Tillidsfolk: Funktionsløn undergraver vores hårdt tilkæmpede rettigheder
Funktionsløn er ligesom den gamle historie om, hvordan man koger en frø:
Hvis man smider frøen ned i kogende vand, hopper den straks op igen. Hvis man sænker den ned i en gryde med koldt vand og langsomt varmer vandet op, så bliver den i gryden. Og dør.
Funktionsløn er blevet hverdag for stort set alle IT-medarbejdere på de to store arbejdspladser i det private: KMD og CSC Scandihealth.
John Aabille har arbejdet under vilkårene i mange år hos KMD i Århus. De første år hed det IFA (Ingen Fastsat Arbejdstid). Siden 2010 har det heddet funktionsløn. Han er til gengæld meget kritisk overfor funktionsløn og farerne for udnyttelse af medarbejderne.
”Funktionsløn er guf for arbejdsgiverne. En gave som Dansk Erhverv (arbejdsgiverorganisation) har givet til virksomhederne. Det er et fantastisk værktøj i lederens værktøjskasse,” siger han.
Medarbejderne betaler prisen
John Aabille regner med, at mindst 80 procent af de medarbejdere, der er på funktionsløn, har mere end 37 timers arbejdsuge.
Med funktionsløn er det meget nemmere for virksomhederne at styre projekter og budgetter, fordi det ender ikke med dyre efterregninger for overarbejde, hvis et projekt løber af sporet.
Til gengæld betaler medarbejderne med deres fritid.
”Jeg er blevet bedt om at tage overarbejde i denne uge. Og oven i købet arbejde en dag i weekenden også. Det har alle i min afdeling fået besked på, og det kan vi ikke sige nej til,” siger Flemming Uldall, der er tillidsmand på CSC Scandihealth.
”Den slags gør, at medarbejderne bliver bundet. De ved ikke, om de har fri. Og de får ikke noget ekstra ud af det. De kan jo ikke nægte at tage arbejde på en lørdag,” tilføjer John Aabille, der selv valgte at holde sidste sommer efter et langt arbejdsliv hos KMD.
Glidebane mod et lavpunkt
De to garvede tillidsfolk oplever, at indførelsen af funktionsløn over hele linjen er en glidebane. Det er den sidste bastion, der er faldet.
”Man strammer, strammer og strammer. Nu er den betalte frokost også røget. De to-en-halv time skal medarbejderne nu finde i deres familieliv. Det skaber utryghed og mangel på arbejdsglæde. Og så er der stadig frygten for at blive fyret,” siger John Aabille.
Flemming Uldall tilføjer:
”Jeg oplever, at folk forsvinder fra min arbejdsplads. Mange har stress-lignende symptomer. Det oplevede jeg også før, men stressen har ændret sig. Det er blevet værre.”
Jeg oplever, at folk forsvinder fra min arbejdsplads. Mange har stress-lignende symptomer. Det oplevede jeg også før, men stressen har ændret sig. Det er blevet værre.
Flemming Uldall
I sin tid var John Aabille ligesom Flemming Uldall tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, og her oplevede han også bagsiden af funktionslønnen.
”Funktionsløn virker rigtig godt, hvis alle er enige. Men krisen kradser og pengene er blevet mindre. Det betyder, at fleksibilitet er begyndt at vende den anden vej. Den vej, hvor medarbejderne betaler prisen alene,” siger John Aabille.
Han uddyber:
”Førhen kunne man regulere med at give fri på andre tidspunkter. For eksempel med en uges ekstra sommerferie. Det er ikke så legitimt længere. Samtidig er personalegoder som, at man kunne holde fri ved store livsbegivenheder også faldet væk. Når man skulle flytte, giftes, børnene konfirmation og runde fødselsdage. Folk er tvunget på arbejde hele tiden.”
SAMDATA-MAGASINET VILLE GERNE HAVE HAFT ET INTERVIEW OM FUNKTIONSLØN MED HR-DIREKTØR I KMD LISBETH HALD. DET ØNSKEDE KMD DOG IKKE, FORDI DE VURDEREDE, ”AT SAMDATA IKKE VIL GÅ IND I EMNET MED ANDET END EN KLART POLITISK AGENDA.”
I stedet har vi modtaget en mail fra Lisbeth Hald, som vi her bringer i uddrag:
”KMD justerede sidste år en række medarbejdervilkår, herunder udbredelsen af funktionsløn, for at bringe os nærmere vores konkurrenter…
Funktionsløn er en udbredt aflønningsform på det område af det danske arbejdsmarked, som KMD er en del af. Det reflekteres i it-overenskomsten mellem Dansk Erhverv og HK, der lægger op til indgåelse af funktionslønsaftaler. Muligheden udnyttes bredt i markedet, og funktionsløn er heller ikke et nyt begreb i KMD. Mange af KMD’s medarbejdere har i mange år arbejdet på funktionslønsvilkår.
…Vi skal i mindre grad fokusere på, hvor meget tid, vi fysisk opholder os hos KMD. Det er løsningen af opgaven, og tiden der går med det, der skal være i fokus..
Det er KMD’s ambition at være blandt de bedste it-arbejdspladser i Danmark. Vi oplever, at forandringerne naturligvis har påvirket trivslen hos en række af vores medarbejdere. Vi er opmærksomme på det, og vores tilgang har først og fremmest været at sikre en så høj gennemsigtighed som muligt i processen.
Herudover har vi fokus på at skabe gode og spændende arbejdsopgaver. Det handler blandt andet om at tiltrække nye og interessante projekter. Vi er overbevist om, at gennem spændende opgaver, gode kollegaer og chefer kommer god trivsel. Vi kan da også se, at vi på disse parametre er godt på vej, når vi måler på medarbejdernes tilfredshed med KMD som arbejdsplads.”