MENTORER, FORBILLEDER OG COMMUNITY GØR EN FORSKEL
Maja Bloch havde egentlig fået en uddannelse som tandtekniker, da hun som helt nyuddannet måtte erkende, at hun var havnet i en solid blindgyde.
”Alt det jeg var uddannet til, laves nu som 3D-print eller i Kina. Jeg tror stort set, de holdt op med at tage nye studerende ind på skolen samtidigt med, at jeg blev færdig med uddannelsen, så faget er godt i gang med at forsvinde,” konstaterer hun lidt tørt.
Det har ikke slået hende ud. Hun er gået i gang med en ny uddannelse, nu som datamatiker på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi, hvor hun er nået frem til 4. semester. Her er hun gået i gang med at specialisere sig i IT-sikkerhed og dermed på vej mod en del af IT-branchen, hvor der virkelig er efterspørgsel efter folk.
“I min opvækst har jeg altid været vant til, at hvis det var noget teknisk, så gik man til en af hankøn, for de har styr på den slags. Så begynder man at tvivle på sig selv. ”
Maja Bloch
Ene kvinde ud af 27 elever
Da hun begyndte, var der blot fem kvinder ud af 27 i klassen, og her fire semestre senere er hun den eneste kvinde, der er tilbage i klassen. Hun elsker dog stadig faget og synes, lærerkræfterne er gode til at tilrettelægge undervisningen. Maja Bloch roser især lærerne og skolen for den personlige opfølgning, og de initiativer, de tager for at tiltrække kvinder.
”Der er en af lektorerne, der har taget mig under vingerne som en slags mentor. Det betyder utroligt meget. De har virkeligt været gode til at bakke op rent moralsk,” siger Maja Bloch.
Hun har også fået et særligt boost ud af, at lærerne et par gange har udvalgt hende til at repræsentere Zealand, når de er ude på ungdomsuddannelser for at fortælle om datamatikeruddannelsen.
Sidst men ikke mindst har hun sammen med en lærer skabt community’et ”Piger i IT” for kvinder på datamatiker-uddannelsen. Det betyder, at selv om Maja Bloch i dag er den eneste kvinde i hendes egen klasse, så er hun med i et netværk på tværs af klasserne.
Manglede rollemodeller
Flere gange fremhæver Maja Bloch, at hun nok har et lavt selvværd, når det kommer til troen på sine egne evner som programmør.
”I min opvækst har jeg altid været vant til, at hvis det var noget teknisk, så gik man til en af hankøn, for de havde styr på den slags. Så begynder man at tvivle på sig selv. Jeg har det også med at måle mig selv med de allerbedste, og der er nogen af drengene, der bruger utroligt megen tid på at programmere.”
”Det har nok været selvforstærkende, for da jeg startede herude, kunne jeg ikke nævne to kvindelige rollemodeller. Det er helt anderledes nu, for lærerne har sørget for, at vi møder masser af rollemodeller,” fortæller Maja Bloch.
I dag fremhæver hun bl.a. Eva Fog fra DigiPippi som en, hun ser utroligt meget op til.
Og så er der lige en detalje mere, som har været med til at ændre på hendes selvforståelse som kvinde i IT-faget:
”Lige nu er jeg vist den i klassen, der har det højeste gennemsnit.”