TIL VANDS, TIL LANDS OG I LUFTEN
Hils på Jeppe Engell. Hvis du ikke allerede kender ham, så kender du sikkert til nogle af de medier og projekter, han står bag.
Som SAMDATA’s eneste medarbejder er han, trods den afmålte titel ‘IT-faglig konsulent’, både tovholder, idémand, sekretær, kursusudvikler, ambassadør og 42 andre funktioner, der i sidste ende handler om det samme: At gøre det federe, sjovere og mere lærerigt at være medlem af SAMDATA.
Det er ham, der dirigerer SAMDATA-Magasinet og er vært på SAMDATA’s podcast ‘DataSnak’, ligesom han styrer nyhedsbrev og sørger for at skaffe spændende artikler til SAMDATA’s hjemmeside.
“Bladets temaer bunder i vores IT-politiske strategi eller andre diskussioner og temaer, som SAMDATA’s medlemmer og bestyrelse synes er vigtige. Vi skal ikke levere det samme som resten af HK’s blade. Vi skal bidrage med noget nyt. Det handler om at klæde medlemmerne på til nye emner, nye teknologier og vigtige tendenser, uanset om det handler om programmeringssprog, arbejdsforhold eller noget helt tredje,” siger han.
I denne artikel kan du møde manden, der forsøger at gøre delegeretmødets og bestyrelsens beslutninger til virkelighed via talrige mediekanaler og et aldrig faldende antal møder med potentielle samarbejdspartnere og allierede.
”Rigtigt mange er autodidakte af en grund. De syntes ikke, at det var sjovt at gå i skole. De er pissedygtige til et eller andet, men det er de blevet på trods.”
Jeppe Engell
Bladet som strategisk værktøj
SAMDATA-Magasinet er en af de helt centrale kommunikationskanaler for Jeppe Engell, når bestyrelsens beslutninger skal gøres til virkelighed.
“SAMDATA’s bestyrelse har med strategien lavet de overordnede rammer, for hvordan vi laver magasiner. Det er mig, der opererer indenfor de rammer, og det er selvfølgelig noget, der efterfølgende altid er til diskussion: Har vi nu ramt rigtigt?” siger han og forklarer:
“Et eksempel er, at nu fik vi en ny del af strategien, der handlede om de sårbare medlemmer. Det kan være de studerende, men også medlemmer, der har en diagnose, eller på anden vis er mere udsatte end gennemsnitsmedlemmet. Dér lavede vi to hele bladtemaer om temaet.”
Bladet bliver altså løftestang for debatter, som SAMDATA finder vigtige:
“Jeg prøver at udtænke temaer, som på en eller anden måde passer ind i de diskussioner. Det handler om, hvad vi mener politisk og har en strategi for. Når bestyrelsen træffer de beslutninger, så bliver det til prioriterede mål, som vi skal understøtte i bladet. Det ligger i mit job at prøve at ramme de rette temaer, og så er der altid efterkritik hos bestyrelsen efterfølgende,” siger Jeppe Engell.
For ham er det helt naturligt at arbejde på den måde. “Jeg vil ønske, at jeg i mange andre sammenhænge også havde en politisk strategi, jeg kunne operere indenfor. Det her med at have otte strategiske pinde, som man skal forholde sig til, det gør det supernemt.”
Schweizerkniven
Når Jeppe Engell ikke sidder på sit lille kontor i HK-hovedkvarteret på Islands Brygge i København, kan du finde ham i den lokale crossfit-klub.
Og træningen har en del analogier til arbejdet. For mens han i jernhulen både skal løbe, klatre i reb, svinge med kettelbells og lave tunge dødløft, så er rollen som fagforeningsenmandshær lige så alsidig. Når man slår op under ‘omstillingsparat’ i HK’s interne ordbog er der et billede af Jeppe Engell.
At lave podcast, arrangere kurser, være tovholder på et magasin, betjene bestyrelsen, sidde i samarbejdsorganer med både politikere og erhvervsliv, være sparringspartner for erhvervsakademierne og en lang række andre opgaver er ingen sag for en konsulent.
Efteruddannelse som omdrejningspunkt
Et af SAMDATA’s vigtigste arbejdsområder er efteruddannelse. Formålet er at understøtte medlemmernes komptenceudvikling.
