”Hvis piger giver det en chance, så tror jeg, at de vil finde det meget interessant.”
Mila Mineva og Sia Hellsten er to kvinder der brænder for deres fag indenfor IT. Umiddelbart er de meget forskellige. Den ene er stadig studerende og den anden har fuld gang i karrieren.
Men begge har de begge klare holdninger til, hvordan der kommer flere kvindelige studerende ind på fremtidens IT-uddannelser.
Sia Hellsten er uddannet IT-teknolog fra Københavns Erhvervsakademi (KEA) og arbejder i dag som Information Risk Analyst i Danske Bank.
Adspurgt om hvad der i fremtiden kan tiltrække flere kvinder til de mellemlange IT-uddannelser, lægger hun vægt på, at det først og fremmest skal være IT-branchen, der skal gøre en større indsats. Hun er i hvert fald skeptisk i forhold til, hvor meget uddannelserne i sig selv kan gøre for at få flere kvinder til at søge IT-fag.
”Jeg tror ikke nødvendigvis uddannelsen i sig selv kan gøre så forfærdeligt meget. Det er simpelthen branchen som helhed, der skal ud og lave noget. Det er et rigtig komplekst spørgsmål. Jeg tror det handler om at stimulere det løsningsorienterede gen hos kvinder. Rigtig meget IT er jo at finde løsninger på problemstillinger. Det handler om at få det tidligt ind og stille opgaver i det for at få en forståelse for det.”
Jeg drømmer meget mere om at blive webudvikler, men der er flere fremtidsmuligheder som projektleder.
Mila Manieva, der studerer økonomi og IT på KEA.
Kvinder kan tiltrække kvinder til IT
Ifølge Sia Hellsten ligger opgaven om at tiltrække flere kvinder i langt højere grad ude på arbejdspladserne, der stadig bærer præg af, at IT bliver set som et mandefag.
”Jeg tror branchen kan gøre rigtig meget for at fastholde kvinder og give dem lyst til at være i branchen. Den der forudindtagethed om, at det kun er mænd, der kan noget med IT, den findes stadig rigtig meget rundt omkring. Det gør så også, at nogle af de kvinder, som går ind i det, kan blive enormt demotiverede af at møde de fordomme, der er,” siger hun.
Mila Manieva studerer på andet semester på økonomi og IT på KEA, og efter hendes mening handler det også om at ændre den kulturelle forståelse af IT. Hun peger på, at kvinder skal finde faget interessant i sig selv for at se det som en mulig karrierevej for dem. Og her er nuværende og tidligere studerende gode repræsentanter for faget, som man bør benytte sig af for at gøre faget interessant for kvinder.
”Hvis piger giver det en chance, så tror jeg, at de vil finde det meget interessant. Jeg har flere veninder der tager håndværkskurser bare for sjov, ikke for at finde et arbejde i fremtiden, men bare for at lære at bygge noget selv. Og når jeg fortæller dem om at programmere, synes de også det er vildt interessant,” siger Mila Manieva.
I fremtiden er det fortsat vigtigt, at IT-uddannelserne tilbyder kvindelige studerende lyse karriereudsigter. Begge kvinder lægger nemlig stor vægt på karriereaspeket i deres valg af uddannelse. For Sia Hellstens vedkommende vidste hun, at hun ville arbejde med netværksinfrastruktur, hvilket har ledt hende til det arbejde med IT-sikkerhed, hvor hun i dag spiller en kritisk rolle i ved at lave digitale risikovurderinger. ”Jeg konsulterer resten af IT-organisationen i forhold til, at de skal lave risikovurderinger på alle systemer,” siger hun.
Også for Mila Manieva er udsigten til et godt job vigtig. ”Jeg tænkte, at kombineret med økonomi, så er der vildt gode fremtidsmuligheder,” siger hun, dog med et forbehold. ”Jeg drømmer meget mere om at blive webudvikler, men der er flere fremtidsmuligheder som projektleder.”
For Sia Hellsten var studiemiljøet en afgørende faktor i hendes uddannelse, på godt og ondt. Det sociale ved at studere sammen med ligesindede, er et af de vigtigste elementer, hun husker tilbage på.
”Det var fedt at møde nogen, som også gerne ville noget inden for branchen og gerne ville lære noget. Vi var i hvert fald nogle, som skabte et godt sammenhold,” siger hun.
”Jeg var den eneste kvinde. Og det havde jeg det egentligt meget fint med, men jeg er også vokset op med at have mange drengevenner, så det har været meget normalt i forhold til min omgangskreds, siger Sia Hellsten”
Jeg tror branchen kan gøre rigtig meget for at fastholde kvinder og give dem lyst til at være i branchen.
Sia Hellsten, Information Risk Analyst i Danske Bank.
Skab et spændende fysisk miljø
Til gengæld var der en masse, som kunne forbedres ved de fysiske rammer for undervisningen, hvilket ikke kun handler om at gøre det tiltrækkende for kvinder, men også er en bidragende faktor til, hvordan det generelt opleves at gå på studiet.
”De lokaler, som vi var i, var ikke et udpræget kreativt miljø. Det var sådan nogle meget traditionelle klasselokaler med linoleum og hvide vægge,” siger hun og noterer, at faciliteterne ikke var egnet til gruppearbejde:
”Når man skulle lave gruppearbejde skulle man sætte sig i samme lokale i hver sin ende eller i kantinen. Så faciliteterne var ikke særligt gode.”
Men, når det kommer til stykket, er det de faglige udfordringer, som driver de kvinder som læser IT, mener Mila Manieva.
”Man kan virkelig gå i stå med småting, for eksempel, hvor der lige mangler en parentes eller sådan noget. Men så er det fedeste at se resultater. Altså rent faktisk at se nogle programmer, man har lavet,” siger hun. Mila Manieva fortsætter:
”Det er rigtig godt at se et resultat og sige, det her system har jeg selv lavet. Jeg har programmeret det selv med bare nogle tal og bogstaver. Det synes jeg er meget fedt.”