Ikke alle får lov til at tage IT-certificeringer
Lars Sommer har netop bestået eksamen i Prince2 projektledelse.
”Certificeringer som den i Prince2 giver mig papir på mine evner, og hvad jeg er værd. Det svarer til et svendebrev for en håndværker,” siger han.
Som IT-konsulent i den danske del af den globale IT-koncern Atos løser Lars Sommer opgaver for danske kunder både i den offentlige sektor og i det private erhvervsliv. Og som så mange IT-konsulenter er hans certificeringer i forskellige IT-systemer afgørende for hans rolle på arbejdsmarkedet.
Ifølge Lars Sommers SAMDATA\HK tillidsrepræsentant Jimmy Briand Madsen spiller certificeringer en afgørende rolle på mange niveauer – både for den enkelte medarbejder og for virksomhedens konkurrenceevne.
”En IT-certificering i det private erhvervsliv er alfa og omega. Det er lige det, der kan give dig jobbet eller opgaven. Her på vores arbejdsplads er dine certificeringer meget vigtige for de opgaver, du får eller, hvilke kolleger du skal arbejde sammen med i fremtiden,” understreger han.
Første spørgsmål
Det gælder så meget desto mere, fordi Lars Sommer – lige som mange andre IT-medarbejdere rundt omkring på det danske arbejdsmarked – ikke har en formel IT-uddannelse bag sig. Hans certificeringer i forskellige IT-systemer og nu certificeringen i projektledelse er lige så afgørende for hans cv som et eksamensbevis er for en nyuddannet datamatiker eller IT-supporter, mener han.
”Jeg har snart 30 års jubilæum samme sted, så jeg har ikke haft brug for dem i forhold til at søge arbejde. Men kommer jeg ud til en kunde for at arbejde med Windows-servere, så er kundens første spørgsmål, om jeg er certificeret i det,” siger Lars Sommer.
Når kunder søger konsulenter hos Atos til at løse opgaver eller længerevarende projekter, kan de vælge mellem flere konsulenter med forskellige kompetencer. Og her er vil de enkelte konsulenters opnåede certificeringer ofte være afgørende, påpeger Lars Sommer. Jo flere certificeringer, jo mere attraktiv er man for kunderne. Og jo større grad af jobsikkerhed vil man ifølge Lars Sommer have i IT-virksomheder som Atos.
Selv om du ikke lige genkender den nye skrue til en bil, er det jo ikke det samme som, at du ikke kan finde ud af at skifte dæk.
Lars Sommer, IT-konsulent, Atos
Men man skal vare sig for at stirre sig blind på de enkelte certificeringer. En konsulents erfaring inden for de enkelte tekniske områder vil altid være et andet vigtigt parameter i forhold til kunderne, mener han.
”Selv om uddannelsen, jeg har taget på et certificeringskursus, måske er forældet i løbet af et par år, er det jo ikke det samme, som at jeg ikke ved, hvad jeg laver. Selv om du ikke lige genkender den nye skrue til en bil, er det jo ikke det samme som, at du ikke kan finde ud af at skifte dæk,” siger Lars Sommer.
Ikke fri leg
Selv om certificeringerne har stor betydning for, at Atos lige som konkurrenterne kan få kundernes opmærksomhed, er det dog ikke ensbetydende med, at der er fri leg med uddannelsesbudgetterne i virksomheden.
”Certificeringskurserne hænger ikke på træerne hos os. Dem skal man gøre sig fortjent til. Man får dem ikke kastet i nakken som i gamle dage, før den økonomiske krise slog igennem. Og det hænger nok meget sammen med, hvordan markedet bevæger sig lige for tiden. Det går fremad med markedet, men ikke i samme tempo som før i tiden,” siger Lars Sommer.
Hans tillidsrepræsentant Jimmy Briand Madsen er enig. Selv om den usikre økonomiske situation gør det sværere at få bevilget de vigtige kurser, er vigtigheden af certificeringerne ikke blevet mindre. Tværtimod.
”Trods de økonomiske tider har man i virksomheden fundet ud af, at det er vigtigt at investere i medarbejderne ved at bruge nogle penge på uddannelse. Hvis ikke man satser på kompetenceudvikling, bliver man hægtet af konkurrenterne. Men man overvejer stadig, hvem og hvad man skal satse på. Der er langt fra åbnet for hanerne. Det foregår meget velovervejet i takt med den måde, markedet udvikler sig på,” siger han.
Orden i papirerne
Ifølge Jimmy Briand Madsen forsøger ledelsen i Atos at målrette indkøbene af certificeringskurser efter, hvad kunderne vil efterspørge i den nærmeste fremtid.
”Medarbejdere med de rigtige kompetencer kan være afgørende for, om man får en kunde. Og det gælder jo også, hvis du og jeg sad og skulle ansætte en ny kollega til at udføre en række opgaver. Her ville vi også naturligt vælge den person, der havde papirerne på, at han eller hun var kvalificeret til at arbejde med dette IT-system,” siger han.
Hvor vigtige de rigtige certificeringer er for ens værdi på arbejdsmarkedet, blev Lars Sommer mindet om under sit nyligt overståede Prince2-kursus. Her deltog blandt andet folk, der netop havde mistet deres arbejde.
”Nogle af dem havde fået kurset som en måde at opkvalificere sig på, inden de skulle ud for at søge nyt arbejde. Og skal jeg selv ud for at søge arbejde på et tidspunkt, så er min certificeringer også gode at have på cv’et,” siger han.