“Her den anden dag var der et medlem, der sagde, at han ville gerne have nogle kurser i det CMS, der hedder Umbraco. Jeg sagde til ham, at jeg synes, det var en super god ide. Det er sådan noget, vi gerne vil gøre, så medlemmerne kan få hjælp til det, de gerne vil lære,” fortæller Jeppe Engell. Han fortsætter:
“IT-arbejdsmarkedet er enten generiske kompetencer som handler om programmering, databaser og systemdrift, eller også er det ekstremt software- eller hardwarespecifikke certificeringer. Det afhænger selvfølgelig af, hvor du arbejder, og hvad du arbejder med. Men vi må erkende, at det er sådan, det forholder sig. Og derfor er det dét, vi skal hjælpe medlemmerne med. Derfor går rigtigt meget af mit arbejde med efteruddannelse og kompetenceudvikling. Det er dét, medlemmerne går mest op i.”
Og netop fordi der findes en tilrettelagt strategi om at understøtte medlemmernes efteruddannelse, er det let for Jeppe Engell at gå til det: “Vi har otte pinde i strategien. Det gør det supernemt for mig. Jeg kan let se, om det vi laver passer ind i strategien, uanset om det handler om et specifikt kursus eller om at køre et tema i bladet.”
Skubber på for læringsmiljø
I hans øjne stopper efteruddannelse ikke ved den enkelte. I det sparsomme møblement på sit kontor vifter han med armene, mens han forklarer vigtigheden af, at medlemmernes nye kompetencer også kommer i brug.
“Det er noget af det vigtigste, vi kan bidrage med. Vi skal overbevise arbejdspladserne om, at efteruddannelse er vigtigt, men også om, at de skal bruge den viden, der bliver skabt. Det er vigtigt, at man på arbejdspladserne forholder sig til, hvordan man skaber sit eget læringsmiljø, så det bliver naturligt at række hånden op og sige ‘jeg ved noget, vi kan bruge, for jeg har lige skrevet opgave om det’. Det kræver at man prioriterer at snakke om, hvordan man skal tilpasse arbejdsrutinerne,” siger Jeppe Engell.
Han tilføjer:
“Vi skal skabe en kultur, hvor efteruddannelse blive betragtet som noget kollektivt på de store IT-arbejdspladser. Hvis alle support- og driftsansatte går ind individuelt og beder om at få fri til efteruddannelse, så er lederen jo nødt til at træffe et valg om hvem der skal have lov. Men hvis man har sat sig sammen og sagt ‘hvem har mest behov?’ og lagt en plan, så er det meget lettere.”
Han peger også på, at mange i IT-branchen er selvlærte og ikke nødvendigvis har papir på deres kompetencer, hvilket der kan være god grund til.
“Rigtigt mange er autodidakte af en grund. De syntes ikke, at det var sjovt at gå i skole. De er pissedygtige til et eller andet, men det er de blevet på trods. De kan have det svært med tanken om at de efter arbejde skal cykle ned på det lokale erhvervsakademi og overvinde deres frygt for at gå i skole. Der skal noget mere til. Det kan være kollegaer, der tilbyder at hjælpe. Det er ihvertfald en udvikling, vi har et stort ansvar for at hjælpe på vej,” lyder det fra Jeppe Engell, der uddyber:
“I gamle dage havde 3F-området rigtigt mange ufaglærte, der allesammen skulle efteruddannes. Vi bør se på det på samme måde. Derfor siger jeg til de ledere i branchen, som jeg snakker med, at de er nødt til at gøre noget. Hjælp medarbejderne i gang, så de kan få papir på det, for det kan alt sammen bruges i jeres fag.”
Den største sejr
Selvom både efteruddannelse, magasin og podcast fylder meget, så er hans bedste oplevelse i SAMDATA, at det lykkedes at etablere IT-Kvinderådet. Projektet kulminerede ved årsskiftet, da rådet udgav en rapport med seks anbefalinger til hvordan man “knækker koden til diversitet i IT-branchen”.
Projektet opstod i SAMDATA, men det var for stort til, at Jeppe Engell og bestyrelsen kunne løfte det alene. Det blev derfor HK Privat, der tog styringen, som altså kulminerede i en større rapport, seks anbefalinger og en del medieomtale.
“Det var virkelig et super stykke arbejde. Det er et godt bevis på, at vi startede med at beslutte et mål og en strategi, og derefter konkretiserede, hvad der skulle til for opnå målet. Den måde at arbejde på håber jeg, at vi også kan overføre til for eksempel de sårbare unge, vi gerne vil give plads i IT-branchen.”
Jeppe Engell sidder i uddannelsesudvalget på seks forskellige institutioner, og den kommende tid skal rapportens anbefalinger være del af fremtidsdiskussionerne alle seks steder. På delegeretmødet ser SAMDATA’s schweizerkniv frem til at fortsætte arbejdet med at gøre de politiske beslutninger til virkelighed.
\
”Vi skal overbevise arbejdspladserne om, at efteruddannelse er vigtigt, men også om, at de skal bruge den viden der bliver skabt.”
Jeppe Engell