Kvinder er godt for forretningen
Hos Peytz & Co, der hjælper firmaer med analyse, design og kodning af webløsninger, ansætter man meget gerne kvinder.
”Hvis jeg stod med to ansøgere, der var lige dygtige, så ville jeg ansætte kvinden,” siger Anders Hal Werner, der er udviklingschef og selv autodidakt udvikler. Men det er ikke fordi, kvinderne er dygtigere.
”Jeg synes ikke, der er nogen forskel i den måde de løser opgaven på eller i kvaliteten af arbejdet. Folks tilgang til arbejdet afhænger meget mere af deres rolle – om de er udvikler eller IT-arkitekt – end af deres køn.” Alligevel er det en fordel med flere kvinder, understreger udviklingschefen.
Måske er kvinder lidt mere kreative i deres måde at løse en opgave på, hvor mænd er mere logiske og sort/hvide.
Duddi May Daugaard.
Godt for forretningen
Det giver en bedre dynamik, når man har et blandet hold ansat. Det handler måske ikke så meget om IT, men om, at i rigtigt mange sammenhænge, så ændres dynamikken, når begge køn er til stede. Der bliver lidt mindre hornmusik. I stedet tænker man mere over tingene.”
”Vi er jo i direkte konkurrence med outsourcing til billigere lande, og derfor er det vigtigt, at vi leverer mere end bare kodning. Vores folk skal også være i stand til at rådgive på et voksent, modent plan, og det miljø får man bedst, hvis man har begge køn ansat. Det er godt for forretningen.”
Peytz & Co har i øjeblikket ca. 30 udviklere ansat, og kun 3 af dem er kvinder. ”Der er meget langt mellem de kvindelige ansøgere, når vi søger udviklere – men vi så meget gerne flere kvindelige ansøgere – og vi har stillinger åbne lige nu.”
Anders Hal Werner vil til enhver tid anbefale kvinder at tage en uddannelse som udvikler. ”Det er hammersjovt, man kan se resultatet af arbejdet med det samme, og være med til at lave fx webløsninger, som rigtigt mange mennesker kommer til at bruge. Det er arbejde, der har betydning, og på sigt er lønnen nok bedre end så mange andre fag.”
Inspiration fra storebror
Duddi Mai Daugaard er Drupal-udvikler hos Peytz & Co, og hun mener godt, at hun kan spore en forskel mellem kønnene.
”Jeg synes kvinder nogle gange er lidt mere kreative og tænker ud af boxen, hvor mænd er mere logiske og sort/hvide.” Til gengæld har tonen aldrig generet hende.
”Man kan sagtens være lidt tøset alligevel. Det kan godt være jargonen er lidt anderledes, men det har aldrig generet mig.”
Duddi blev inspireret til at begynde i IT-branchen af sin storebror, der programmerede. Hun begyndte at sætte sig ind i tingene, og lavede som noget af det første et community-site for et amerikansk rockband.
”Det var bare en hobby i starten. Siden fandt jeg ud af, at man kunne leve af det, og så begyndte jeg på en uddannelse som Multimediedesigner på Københavns Erhvervsakademi. Hun synes det ville være for kedeligt kun at lave design hele dagen, og derfor valgte hun at arbejde med udvikler-opgaver. I dag arbejder hun som frontend-udvikler på store Drupal-projekter som Københavns Kommune, TV Zulu og Onsite.dk.
”Jeg kan godt lige mystikken omkring det at være udvikler. Jeg har en veninde, som slet ikke forstod, at jeg kunne have min egen hjemmeside, men jeg synes det er rart at være ekspert.” Ligesom chefen vil hun hellere end gerne anbefale andre kvinder at blive udvikler.
”Vi mangler helt sikkert kvinder i faget. Det gør noget godt ved en arbejdsplads, at der er en god blanding af kønnene. Men man skal ikke lave kvoter, for man kan skal brænde for det, og man skal konstant have lyst til at lære nye måder at gøre tingene på.”
Hvis hun skulle pege på løsning på manglen på kvinder, så skal man helt ned i Folkeskolen og tilbyde det som et valgfag. ”Og så skal man måske alligevel ikke gøre det til valgfrit, for så kommer pigerne ikke.
Vores folk skal også være i stand til at rådgive på et voksent, modent plan, og det miljø får man bedst, hvis man har begge køn ansat. Det er godt for forretningen.
Anders Hal Werner