop engagement, og ser det som et helt afgørende element, som ledelsen bør have fokus på.
Giv ansvaret til medarbejderne
Selv om det som hovedregel er ledelsen, der sætter mål og rammer for arbejdet, så er det vigtigt, at ledelsen inddrager medarbejderne, så de føler et ansvar og et engagement i opgaverne. Hun arbejder løbende med at hjælpe organisationer, der skal gennem omstillinger, og hun ser gentagne gange det samme mønster.
”Der hvor projekter, fungerer bedst er, når ledelsen fra starten distribuerer ansvaret ud til medarbejderne, så de kan udleve deres engagement. De skal sætte rammen – og så give slip.”
Det betyder ikke, at ledelsen så skal være usynlig. Tværtimod kræver det løbende opfølgning.
”Lederne skal indgå en psykologisk kontrakt med medarbejderne, der skal føle sig set og anerkendt af ledelsen. Pointen er, at hvis medarbejdernes engagement ikke bliver set, så forsvinder deres motivation.”
Hun understreger, at engagement er en helt grundlæggende ting her i livet – ikke bare på arbejde.
”Engagement er et spørgsmål om at finde meningen med livet. Det store i det små. Det er dét, der giver mening for det enkelte menneske: At være optaget af noget uden for sig selv, om det så er børn, arbejde eller grøn omstilling.”
”Engagement handler om at have en relation – både til kollegaer, ledere og konkrete opgaver, så man kan inspirere hinanden, udveksle ideer og se værdien af det man laver.”
Danmark er bygget på engagement
Hun peger på, at Danmark er bygget på tillid og engagement i et omfang, så det har været med til at definere os som nation.
”Se på hele andelsbevægelsen, fagbevægelsen, kvindebevægelsen og fredsbevægelsen, der alle startede med et engagement hos folk, og som var med til at udvikle samfundet,” siger Susanne Ploug Sørensen.
Desværre ser hun ofte, at det går galt, når ledelsen ikke er nærværende. Hun arbejder ofte med undervisningssektoren, og her er lederne alt for ofte fokuseret op mod topledelsen på Rådhuset og på at overholde
bestemte målkrav.
Det betyder, at det efter hendes vurdering mister synlighed ude på de enkelte institutioner, især hvis de skal være synlige på tværs af flere institutioner. Dermed mister de nemt det lokale nærvær, så medarbejderne står alene med opgaverne. Hun betegner engagementet på arbejdspladsen for så afgørende for trivslen på arbejdspladsen, at det er en bedre indikator
for et godt arbejdsmiljø end de sædvanlige trivselsundersøgelser.
”Du er nødt til at brænde for noget for at være engageret og for at have et godt arbejdsliv. Alternativet er at være udbrændt,” opsummerer Susanne Ploug Sørensen.
\
“Du er nødt til at brænde for noget for at være engageret og for at have et godt arbejdsliv. Alternativet er at være udbrændt.”
Susanne Ploug Sørensen, Autoriseret organisationspsykolog