LEDER: PAS PÅ MEDARBEJDERNE – OGSÅ DERHJEMME
Da Danmark blev lukket ned i første halvdel af marts, skulle mange af os arbejde hjemmefra. Som forretningskonsulent i den fællesoffentlige sundhedsportal Sundhed.dk fik jeg selv en ekstra skærm med hjem.
Indtil nu har vi på min arbejdsplads haft hjemmearbejdsdage, men det var nyt for os alle sammen, at vi nu skulle arbejde fuld tid derhjemme fra. Det stiller ikke bare nye krav til os som medarbejdere. Det sætter også to tykke tuschstreger under arbejdsgivernes ansvar for, at arbejdsmiljøet er i orden på disse nye hjemmearbejdspladser.
Selvfølgelig er det svært at kunne forudsige præcist, hvordan fremtiden kommer til at forme sig. Indtil videre ser det ud til, at faren for den nye virus, Covid-19, ikke forsvinder lige foreløbigt. Det kan betyde, at vi skal lære at passe vores arbejde på afstand af vores kolleger, tillidsrepræsentanter og cheferne.
Godt arbejdsmiljø, også derhjemme
Hvis det er den nye virkelighed, vi skal håndtere, er det ikke nok blot at sende medarbejderne hjem for at passe deres arbejde ved et bord i et hjørne af soveværelset eller ved spisebordet. Her skal vi som tillidsrepræsentanter sammen med arbejdsmiljørepræsentanter sørge for, at arbejdsmiljøet er i orden, også derhjemme. Og det gør vi altså ikke for at møve os ind i kollegernes privatliv. Vi er nødt til at sikre os, at arbejdsgiverne sørger for, at arbejdsmiljøet er i orden, så folk ikke ender med en dårlig ryg eller andre skader.
Husk på, at arbejdsmiljøreglerne altså også gælder for hjemmearbejdspladser.
Heldigvis er mange arbejdsgivere godt klar over, at de skal passe ordentligt på deres medarbejdere. Min store søn har et job som flyttemand, inden han skal til at læse. Og han har flyttet skriveborde, kontorstole og skærme hjem til folk, der skal arbejde hjemmefra.
På min arbejdsplads har vores arbejdsmiljørepræsentant sendt Sundhedsstyrelsens gode råd og vejledning til hjemmearbejdspladser (pdf) rundt til kollegerne. Den fås også som en QR-kode, som du kan finde lige ved siden af min tekst her i bladet, så du kan se, hvad du og din chef skal være opmærksom på, hvis du bliver sat til at løse dine arbejdsopgaver derhjemme fra.
Kreative løsninger
Som så mange andre arbejdspladser har vi på Sundhed.dk oplevet, at der var meget kort vej fra beslutning til handling. Vi har lavet nogle nye løsninger, som er kommet på portalen meget hurtigt. Vi har bl.a. support, så læger kan gennemføre videokonsultationer med patienter. En video-app gør det muligt for borgerne at tale med f.eks. en psykolog, fysioterapeut, tandplejer eller fodterapeut.
Nu er det eksempler fra min arbejdsplads, hvor vi gør vores bedste for at håndtere den nye virkelighed. Og vi er ikke de eneste.
Over hele Danmark tager medarbejdere, kolleger og chefer nye løsninger i brug i det, som forskere har betegnet som Danmarkshistoriens største digitale eksperiment. Her er SAMDATA’s medlemmer afgørende for at få det hele til at fungere.
Du kan her i bladet læse mere om erfaringerne fra de skelsættende måneder, som vi som IT-folk vil tale om mange år ud i fremtiden.