1000 jobs i fiberrige Syddanmark
”Vi skaber en verden perfekt.”
Bandet TV2’s sang fra 1982 rammer paradokset i menneskets konstante higen efter at presse teknologien til det yderste. Men jo mere vi udvider teknologiens formåen, jo længere væk synes det perfekte at flimre som et fatamorgana for altid lige uden for vores rækkevidde. Alligevel bliver vi ved.
Og man behøver slet ikke at bevæge sig uden for kongerigets grænser for at finde eksempler på denne stræben efter at afprøve de teknologiske muligheder. Nord for Kongeåen er erhvervsparken NextStepCity centrum for et sådant arbejde. Målet er skabe 1000 vidensarbejdspladser i Esbjerg og omegn.
”Og vi er godt på vej. Vi har en masse spændende danske og udenlandske virksomheder, der flytter ind hos os i Next Step City. Og uddannelsesinstitutioner er også meget interesserede i at samarbejde med os,” siger Lisbeth Valter.
Hun er administrerende direktør for Next Step Citizen, en platform for at udvikle løsninger og produkter indenfor medicin og sundhed, som kan bruges af både borgere og af det offentlige. Hun repræsenterer også Next Step City en erhvervspark med fokus på digitalisering og intelligente energiløsninger.
Big Data
Lisbeth Valther arbejder på et unikt fundament i europæisk sammenhæng. De sidste ti år har energiselskabet SE investeret stort i at grave fiberkabler ned i Syddanmark, så op mod 70 procent af husstandene kan få internet med en hastighed på hele 100 Mbit/s. Til sammenligning kommer de mest avancerede ADSL-linjer sjældent op på bare halvdelen af den fart. Og teknologien synes konstant at stille nye krav til, hvad IT-medarbejdere skal kunne i fremtiden.
”Vi skal til at lære at tænke i helt nye baner. Da vi gik i skolen havde ingen af os en anelse om, hvad vi ville kunne i dag med teknologi. Og det kommer kun til at fortsætte. Så mere end noget andet gælder det om at være nysgerrig og villig til at prøve noget andet,” siger hun.
Særligt de store mængder af data vil betyde en øget efterspørgsel efter medarbejdere, mener Lisbeth Valther.
”Der bliver brug for medarbejdere, der har mod på og evnerne til at analysere disse data for at omdanne dem til viden. Det er en af de helt store udfordringer. Inden for digital velfærd og sundhed kan vi virkelig høste fordele ved at arbejde med mange flere data,” siger hun.
Alle dele af samfundet
Men generelt skal man som medarbejdere erkende, at udviklingen går så hurtigt, at de færreste har begreb om, hvad man skal arbejde med om ti eller tyve år.
”Vi skal turde tage mulighederne i de nye områder. I hvert fald som en del af ens langsigtede kompetenceudvikling,” siger Lisbeth Valter.
En anden pointe – som hun mener er relevant i forhold til kompetenceudviklingen – er, at digitaliseringen kommer til at påvirke alle dele af samfundet. I alle led af offentlige institutioner og private virksomheder vil medarbejderne få teknologien ind i arbejdsdagen, lyder budskabet fra Lisbeth Valther.
”Og det åbner nye muligheder for mennesker med kompetencer til at analysere, hvordan disse redskaber rent faktisk bliver anvendt af medarbejderne. Det giver basis for ny innovation. Her betyder kompetencer som det at være innovativ og analytisk meget,” siger hun.
Hun vil meget nødigt give et bud på, hvilke konkrete uddannelser eller efteruddannelser som man bør overveje at søge ind på.
”Det kommer til at spænde meget vidt. Jeg tror på diversiteten som det vigtigste for at kunne finde de rigtige løsninger,” siger hun.
FAKTA: Next Step Challenge
I erhvervsparken Next Step City er en række virksomheder i fuld gang med at afprøve forskellige digitale forretningsmodeller.
Nu går man skridtet videre med konkurrencen Next Step Challenge, hvor man har inviteret iværksættere fra hele verden. Konkurrencen kan være med til at tiltrække kreative erhvervsfolk og deres ideer til Syddanmark. Ud fra 128 ansøgninger udvælges omkring fem deltagere til det videre forløb af konkurrencen.
– Vi vil gerne være med til at udvikle og udnytte den nye digitale infrastruktur, vi har her i Esbjerg. I stedet for at tale om udkanten af Danmark, vil vi være på forkant med udviklingen. Og reelt set er vi meget længere fremme end langt de fleste dele af Europa. Vi har næsten sydkoreanske tilstande, udtalte Lisbeth Valther til Jyske Vestkysten i september.
Sydkorea har længe været anset for at være førende med udbredelsen af lynhurtigt bredbånd, hvilket blandt andet har skabt mange nye virksomheder, for eksempel indenfor online spilindustrien.
Jeg synes teknologi er fantastisk. I dag handler det helt klart om både at være innovativ og analytisk.
Begge evner er utrolig vigtige i dag.
Jeg glæder mig til at se hvad der kommer til at ske de næste 10 år.